Kereső toggle

Gyűlöletkeltés büntetés nélkül

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A kuruc.infón idén megjelent cikkeket és a hozzájuk kapcsolódó hozzászólásokat szúrópróba szerűen megvizsgálva több mint nyolcszáz, egyenként akár három év börtönnel is büntethető bűncselekményt valósított meg a nyilas portál szerkesztősége és látogatóközönsége együttes erővel – áll egy a lapunkhoz eljuttatott, nyilvánosságra még nem hozott felmérésben. A kormányzat által tervezett új szabályozás értelmében jövőre – hat év zavartalan működést követően talán – tiltólistára kerülhet az oldal.

Személyes adatokkal való visszaélés, zaklatás, közösség elleni izgatás, tiltott önkényuralmi jelkép használata, nemzetiszocialista rendszer bűneinek nyilvános tagadása, rágalmazás, becsületsértés. A rövidnek csak bajosan nevezhető lista a kuruc.info honlapon naponta elkövetett bűncselekményeket részletezi egy, a Hetekhez eljuttatott kutatás alapján.

A kutatás keretében összesen az idei év nyolcvan, szúrópróbaszerűen kiválasztott napján megjelent cikkeket és hozzászólásokat vettek górcső alá. Bár eleinte ezek teljes körű vizsgálatát tervezték a szakemberek, hamar kiderült, hogy a megvalósított bűncselekmények csillagászati nagyságrendeket ostromló száma miatt szükséges a válogatás, így végül „csupán” egy ezer darabos mintát elemeztek ki. A jogászokból álló ítészek szerint azonban már ez is megdöbbentő eredményre vezetett: összesen nem kevesebb, mint nyolcszázhuszonhét esetben állapították meg, hogy azok a fenti törvényi tényállások valamelyikét kimerítik. Legnépszerűbb – talán nem meglepő módon – a közösség elleni izgatás, ezzel összesen négyszázharmincnégy alkalommal találkoztak a kutatók, de a kurucinfósok nem mennek a szomszédba egy kis rágalmazásért (125 db) vagy becsületsértésért (110 db) sem.

SZEMELVÉNYEK A FELMÉRÉSBŐL

„Az a baj, hogy elmaradt a holokauszt, de remélem, hogy bepótoljuk.” (Komment, BKV-alkalmazott)
„Bevalljuk, először nem örültünk annak, hogy újabb Élősködők Menete indult Auschwitzba, ugyanis elég hamar egyértelművé tették, hogy vissza is jönnek.” (részlet az oldal egyik cikkéből )
„Néhány retkes cigányt példamutató módon, nyilvánosan fel kell akasztani, a többi majd ebből fog érteni és nem másból.” (Komment, szolnoki Jobbik-szimpatizáns férfi)
„Az ártatlannak tűnő fiatal arcok mögött tehát az ölni kész, az őt befogadó és eltartó magyarság iránti olthatatlan gyűlölet által hajtott zsidó rejtőzik, amit pedig elkövetnek, nem más, mint gyilkossági kísérlet.” (részlet az oldal egyik cikkéből)
„Mocskos, rohadt, tetű zsidók, a legnagyobb rasszista kirekesztő nemzet, és még ők pofáznak és élnek meg ebből a holokamu sztoriból. Vérlázító! Mocskos férgek!!!” (Komment, budapesti egyetemista lány)
„Ledózerolták a komáromi Pérót – a putrilakókat előtte sajnos átköltöztették.” (cikk címe az oldalon)
„A zsidó az eszével, a cigány a két kezével lop.” (Komment, általános iskolai tanárnő)
„Devecser Veszprém megye cigányok által leginkább fertőzött városa.” (részlet az oldal egyik cikkéből)
„Várjuk az alábbi képeken és videókon bemutatott partizánok adatait a szerk*kuruc*info címre: képet, Facebook-, Iwiw- stb. adatlapot, címet, telefonszámot – ha a Talmud harcosai híresek akarnak lenni, mi megadjuk nekik a lehetőséget. Azok között, akik a legtöbb személyről a legtöbb használható adatot beküldik, 100 ezer forintot osztunk szét (ebből 75 ezret Varga Béla Amerikában élő bajtársunk ajánlott fel).” (a kuruc.info felhívása a Csatáry László háza előtt tüntetők adatainak közzétételéről)

A portál 2006. februári indulását követően már több kormánya volt az országnak, melyek mind tehetetlenek voltak, és jobbára az amerikai szerver üzemeltetőjére mutogattak a bűnbakkeresés közben, mialatt a portál teljesen büntetlenül követi el mindennap a maga többtucatnyi bűncselekményét.

Nem hozott érdemi változást ebben az sem, hogy néhány hónapja az atv.hu munkatársai kinyomozták: a kuruc.info hirdetési felületeit egy vidéki jobbikos értékesíti. Nagy Attila a Unified Quality Kft. ügyvezetőjeként számlát is ad azoknak, akik a portálon hirdetnek, ám mindezek ellenére – lapunk tudomása szerint – sem a rendőrség, sem az adóhatóság nem hallgatta ki tanúként a férfit. Néhány héttel később az sem hozta meg a várt fordulatot az ügyben, hogy a domain tulajdonosának a személye is napvilágot látott. A magyar wikileaks, az atlatszo.hu nyomán kiderült ugyanis, hogy a kuruc.info név jogi értelemben vett tulajdonosa egy, a rendszerváltáskor az Egyesült Államokba emigrált borász, Varga Béla (képünkön fent).

Most azonban úgy tűnik: fontos fejlemény történt az ügyben. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) új javaslata értelmében 2013 júliusától, az új Btk. bevezetésével, akár már a nyomozás alatt beszüntethetnének bizonyos internetes oldalakat – így a kuruc.infót is. A gyakorlatban ez úgy nézne ki, hogy amennyiben a nyomozás során a bíróság jogsértőnek talál egy honlapot, abban az esetben kötelezheti a szerver üzemeltetőjét annak letiltására. Amennyiben az üzemeltető (például azért, mert külföldön található) nem lép az ügyben, úgy a hatóság az internetszolgáltatókat kötelezheti, hogy az ország területén tegyék elérhetetlenné azt.

Lapunk kérdésére válaszolva az igazságügyi tárca elismerte, hogy a neonáci portál léte önmagában nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az új szabályozást keresztül vigye a kormányzat: „a kuruc.info által elkövetett nyílt jogsértések és azokkal szemben a jogállam eddigi tehetetlensége hozzájárult a jogszabályi környezet változtatásához” – mondta a tárca sajtószóvivője. A Heteknek nyilatkozva azonban azt is elmondták: a Btk. módosítása egyben az Európai Unió által a tagországokra hárított kötelezettségünk is. „A gyermekek szexuális kizsákmányolása és a gyermekpornográfia elleni küzdelemről szóló uniós irányelvet jövő év végéig át kell ültetnünk a magyar jogba” – szól az indoklás.

Többen cenzúrát kiáltottak a véleményük szerint brutális javaslat láttán, ám szakértők szerint nem erről van szó. „Nem példa nélküli a jogban, hogy a bűncselekmény útján megszerzett javakat elkobozzák, megsemmisítik: elég a csempészett cigaretták vagy a lefoglalt drogok elégetésére gondolnunk” – világított rá egy már létező analógiára lapunknak Ormós Zoltán. Az internetjogász ugyanakkor a javaslat gyengéjének nevezi annak megfogalmazását: „a szöveg alapján nem egyértelmű, milyen esetekben kell mérlegelés nélkül előzetesen blokkolni a tartalmat, és mikor kell a bíróságnak döntenie a kérdésben”.

A szaktárca kérdésünkre határozottan cáfolta, hogy cenzúra bevezetésére készülne a törvény leple alatt. „Nem célunk a megjelenő médiatartalom, így a blogok, újságcikkek szabályozása sem” – nyilatkozta a minisztérium sajtó főosztálya a Heteknek.

BTK VERSUS KURUC.INFO

A nemzetiszocialista és kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása
Aki nagy nyilvánosság előtt a nemzeti szocialista vagy kommunista rendszerek által elkövetett népirtás és más, emberiség elleni cselekmények tényét tagadja, kétségbe vonja vagy jelentéktelen színben tünteti fel, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
Rágalmazás
Aki valakiről, más előtt, a becsület csorbítására alkalmas tényt állít vagy híresztel, vagy ilyen tényre közvetlenül utaló kifejezést használ, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetés két évig terjedő szabadságvesztés, ha a rágalmazást a) aljas indokból vagy célból, b) nagy nyilvánosság előtt, c) jelentős érdeksérelmet okozva követik el.
Közösség elleni izgatás
Aki nagy nyilvánosság előtt a) a magyar nemzet, b) valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoport vagy a lakosság egyes csoportjai ellen gyűlöletre uszít, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
Önkényuralmi jelképek használata
Aki horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot, ötágú vöröscsillagot vagy ezeket ábrázoló jelképet a) terjeszt; b) nagy nyilvánosság előtt használ; c) közszemlére tesz; ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétséget követ el, és pénzbüntetéssel büntetendő.

Mások azonban már most attól tartanak, hogy a kuruc.info ténykedését a Facebookra menekítené, amennyiben a magyar hatóságok blokkolják az oldalt. Ormós Zoltán véleménye szerint ez távolról sem lenne hátrányos, sőt, akár kívánatos cél is lehet. A közösségi oldal belső logikája miatt ez végső soron ugyanis akár a neonáci portál végső elsorvadásához is vezethet. „A jogsértő tartalmakat a Facebook bejelentések alapján törli, és erre minden lehetősége megvan, hiszen az internet »közterületén« belül a Facebook egy magánterület, ahol saját maga diktálhatja a játékszabályokat.”

A kuruc.info a közösségi oldalon egy újabb nehézséggel is szembesülhet: ott ugyanis bárki, egyetlen gombnyomással jelezheti az oldal üzemeltetői felé, ha törvénysértő vagy rasszista, gyűlölködő tartalmat észlel. A náci portál szerkesztői ezt első kézből ismerik, hiszen korábban egy ideig éppen emiatt volt letiltva a honlap facebookos profilja. Egy esetleges költözés után várhatóan aktivisták ezrei fognak élni a közösségi oldal készítői által biztosított feljelentés lehetőségével.

Hasonló véleményen van a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium is. A tárca határozott véleménye, hogy a nagy portálok, például a Facebook esetében nem is indokolt hasonló szabályozás. A tárca így attól sem tart, hogy a kuruc.info a kisebb ellenállás irányába haladva a közösségi portálra telepítené át ténykedését. „A Facebook erősen önszabályozó portál, és szigorú tartalomszabályozási, etikai elveinek köszönhetően nem jellemző, hogy ehhez hasonló bűncselekményeket követnének el általa” – szól a KIM álláspontja.

Olvasson tovább: