Kereső toggle

Ki lehet Lázár utódja?

Hódmezővásárhely választása

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Időközi választásra került sor Hódmezővásárhelyen, mert az országos politika igényt tartott Lázár Jánosra, aki tíz éven át vezette a csongrádi várost. Orbán Viktor személyesen kérte ki Lázárt a város testületi ülésén, mivel a miniszterelnökség átalakításában kulcsszerepet szán a Fidesz frakcióvezetőjének.

A kommunizmus emlékhelypontja, a város nevezetessége mellett sétálva kérdezgetjük a vásárhelyi polgárokat, találkoztak-e már kampányaktivistákkal, illetve mennyire tudatosult bennük, hogy a városukban szeptemberben választás lesz. Zsuzsa, akivel először sikerül szóba elegyednünk, tanárnő, éppen a vakáció utolsó heteit élvezi. Tömören csak ennyit mond: Azt tudjuk, hogy választás lesz, de kampánystábokkal még nem találkoztunk, sem én, sem a családom. Csak a médiában megjelent híreket ismerem, miszerint a Fidesz két nap alatt szinte az egész városban összeszedte az ajánlásokat. Egyébként is nincs tétje szerinte a választásnak, a polgármester gondoskodott az utódlásról, Almási István alpolgármestert ültetik a választók a polgármesteri székbe.

A tanárnő szerint Hódmezővásárhelyen érezni a fejlődést, egyre inkább egy olyan város képe alakul ki, amelyet érdemes szeretni, ahol érdemes élni, ahol az ember el tudja képzelni a jövőjét. Ugyanezt állítja Z. Pál is, aki nyugdíjasként éli a hétköznapjait, de ő még megtoldja az előbbi állítást egy bölcsességgel: „Vásárhely mindig a lokálpatriótáiról volt híres, Rapcsák András és Lázár János kiváló politikai érzékkel építette és építi Vásárhelyen ezt az életérzést." Sz. Zoltánnal az egyik kávézó teraszán beszélgetünk a vásárhelyi választásokról. Beszélgetőtársam szeret politizálni, ráadásul a helytörténeti kutatások lelkes résztvevője, aki Vásárhelyet örök jobboldali városnak aposztrofálja. Vásárhely története, beágyazottsága, néprajzi, társadalmi keresztmetszete csak igen rövid időre engedte a baloldali gondolkodás meggyökerezését. A város rendszerváltás utáni első vezetése Rapcsák András képviselővel az élen tulajdonképpen erre a jobboldali eszmekörre támaszkodva nyerte meg a polgárok bizalmát mindvégig, és így lesz ez Lázár János után is. Van a helyieknek egy egyszerű mondása, amit nemrég hallottam az egyik lakótelepen: Aki közel ül a tűzhöz, az melegszik. A mondás magyarázata nagyon egyszerű: a polgármester országos szerepvállalása csak jót hozhat a város számára.

Rögtön jelzem, azért az adósság mértéke se hétköznapi, amire az a válasz: ha valaki ki tudja fizetni ezt az adósságot, az a jelenlegi polgármester vagy az őáltala irányított testület. „Ha egy helyi politikus megmártózik az országos politikában, az nem kárára van annak a településnek, hanem kifejezetten előnyére szolgál" - elemzett riportalanyunk. Közbeszólok, hogy azért a vásárhelyi polgármester politikai tőkéje elég törékeny az országos politikában, amivel emberünk egyetért, sőt hozzáteszi: ha a Fidesz elhasal, akkor Lázár János miatt hasal el, ha viszont nyer, Orbán Viktor söpri be a sikert. Az alpolgármesterrel szemben három jelölt próbálkozik, Kis Andrea az MSZP jelöltje, akiről nem sokat tudni a városban, a nevét sem ismerték azok, akikkel beszélgettünk. A Jobbik jelöltje a helyi szervezetük elnöke, Kovács Sándor, akit csak „autóboltos" néven emlegettek beszélgetőtársaim, sima hungarista, semmi extra, így jellemezték őt a vásárhelyiek. Van egy független jelölt is, bizonyos Nagy László, a Magyarok Szövetsége Egyesület nevű szervezet elnöke, akiről ugyancsak keveset tudni. Érdekes, hogy a városban az LMP nem indított jelöltet, amit Jávor Benedek, az országgyűlési frakció vezetője az ATV Startban gyakorlatilag azzal magyarázott, hogy felesleges lett volna egy borítékolható vereségbe beleszaladniuk.

Olvasson tovább: