hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hack Péter: A jövő a tét

2012. 12. 20.
A kormánynak az év utolsó heteiben sikerült felrázni, és eddig nem látott egységbe tömöríteni az egyetemistákat, a középiskolásokat, a felsőoktatási oktatók szakszervezeteit és a Rektori Tanácsot. A zord időjárás, a kormányzati politikusok és a kormányhű média minden erőfeszítése ellenére diákok ezrei demonstrálnak az utcákon és a tantermekben, és olyan spontán és őszinte mozgalmat indítottak, amire az igazat megvallva senki sem számított.

A fiatalok látványosan megszégyenítik a rendszerváltásban kifulladt és reménytvesztett idősebb generációt, bátran, világosan és szellemesen szembesítik az ország vezetőit a kormányzati döntések teljes abszurditásával. A kormány felsőoktatás ügyében hozott döntései súlyos kockázatokat jelentenek a jövőre nézve. Ezen az úton oda jutunk, hogy a nyelveket beszélő tehetséges ifjúság nagy része tíz éven belül elhagyja az országot, ezzel felgyorsítva a demográfiai katasztrófát, ami felé az alacsony születésszám miatt amúgy is sodródunk.

Fontos leszögezni: az egyetlen esély ahhoz, hogy a következő évtizedekben Magyarország ne a fejlett európai gazdaság összeszerelő üzeme legyen, az oktatás. Magyarország természeti erőforrásokban szegény, számukra nem járhatók az olajra és gázra épülő fejlődési utak, számunka a minta a magas hozzáadott értéket létrehozó, a tudományba és az oktatásba rendkívüli befektetéseket végrehajtó országok példája. Ehhez képest a kormányzat a felsőoktatás forrásait a 2010-es 183 milliárdos szintről 2013-ra 120 milliárdra csökkentette. Vagyis egyharmadával nyeste meg a felsőoktatásra fordított közösségi befektetést. Holott éppen az ellenkező irányú változásokra lett volna szükség. Még akkor is, ha mindeki látja, hogy a felsőoktatás jelenlegi renszere radikális átalakításra szorul.

Emberkísérletek

A kormányzat már 2011-ben tett néhány olyan lépést, amit nem lehet másnak nevezni, mint felelőtlen emberkísérletek megindításának. Már a 2011-es költségvetésben elkezdtek pénzt kivonni a felsőoktatásból. Majd jött egy brutális lépés: egyik évről a másikra drámaian lecsökkentették a jogász- és közgazdászképzés állami finanszírozását. Ezt a döntést a mai napig nem indokolták meg elfogadható módon. A sajtóban az a teljesen valótlan állítás terjedt, hogy jogászból és közgazdászból túl sok van. Ez egyszerűen nem igaz, jogász és közgazdász diplomával még ma is sokkal könnyebb állást találni, mint bármely más diplomával, ráadásul a jövedelmi kilátásaik is jobbak, mint más szakmákban. A valódi indok éppen ebben a tényben rejlik, ezek olyan képzések, amikre érdemes pénzt áldozni, ezekre a képzésekre akkor is lesz fizetőképes kereslet, ha a családoknak éves szinten jelentős összegeket kell tandíjra áldozniuk.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!