hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Sarló és kereszt
Fenyvesi bácsitól a katolikus szakértői körig

2012. 11. 15.
A baloldali pártok, így például az MSZP és az LMP elsősorban azért támadják a Hoffmann Rózsa által végrehajtott oktatási átalakításokat, mert azok szerintük rontják az esélyegyenlőséget, a felsőoktatási reformmal együtt pedig befagyasztják a társadalmi mobilizációt, lezárják a felemelkedés lehetőségét a szegények gyermekei előtt – mindeközben elképesztő egzisztenciális bizonytalanságban és politikai kiszolgáltatottságban tartva a pedagógusokat.

Nagyon óvatosan ugyan, de ezeket a kritikákat fogalmazzák meg a Fideszen belüli józanabb oktatáspolitikusok is az új oktatási szisztéma központosító törekvéseivel szemben. Őket persze az is aggasztja, hogy az évek óta fizetésemelés nélkül gályázó pedagógusok támogatásának elvesztésével akár a Fidesz 2014-es újraválasztása is veszélybe kerülhet.

 „Lehet egy oktatáspolitikát benyomásokra alapozni. Lehet, de kockázatos” – fogalmazott Pokorni Zoltán, az oktatási bizottság fideszes elnöke vezérszónoklatában a keddi parlamenti vitanapon. Nem tudni, hogy ezt a kritikát konkrétan Orbán Viktornak szánta-e, vagy csak Hoffmann Rózsának próbált odaszúrni, de az biztos, hogy a jelenlegi felfordulásnak egyik fontos tényezője a kormányfőnek oktatással kapcsolatos benyomásai. Vagy, miként egy fideszes képviselő magyarázta nekünk, a miniszterelnök úgynevezett „népi bölcsességei”.

A jelenlegi kormányzás logikájának megértéséhez érdemes ismerni Orbán Viktor karakterét és politikai gondolkozásmódját. A miniszterelnök szűkebb környezetében (ritkán a nyilvánosság előtt is) rendszeresen beszél arról, hogy ő népies, plebejus politikát kíván folytatni, nem a fővárosi értelmiségnek kíván „játszani”. Szűkebb körben több esetben mondta már, hogy ő a felcsúti szomszédjával, Fenyvesi bácsival minden fontos dolgot megvitat, és ha a szomszéd érti, hogy mit akar, akkor azt érdemes végigvinni. Minden más viszont entellektüel fecsegés.  

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!