hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Demokráciaélmény az utcákon
„Nemlétező” szervezetek táncoltatják a kormányt

2012. 12. 20.
A kormánypárti szereplők többnapos, zavaros katasztrófakommunikációja következtében országos tüntetéssorozat zajlott Magyarországon, melynek a korábban apolitikus nemzedéknek tartott egyetemisták és gimnazisták lettek  az élharcosai. A demonstrációkban egymástól távoli témák is „összeértek”, így a kormány politikáját kritizáló szociális munkásoktól kezdve a művészeken át a tanárokig sokan hallatták a hangjukat. Kérdés, hogy az elégedetlenséget melyik politikai formáció lesz képes „becsatornázni”. Mert igény volna rá.

Kormánypárti forrásaink egyöntetűen ismerték el, hogy csődöt mondott a kormányzati kommunikáció a felsőoktatási reformmal kapcsolatos „hadviselésben”, aminek okát leginkább abban látják, hogy igazából nem volt gazdája a területnek. A brutális keretszámcsök­kentést a gazdasági tárca kényszerítette ki Orbán Viktor miniszterelnök támogatásával, aki csak a választások után kezdte el mondogatni, hogy valójában az önfenntartó felsőoktatás híve. Ez a kifejezés sem a választási programban, sem a kormányprogramban nem szerepel, ezért kétséges, hogy egyáltalán van-e politikai értelemben társadalmi felhatalmazása (lásd társadalmiszerződés-elméletek) a kormánynak a reform végrehajtására. Különösen azért, mert 2008-ban a tandíjellenes népszavazással – Orbán Viktor személyes kampányával – éppen a Fidesz „lőtte ki” az MSZP–SZDSZ-kormány ez irányú terveit. Úgy tudjuk, hogy a Hoffmann Rózsa vezette államtitkárság – legalábbis KDNP-s politikusok ezt mondták lapunknak – sem értett egyet ezekkel a tervekkel, de a miniszterelnökhöz való lojalitás miatt, parancsnak való engedelmességből „beleálltak” a felsőoktatás radikális átszabásába.

A hónap elején az ellenzéki elhajlással nehezen vádolható MTI nyilvánosságra hozott egy olyan tervezetet, amelyet Hoffmann Rózsa államtitkársága készített a kormánynak, melyben az állt, hogy jövőre csak 10 480 fiatal kezdheti meg tanulmányait teljesen finanszírozott rendszerben, a többieknek – a diákok 80 százalékának – részben vagy egészében ki kell fizetniük az oktatás költségeit. A dühös kritikákra válaszul Hoffmann Rózsa minden fórumon azt magyarázta, hogy ez az intézkedés nem jelenti azt, hogy bevezetik a tandíjat. Selmeczi Gabriella pártszóvivő közleményében kijelentette, hogy a diá­kok a nyertesei az átalakításnak, Orbán Viktor pedig azt magyarázta, hogy a HÖOK-kal, a hallgatói szervezetekkel ő már korábban tudatta a változást. (A HÖOK ezt cáfolta.) A felháborodás nyomán december 11-én Balog Zoltán miniszter kijelentette, hogy a keretszámokkal nem is foglalkoznak. Orbán Viktor december 13-án arról beszélt, hogy nem érti a felháborodást, mert „amíg nincs döntés, addig nincs min felháborodni”.

A tüntetések hatására a kormányfő váratlanul egy Facebook-videoüzenetben bejelentette, hogy nem lesz keretszám. Hétfőn Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője pedig már arról beszél, hogy az MSZP-ben vannak a tandíj hívei, ők az ingyenes felsőoktatás pártján állnak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!