hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kultúrkampf
„Mintha visszamentünk volna az időben 50 évet”

2012. 12. 06.
A kulturális élet csúcsintézményévé emelt Magyar Művészeti Akadémia (MMA) több tagja olyan nyilatkozat kiadására készült, amelyben elítélik Fekete György akadémiai elnök tevékenységét és megnyilatkozásait – értesültünk lapzártánk idején. A Kádár-érában irigyelt karriert befutó belsőépítész a nemzeti érzülettől fűtve többek között azt mondta, hogy fütyül a modern demokráciára, illetve hogy „Konrád Györgyöt is magyarnak tekintik külföldön, bármit is mond rólunk”. A 2,5 milliárd forintból gazdálkodó, a Műcsarnokot és a Pesti Vigadót tulajdonba kapó MMA a jövőben főszerepet játszik a kulturális támogatások elosztásában és az állami díjak odaítélésében.

A Magyar Művészeti Akadémiát még 1992-ben hozta létre Makovecz Imre építész a köré csoportosult „nemzeti” művészekkel – mint például Csoóri Sándor, Fekete György vagy Gyurkovics Tibor – karöltve. A testület egyfajta ellenintézménye lett a Magyar Tudományos Akadémia mellett megalakult „hivatalos” Széchenyi István Művészeti Akadémiának, amelyet olyan nevek fémjeleztek, mint Szabó István, Szabó Magda, Konrád György vagy Görgey Gábor. A Makovecz-féle testület a második Orbán-kormánynak köszönhetően érhet fel a csúcsra: a miniszterelnök állítólag maga ígérte meg a neves építésznek, hogy az általa alapított akadémiát főszereplővé teszi a magyar kulturális életben. „Most jött el az idő arra, hogy Orbánék úgy gondolják: köztestületté kell nyilvánítani és használni kell az akadémiánkat. Ha a magyar kormány szervezett körülmények között óhajt beleszólni a kultúra egyes területeibe, akkor erre alkalmassá kell tennie jelenlegi struktúránkat” – fogalmazott a Heteknek 2011 tavaszán Makovecz Imre. Akkor már a Magyar Művészeti Akadémia az új alaptörvénybe is be volt betonozva, és bár az alapító nem sokkal később elhunyt, a miniszterelnök tartja az ígéretét: a testület 2,5 milliárd forintból gazdálkodhat, valamint tulajdonba kapja a Műcsarnokot és a 2,3 milliárd forintból felújított Pesti Vigadót.

Az MMA élére egy évvel ezelőtt Fekete Györgyöt választották, akinek döntő szava lesz a kultúrafinanszírozásban. Többek között beleszólhat a Nemzeti Kulturális Alap és más pályázati források működésébe. Ezen kívül az akadémia közreműködik majd a Kossuth-díjra és a Széchenyi-díjra javaslatot tevő bizottság munkájában, és tagot delegálhat a Magyar Ösztöndíj Bizottságba, valamint az Országgyűlés Szent Korona Testületébe. A testület taglétszámát 50 fővel 250-re emelik, és a tagoknak 100, illetve 150 ezer forintos ösztöndíj jár majd.

Ehhez képest érdekes csak igazán az új „kultúrpápa”, vagyis Fekete György néhány nyilatkozata. A Demokrata című hetilapnak például arról beszélt, hogy az akadémiai tagság egyik feltétele „a nyílt és megvallott nemzeti elkötelezettség”. „Most nagyon sarkos leszek: az, aki kívülről gyalázza Magyarországot, valószínűleg nem lesz az Akadémia tagja, művészi kvalitásai ellenére sem” – fogalmazott, és hogy senkinek ne legyenek kétségei az üzenetet illetően, példát is hozott: „azzal számolnunk kell, hogy például Konrád Györgyöt is magyarnak tekintik külföldön, bármit is mond rólunk”.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!