hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nehézkes küzdelem a szexipar ellen
Törvényjavaslat a night-clubok megrendszabályozására

2012. 09. 27.
Rogán Antal night-clubokat záratna be, Kocsis Máté bevezetné a kliensbüntetést. Egyre érzékelhetőbb a törekvés a fővárosban a prostitúció visszaszorítására, a kérdés csak az, hogy ezek a kezdeményezések mennyire tudnak megvalósulni, és mennyire válik nálunk általánossá a Nyugat-Európában egyre nagyobb hangsúlyt kapó prostitúcióellenes küzdelem. Az egyértelmű: Európában a legalizáció megbukott.

Megkezdte a parlament Rogán Antal kormánypárti frakció­vezető törvényjavaslatának tárgyalását, mely egyebek mellett rendőrségi engedélyhez kötné az éjfél után nyitva tartó vendéglátóhelyek működtetését a világörökségi területeken. A honatya szerint ez országosan 50-100 szórakozóhelyet érintene. „Nem vagyok nagyon lelkes attól, hogy polgármesterként, önkormányzatként gyakorlatilag semmi eszköz nincs a kezemben arra, hogy mondjuk a piarista épületek környékén működő night-cluboknál azt mondjam, hogy hát ez azért így mégsem az igazi” – fogalmazott a főváros V. kerületének vezetője. Ezt megelőzően Kocsis Máté józsefvárosi polgármester, az Országgyűlés rendészeti bizottságának fideszes elnöke áprilisban a kliensbüntetés esetleges bevezetéséről beszélt a VIII. kerületben. Azonban a mai napig nem állt elő a politikus a részletes terveivel, hogy miként lehetne a szexuális szolgáltatásokért fizetőket, a klienseket büntetni, hogy visszaszoruljon Magyarországon a prostitúció. Csak remélni lehet, hogy nem fújt visszavonulót a polgármester.   
„A meglévő törvények – így az 1999 óta hatályos, szervezett bűnözés elleni törvény is – lehetőséget adnak arra, hogy azt a vendéglátóipari egységet, amelyben nyílt prostitúciós tevékenység zajlik, szabálysértés okán bármikor bezárassák” – mondta el kérdésünkre Betlen Anna emberjogi aktivista. Ennek betartása elsősorban politikai akarat kérdése – jobbára csak nagyobb bűncselekmények mellékszálaként kerül sor vendéglátóhelyek, lakásbordélyok bezáratására.  A hangsúly főleg az utcai prostitúció eltüntetésén van, ez azonban közel sem jelent megoldást a problémára. Az internet korában a lakásokba, szállodákba húzódik vissza a burkolt vagy nyílt módon hirdetett, tömeges prostitúció.
A hatályos Btk. szerint a prostitúciós ipar illegális: mindenki bűncselekményt követ el, aki bármilyen formában elősegíti a prostitúciót. Mi több, a 18 év alatti prostituáltat igénybe vevő kliens három év börtönbüntetéssel sújtandó a jogszabályok szerint. A prostituált elvileg áldozat, gyakorlatilag szabálysértő, ha például nem kijelölt zónában vagy orvosi igazolás nélkül árulja magát. „Minden prostitúcióellenes intézkedés előrelépést jelent, így Kocsis Máté ötlete is pozitív, de a pénzbírságon túl a médianyilvánosság ereje az igazán visszatartó erő a kliensek számára” – jegyzi meg a jogvédő. Rogán javaslata is mindenképpen támogatandó, de nyilván jóval komplexebb megközelítésre lenne szükség, többek között szociális, gyermekvédelmi, foglalkoztatáspolitikai oldalról. Az meg különösen jó lenne, ha minden polgármester küzdene a prostitúció beszüntetéséért. Már csak a közbiztonság okán is: az éjszakai szórakozóhelyekkel kapcsolatban nemrégiben vált egyértelművé, hogy erősen kötődnek a szervezett bűnözéshez, és legkevésbé az adott kerületnek hoznak hasznot, ráadásul életveszélyes helyek.
A szocialisták oldaláról emberjogi, a konzervatívok oldaláról valláserkölcsi szempontból is illene küzdeni a prostitúció megszüntetéséért, de Betlen szerint a probléma nemzetgazdasági oldalról még súlyosabb: a prostitúció „elnézésével” lemondunk a zömében gyermekkorúként prostituálódó személyek óriási tömegéről, akiknek a társadalomba való beilleszkedése gyakorlatilag teljesen ellehetetlenül, a haszon ráadásul sehol a világon nem hajtható be adóként, hanem mindenhol a szervezett bűnözést erősíti.    
Betlen utalt arra is, hogy az 1999 óta működő német legalizációs modell megbukott: elmaradtak a várt adóbevételek, és elburjánzott a szervezett bűnözés. Az ugyancsak 13 éve működő, kliensbüntető, megelőzésre és reintegrációra fókuszáló svéd modell azonban nagyon eredményes, Norvégiában teljesen, Finnországban részben vették át, és több országban folyamatban van már a bevezetése.
Hivatalosnak mondott adatok szerint a magyar férfiak 125 milliárd forintot költöttek 2009-ben prostitúcióra. Ez a 3,9 milliós, 15 év feletti férfipopulációt tekintve fejenként 32 ezer forintra jön ki. Az angol nyelven megjelenő Budapest Sun és számos magyar nyelvű bulvárlap hemzseg a sokféle escort-szolgáltatást kínáló hirdetéstől. Egy a prostitúcióval foglalkozó nemzetközi honlap szerint ez az iparág különösen a fővárosra koncentrálódik. A frekventált helyek, a belvárosban lévő szórakozóhelyek és azok környéke tele vannak konzumlányokkal.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!