Kereső toggle

Nem működött a Fidesz-kézrátétel

Minden szavazás egyben népszámlálás is

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Kívülről csendes technokrata, szinte Markó Béla klónja, de téved, aki felületesen ítéli meg Kelemen Hunort, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökét. A felszín alatt egy csavaros eszű karcfalvi székely góbé lakozik, akinek legújabb javaslata, hogy az RMDSZ pártot jegyez be az anyaországban – csak hogy tudja a magyar pártelit, milyen az, ha kívülről akarják megmondani a tutit. A közeljövőben a Fidesz vezérkara is kénytelen asztalhoz ülni az RMDSZ-szel, amely az erdélyi magyarok között jóval több mint kétharmados támogatottsággal rendelkezik.

Az RMDSZ szlogenje szerint minden magyarra számítottak a választásokon. Szép, hangzatos mondat egy, a politikai megosztás felé terelt közösségben.

- Erdélyben, Romániában már régóta tudjuk, hogy a mi dolgainkat csak mi tudjuk megoldani. Ezt a történelem megtanította nekünk, és ilyen helyzetben, amikor az ember számszerű kisebbségben van, akkor azt a luxust nem engedheti meg magának, hogy a közösséget ne egységesnek tekintse, és ne úgy próbálja a képviseletet, a munkát elvégezni, hogy minden egyes ember, közösség számítson. Gyakorlatilag nekünk minden szavazás valahol egyfajta népszámlálás is, ezért is mondtuk azt, hogy minden magyar számít. Minden magyar számít a 21. század elején is, amikor itt jövőt kell teremteni, akkor, amikor itt a múlt értékeire kell jövőt építeni. Nem lehet, hogy úgy tervezzük meg ezt a jövőt, hogy ne figyeljünk oda a Székelyföldön élő emberekre, a szórványban élő emberekre, a nagyon kis közösségben élő emberekre.

A választást megnyerték, a győzelem a három magyar párt közül messze az Önöké, hátra lehet dőlni és élvezni a sikert? (Az önkormányzati választáson az RMDSZ eredménye országos szinten 5,6 százalék; a Kövér László barátja, Szász Jenő által vezetett Magyar Polgári Párté (MPP) 0,4 százalék;  az Orbán Viktor által favorizált, Tőkés László által irányított Erdélyi Magyar Néppárté 0,45 százalék - a szerk.)

- Mindig valamihez hasonlítani kell. Lehet hasonlítani 2008-hoz, mindig az előző eredményekhez szoktuk hasonlítani a választásokat. Ha 2008-hoz viszonyítom, akkor sikeres, hisz 70 ezer szavazattal többet kaptunk országos szinten. Ha a 184 polgármesterhez viszonyítjuk a 203-at, akkor az megint egy jobb eredmény. Ezek mellé a sikerek mellé oda kell tenni, hogy Székelyföldön nagyon megerősödtünk, saját magunkhoz és 2008-hoz képest is. Visszaszereztünk a Magyar Polgári Párttól jelentős településeket Hargita megyében és Kovászna megyében is.

De legyünk őszinték, van három veszteségünk: Maros megye, Marosvásárhely, Szatmár megye és Szatmárnémeti, és Bihar megye, ahol 2008-hoz képest több szavazatot kaptunk számokban, de ez nem volt elég ahhoz, hogy megőrizzük az önkormányzatban a vezető pozíciónkat.

Nyilván ennek sok oka van. Az egyik oka, hogy a románok összefogtak, és nem volt annyi román jelölt ezeken a helyeken, mint 2008-ban, tehát koncentrálódtak a román szavazatok. Az ortodox püspökök és papok, különösen Kövér erdélyi látogatása után nagyon erős magyarellenes üzeneteket fogalmaztak meg, és azt mondták, hogy a magyarokat Maros megyéből, Szatmár megyéből a vezetésből ki kell szorítani.

Valami ellen szavaztak vagy valamiért az erdélyi magyarok?

- Ez nem az anyaország. Itt nem büntetnek a szavazók, egyértelmű, hogy valamiért szavaznak. A negatív kampánynak nincs olyan foganatja, mint Magyarországon.

Kövér László házelnök látogatását, a kampányban való aktív részvételét hogyan ítéli meg?

- Nagyon nagy politikai hibának tartom.  Mert ő ugyan a barátja mellett kiállt, ez tisztességes dolog, de amikor egy közösséget állítasz szembe a barátod érdekeivel, akkor az már politikai értelemben súlyos hiba. Az, hogy ő Szász Jenőnek a barátja, az emberileg érthető, de politikailag értelmezhetetlen az, amit tett. A magyar Országgyűlés elnöke egy önkormányzati választási kampányban úgy vett részt, hogy alig 20-22 ember várta őt egy-egy településen. Ráadásul két utcával odébb 400-500 ember volt a mi rendezvényünkön.

Van egy érdekes történetünk egy háromszéki településről, ahova megérkezik Kövér elnök úr fát ültetni. 22 ember várta. Kiszáll az elnök úr, és azt kérdezi a létszám láttán: hát a mieink hol vannak? Mondja az ottani MPP-elnök, mind itt vagyunk, elnök úr. Megszámolták az ottani szavazatokat, pont 22 szavazatot kapott az MPP jelöltje. Tehát valóban igazat mondott az ember, mind ott voltak. Ezen illik elgondolkodni.

Azt gondolom, hogy az RMDSZ nélkül nem lehet koherensen működtetni az erdélyi politikát. Ezt nem lehet máshonnan, sem kintről, sem bentről befolyásolni. A román politika is megpróbálja 20 éve folyamatosan lefejezni az RMDSZ-t, neki sem sikerül. Magyarországon is vannak ilyen szándékok folyamatosan, de onnan se sikerül. Ezen is illik elgondolkodni.

Nyirő József újratemetési kísérletét hogyan ítélték meg?

- Elhibázottnak. Ha ez volt Nyirő kívánsága, végrendelete, akkor ezt tiszteletben kell tartani, minden embert megillet ez az utolsó kegyeleti aktus, és ezt meg lehetett volna nagyon elegánsan, egy íróhoz méltóan szervezni az írószövetségek bevonásával, a kulturális tárcák bevonásával, és nem kellett volna „gerilla" politikai rendezvénnyé lealacsonyítani. Szász Jenő politikai rendezvényévé alacsonyították, amit az udvarhelyiek is elutasítottak. Azt hitték, hogy Szász Jenőt ha Nyirő hamvaira állítják, akkor magasabbnak fog tűnni, messzibbre fog látszani. Bukás lett az eredménye.

Két magyar formáció is igyekezett megszerezni az Önök szavazóit az anyaország segítségével. Nem frusztrálta ez Önöket?

- Nem, sőt már komikus is volt. A kampányban azt láttuk, hogy ha jött Kövér, akkor Tőkésék Magyarországon hisztiztek, hogy nekik is küldjenek erősítést. Jöttek magyarországi politikusok, ismertek és ismeretlenek. Az itteni emberek úgy érzékelték, a Fidesz tulajdonképpen kétfelé kampányol. Ha megnézzük a szavazatokat, akkor abszolút számban és százalékban is kevesebb szavazatot, mandátumot kaptak most ketten, mint 4 évvel ezelőtt egyedül az MPP.

Ennek a kampánynak egy nagy konklúziója, de ez 2008-ban is így volt, amit rendre elmondunk a Fidesz vezető politikusainak: kézrátétellel, kézfogással nem lehet a népszerűséget átadni Erdélyben. Nem működik, és ezt is meg kell érteni. Az erdélyi embereknek van egy különleges sajátossága, és ezt Magyarországról sokan nem értik: nem szeretik, ha őket gyarmatként kezelik, és nem szeretik, ha valaki meg akarja mondani, hogy mi a jó nekik, és hogyan kell gondolkodniuk. Mindegy, hogy honnan. Bukarestből sem, Budapestről sem fogadják el. Miniszterként, amikor én a saját közösségemben megjelenek, nagyon vigyáznom kell arra, hogy egy percig se érezzék úgy, hogy én mint egy bukaresti politikus osztom az észt. Úgy viselkedek, mint egy karcfalvi ember, aki a közösségét ismeri, és a közösség szolgálatára vállalkozott. Mert, ha megérzik, hogy meg akarod mondani, hogy mi a jó nekik, és úgy viselkedsz, mintha helytartóként jönnél rendelkezni, rögtön ellened fordulnak. Kedvesek, udvariasak maradnak, de amikor szavazni kell, biztosan nem fognak téged választani.

Háborúban áll az RMDSZ a Fidesszel és annak vezetőjével, a miniszterelnökkel?

- Nyilván a nézőpontok különböznek, de az RMDSZ nem áll háborúban senkivel. Sem a miniszterelnökkel, sem a Fidesszel, sem a magyar kormánnyal nem akarunk polémiát folytatni. Azt gondolom, hogy a mostani eredményeket is figyelembe véve, mindkét félnek az az érdeke, hogy a mostani viszony a partnerség felé elinduljon.

Mikor beszélt Ön Orbán Viktorral személyesen?

- Áder János beiktatásának napján hosszabban beszélgettünk. Egyébként rövidesen ismét lesz egy személyes találkozónk, a két párt Budapesten fog eszmecserét folytatni napokon belül.

Olvasson tovább: