Kereső toggle

Szegediben lehet emberség

Interjú Huncsik Péter elmegyógyásszal

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Hogyan élheti meg egy antiszemita párt vezetője, ha kiderül róla, hogy zsidó?

- Nem új ez a jelenség, az ember néha tudatosan, máskor ösztönösen védekezik bizonyos dolgok ellen, amelyek benne is megvannak. Ez a jelenség talán a homoszexuálisok esetében a leggyakoribb: azok, akik a leghangosabban és a legdurvábban szidalmazzák a homoszexuálisokat és különböző szankciókat sürgetnek, sokszor saját homoszexualitásukat próbálják megelőzni: sejtik, hogy van bennük ilyen hajlam. Amikor viszont kiderül, az súlyos traumát okoz, sokan próbálnak meg öngyilkosságot elkövetni.

Szegedi Csanád esete nem teljesen ilyen, hiszen nem az életmódja, hanem a származása került ellentétbe a politikai nézeteivel.

- Valóban, de annyiban hasonlít, hogy róla is kiderült: olyan dolog ellen küzdött, ami benne is megvan. Egy ilyen felismerés mély sokkot vált ki. Egyébként ismert, hogy sok zsidó volt antiszemita, és éppen a zsidó származása miatt lett az.

Szegedire ez nem áll, hiszen csak most tudta meg, ki is valójában. Ön szerint most mit érezhet, illetve mi következhet az életében a „leleplezés" hatására?

- Kiválthat teljes fordulatot, más esetben viszont tovább fokozza az eredeti érzést. De az érintett mindenképpen totális vereségként, összeomlásként él meg egy ilyen eseményt.

Mitől függ, hogy fordulat, vagy a korábbinál is erősebb önigazolási, bizonyítási kényszer következik a traumából?

- Ez függ az érintett kulturális szintjétől, a szociális közegtől, amiben él, mozog. Ha ez a közeg - Szegedi esetében a Jobbik - befogadó, mert azt mondja, igen, közénk tartozol, mert te aztán tényleg tudod, miért vagy antiszemita, akkor lehet, hogy tudatosan tovább fogja képviselni a pártja nézeteit. De az is lehet, hogy meghasonlik, és eltűnik a közéletből.

Szegedi azt mondta, senki kedvéért nem hajlandó megtagadni a nagymamáját, még akkor sem, ha az derülne ki róla, hogy afrikai menekült.

- Az első reakciói arra vallanak, hogy erős érzelmi szálakkal kötődik a nagymamájához. Szakemberként úgy látom, Szegediben van emberség. Az erős emberi érzelmek pedig legyőzhetik az eddigi énjét, legyőzhetik az előítéleteket. Ez lenne a normális reakció.

Megmaradni a Jobbikban, és szeretni a nagymamát: működhet e kettő egyszerre?

- Egészséges ember ilyen mutatványra nem képes, erre csak egy tudathasadásos személyiség alkalmas. Ha viszont a családi köteléke az erősebb, rádöbbenhet, hogy mit csinált eddig, és átértékelheti a gondolkodásmódját.

Milyen tanácsot adna Szegedi Csanádnak, ha megkeresné Önt?

- Beszélgessen, gondolkodjon, emlékezzen vissza a nagymamájával töltött időkre, és hagyja, hogy a belső iránytű eligazítsa. Ez nem szokott tévedni. Ha elhamarkodottan úgy döntene, hogy az eddigi elkötelezettsége miatt megy tovább ezen az úton, a frusztráció súlyos érzelmi zavarokat okozva végig fogja követni a pályáján.

Olvasson tovább: