hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Új jobboldal kell Orbán legyőzéséhez

2012. 09. 20.
Lapunk augusztus 17-ei számában Hazafi Zsolt figyelemre méltó elemzést írt – hivatkozva Csigó Péter és Szigetvári Viktor ugyancsak érdekes tanulmányára – „Új párt kell Orbán legyőzéséhez?” címmel, mely szerint az MSZP–LMP összefogása az egyes választókörzetek „átbillentésének” lehetőségét teremtené meg.

Az új választási rendszer valóban az egyéni körzetekben szerzett mandátumokat preferálja. Az ilyen jellegű elemzés tehát mindenképpen szükséges, még akkor is, ha a legutóbbi választásokon az egyes körzetekben történt elmozdulásnak az egymástól éltérő iránya – adott esetben a Fidesz, másutt a Jobbik támogatottságának növekedése –, különböző tartalmú politikai üzeneteket igényel, hogy az „átbillentés”, illetve a visszahódítás sikeres lehessen.

S itt mindjárt érdemes egy különleges és az alapos elemzők által sem igen vizsgált jelenségre felfigyelnünk. Azokra a választókörzetekre gondolunk, amelyek hagyományosan baloldalinak számítottak, de legutóbb már a Jobbik vonzáskörébe kerültek. Ezekben a választókörzetekben ugyanis semmiképpen sem lehet feltételezni semmifléle „átbillentést” vagy visszahódítást. Mert erre nincs sem az MSZP-nek, sem az LMP-nek megfelelő üzenete.

Ahhoz, hogy az MSZP-ből a Jobbikhoz való elpártolást megértsük, tudomásul kell vennünk azt a baloldal számára ugyan kellemetlen tényt, hogy az MSZP tömegbázisának egy része az egykori MSZMP-szimpatizánsokból verbuválódott. S éppen ezek közül pártoltak át jó néhányan a Jobbikhoz.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!