Kereső toggle

Náci kisebbség, passzív többség

Botrányos meccs a Puskásban

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

„Felháborító, hogy két egymással konfliktusban nem álló ország esetében ilyen esemény történhet egy futballmérkőzésen. Más országokban ilyet nem tapasztaltunk, sehol nem történt hasonló" - nyilatkozta lapunknak Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete a múlt szerdai Magyarország-Izrael barátságos labdarúgó-mérkőzésen tapasztalt antiszemita megnyilvánulások kapcsán.

Miközben egy ország ünnepelte olimpikonjaink kiváló londoni szereplését, a magyar futballhuligánoknak ismét sikerült elérniük, hogy Magyarország negatív hírek kapcsán kerüljön be a világsajtóba. A múlt szerdai magyar- izraeli focimeccsen a hazai szurkolók egy része kifütyülte a vendégek himnuszát, „büdös zsidót" kiabáltak, Mussolinit méltatták, Palesztinát éltették, vagy éppen szappant emeltek a magasba. Voltak olyan honfiak, akik palesztin, illetve iráni zászlóval szurkoltak a magyar csapatnak (a perzsák oldalán állt például két jobbikos országgyűlési képviselő is).

A magyar kormány - talán az olimpiai ünnepés miatt - csak napokkal később, a nemzetközi médiareakciók után reagált a történtekre. A Kormányszóvivői Iroda közleményben ítélte el „leghatározottabban" a történteket, és hangsúlyozta: a kormány az új alaptörvényben garantált alkotmányos jogokat minden esetben a legmesszebbmenőkig védelmezi, ezért határozottan fellép minden faji, vallási, nemzetiségi hovatartozás alapján történő megkülönböztetés ellen, és „akkor is felemeli szavát, ha a szélsőséges megnyilvánulások közvetlenül nem sértenek törvényt, és ezért a hatóságok azonnali fellépésének nincs jogi alapja".

A Magyar Labdarúgó Szövetség - amely a Fradit többek között azért büntette meg példás gyorsasággal, mert szurkolóik a hétvégi, Újpest elleni rangadón a vendégdrukkereket becsmérlő transzparenst emeltek magasba - hivatalosan nem reagált a durva antiszemita incidensre. A téma a lapzártánk után sorra kerülő elnökségi ülésen lesz majd terítéken. „Felháborító, hogy két egymással konfliktusban nem álló ország esetében ilyen esemény történhet egy futballmérkőzésen. Más országokban ilyet nem tapasztaltunk, sehol nem történt hasonló" - nyilatkozta lapunknak az esettel kapcsolatban Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete. A diplomata kint volt a mérkőzésen, ahol - mint mondta - magas rangú politikusok kifejezték neki sajnálatukat a történtek miatt. Ugyanakkor - jegyezte meg - a hivatalos elítélő nyilatkozatra csaknem egy hetet kellett várni.

A nagykövet szerint meglepően kevés hír jelent meg a magyar sajtóban a történtekről, amelyek nem vetnek jó fényt az országra. Úgy véli, a gondot nem önmagában a néhány száz „megtévesztett" drukker jelenti, hanem az, hogy a nagy többség passzív, mégpedig a tudatlanság miatt. „Úgy tudom, hogy a magyar fiatalok nagy része nem tudja, hogy mit jelent a holokauszt szó. Nincsen elveszett eset, senkiről sem szabad lemondani, hanem fel kell világosítani őket. Akik pedig már állást foglalnak Izrael ellen, azok elé is tükröt kell tartani, hogy lássák, mit is tesznek" - fogalmazott Ilan Mor, hozzátéve, hogy ebben fontos szerepe van a médiának és a politikának is.

Olvasson tovább: