Kereső toggle

Nehéz időszakát éli a Jobbik

Rendőrök, ellentüntetők, japánok

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Jobbik mintatelepülésén újabb visszaélés miatt nyomoz a rendőrség, a szélsőjobbos veszprémi menetet civil túlerő tette sikertelenné, a párt Gyurcsány-ellenes ételosztásán pedig a japán turisták sem tudtak segíteni.

Rendőrségi vizsgálat zajlik Gyöngyöspatán, mert tanúvallomások szerint magánterületen dolgoztattak közmunkásokat. Amint arról korábban beszámoltunk, a Heves Megyei Munkaügyi Központ júniusban több mint egymillió forint visszafizetésére kötelezte a település önkormányzatát, mert a közmunkabrigád tagjait nem a szerződéses területen, hanem magánterületen dolgoztatták. Az érintettek akkor úgy nyilatkoztak, a bozótirtás a helyi vadásztársaság területén folyt, a társaság elnöke pedig a polgármester jó ismerőse.

A jobbikos Juhász Oszkár vezette településen most újabb eljárás folyik: a Hetek információi szerint két korábbi mezőőr tanúvallomásban állította, hogy márciusban is magánterületre vezényelték a közmunkásokat. Sőt, tudomásuk szerint akkor egy olyan bodzásban kellett dolgozniuk, ami Juhász Oszkár birtokában volt.

Mivel a közmunkaprogramba bekerülő dolgozók közpénzből kapnak fizetést, az általuk elvégzett munkával a köz javát kell szolgálniuk, a munkakörülményeket pedig előzetesen, szerződésben tisztázza az állam és az adott önkormányzat.

A júniusban lezárult ügyben azért tudott gyors döntést hozni a munkaügyi hivatal, mert munkatársai tetten érték a magánterületen dolgozó közmunkásokat.  A most zajló vizsgálat lassabb, mert a mezőőrök utólag tettek vallomást. Ennek az az oka, hogy – mivel korábban Jobbik-szimpatizánsok voltak – előbb Vona Gábortól vártak megoldást a szerintük botrányosan vezetett település érdekében, ám hiába tájékoztatták a polgármesterrel kapcsolatos ügyekről, a Jobbik elnöke nem tett semmit. A mezőőrök egy ideig türelemmel várták a változást, ám nyárra betelt a pohár, ők pedig kitálaltak. A munkaügyi hivatal megkereste az önkormányzatot, ám mivel többszöri felszólítás ellenére sem kapott kielégítő tájékoztatást a vádakkal kapcsolatban, a rendőrség segítségét kérte. Úgy tudjuk, a rendőrségi vizsgálat hamarosan lezárul, így a hivatal döntést hozhat. Információink szerint nem lenne meglepő, ha ismét elmarasztalnák az önkormányzatot. A Jobbik szempontjából azért is kínos az ügy, mert Juhász Oszkár megválasztása előtt a közrend és a törvényesség helyreállításával kampányoltak. 

A párt rossz sorozata szeptemberben is folytatódott: a Veszprémbe szervezett – burkoltan antiszemita – „Magyar Élet Menete” nevű rendezvényük meglehetősen kudarcosra sikerült, miután több helyi civil szervezet összefogott, és a meghirdetett napra lezárták a városba vezető főutakat. Az akció lényege abban állt, hogy tudták: a helyi szinten egy-két tucat szimpatizáns megmozgatására képes párt buszokkal akarja Veszprémbe szállítani a menetelőket. A félpályás útlezárásoknak köszönhetően azonban Vona Gábor negyven percet késett, összesen pedig alig száz ember vett részt a pártrendezvényen, miközben a civil ellentüntetők négyszer annyian voltak. Nagy Imre, a civil ellentüntetés ötletgazdája azt mondta: bizonyítani akarták, hogy megálljt lehet parancsolni a hangos kisebbségnek. Mivel a jobbikosok keresztényeket sejtettek az ellenakció hátterében, aznap délutáni fehérvári menetükön visszavágásként bőszen szektáztak.

A Jobbik a Gyurcsány Ferenc által szervezett egyhetes éhségsztrájkból is megpróbált politikai hasznot kovácsolni, ám ez sem jött össze: a Kossuth téren sátorozó és önkéntes éhezésükkel a tervbe vett választási regisztráció ellen tiltakozó DK-s politikusok provokálása céljából ételosztást hirdetett meg a Jobbik. Százhatvan adag gulyással vonultak a térre, ám nyolc-tíz hajléktalanon kívül más nem jelentkezett az ingyen levesért, így az aktivisták a téren bámészkodó turistákat – köztük japánokat – kínálgattak. Összességében azonban így is megmaradt a gulyás fele, Gyurcsányt pedig a rendőrök tiltása miatt nem tudták megkínálni.

Zagyva a bíróság előtt

Szerdán megkezdődött Zagyva Gyula és társa büntetőpere. A Jobbik parlamenti képviselője azért állt bíróság elé, mert a vád szerint zaklatás és fenyegetés vétségét követte el a Hetek újságíróival szemben. Lapunk munkatársai 2010 nyarán – a belépőjegyeket megvásárolva – riportkészítés céljából mentek el a Jobbikhoz kötődő „Magyar Sziget” nevű rendezvényre, melynek egyik szervezője a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vezetője, Zagyva Gyula. Zagyva munkatársa – a másodrendű vádlott, Incze Béla – interjúkészítés ürügyén egy faházba vezette az újságírókat, ahol Zagyva és társai fogadták őket. A jobbikos képviselő kezében karikás ostorral kommunikált, többször fenyegető kijelentést tett, hadonászott. Incze megtiltotta a magnó használatát, ugyanakkor a ház ajtaját becsukták, így munkatársaink csak akkor távozhattak, amikor – újabb fenyegetéseket követően – Zagyváék arra engedélyt adtak.  Az ügyész szerint a két vádlott célja az volt, hogy félelmet keltsen, és ez meg is valósult. Az első tárgyaláson a tanúként meghallgatott – és egyben sértett – újságírók fenntartották korábbi vallomásukat. Zagyva és Incze tagadták a vádakat.  A tárgyalás a tanúkihallgatásokkal folytatódik majd. A főügyészség korábban azt közölte: a cselekmény akár két évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Olvasson tovább: