hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gyűlöletkeltés büntetés nélkül

2012. 11. 08.
A kuruc.infón idén megjelent cikkeket és a hozzájuk kapcsolódó hozzászólásokat szúrópróba szerűen megvizsgálva több mint nyolcszáz, egyenként akár három év börtönnel is büntethető bűncselekményt valósított meg a nyilas portál szerkesztősége és látogatóközönsége együttes erővel – áll egy a lapunkhoz eljuttatott, nyilvánosságra még nem hozott felmérésben. A kormányzat által tervezett új szabályozás értelmében jövőre – hat év zavartalan működést követően talán – tiltólistára kerülhet az oldal.

Személyes adatokkal való visszaélés, zaklatás, közösség elleni izgatás, tiltott önkényuralmi jelkép használata, nemzetiszocialista rendszer bűneinek nyilvános tagadása, rágalmazás, becsületsértés. A rövidnek csak bajosan nevezhető lista a kuruc.info honlapon naponta elkövetett bűncselekményeket részletezi egy, a Hetekhez eljuttatott kutatás alapján.

A kutatás keretében összesen az idei év nyolcvan, szúrópróbaszerűen kiválasztott napján megjelent cikkeket és hozzászólásokat vettek górcső alá. Bár eleinte ezek teljes körű vizsgálatát tervezték a szakemberek, hamar kiderült, hogy a megvalósított bűncselekmények csillagászati nagyságrendeket ostromló száma miatt szükséges a válogatás, így végül „csupán” egy ezer darabos mintát elemeztek ki. A jogászokból álló ítészek szerint azonban már ez is megdöbbentő eredményre vezetett: összesen nem kevesebb, mint nyolcszázhuszonhét esetben állapították meg, hogy azok a fenti törvényi tényállások valamelyikét kimerítik. Legnépszerűbb – talán nem meglepő módon – a közösség elleni izgatás, ezzel összesen négyszázharmincnégy alkalommal találkoztak a kutatók, de a kuruc­infósok nem mennek a szomszédba egy kis rágalmazásért (125 db) vagy becsületsértésért (110 db) sem.

SZEMELVÉNYEK A FELMÉRÉSBŐL

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!