hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Schmitteléssel” vádolják

2012. 05. 03.
Egyre élesebben reagál az őt ért plágiumvádakra Gyurcsány Ferenc, aki szakdolgozatát ugyanazzal a címmel adta le 1984-ben, mint egykori sógora négy évvel korábban. A plágiumvád esetleges bizonyítékai, vagyis maguk a dolgozatok, azonban eltűntek: a volt miniszterelnök szerint ez a „Fidesz-maffia" műve, a jobboldal értelmezése szerint viszont ez éppen Gyurcsánynak állhatott ez érdekében. A Pécsi Tudományegyetem feljelentést tett a rendőrségen Gyurcsány Ferenc volt kormányfő eltűnt szakdolgozatával kapcsolatban.

Az üggyel kapcsolatban az mindenképp kiderült, hogy a volt miniszterelnök első házassága, majd válása nagyon rosszul sikerült, hisz az elmúlt napokban volt anyósa és egykori sógora is látványosan ellene fordult. Másrészt a Balaton-felvidék szőlészete és borászata címet viselő szakdolgozatról - ha az iromány maga nem is került elő - egyre több információ lát napvilágot. Mint az a HírTV-ben elhangzott, a dolgozatnak nemcsak a címe azonos Rozs Szabolcs (a volt sógor) 1980-as szakdolgozatának címével, hanem - az egykori bírálatok alapján úgy tűnik - annak tartalma is. A Pécsi Tanárképző Főiskolán leadott 35 oldalas Gyurcsány-dolgozat például csak a szőlészetről szól, a borászatról nem, holott a mű címében ez is szerepel. Ez azért érdekes, mert Rozs Szabolcs diplomamunkája éppen a 35. oldaltól foglalkozik tételesen a borászattal, előtte csak szőlészettel, vagyis onnantól, ahol Gyurcsányé véget ér. Továbbá a bírálatok szerint a Gyurcsány-dolgozat a 11. és 12. oldalon ellentmondásosan ír a Balaton vizének mikroklímát befolyásoló hatásáról - miközben Rozs Szabolcs dolgozatának 11. és 12. oldalán is pontosan erről van szó. A HírTV-nek Gyurcsány először úgy nyilatkozott, hogy valószínűleg olvasta a dolgozatot és merített is belőle. Facebook-oldalán pedig hozzátette: „Ha olvastam, bizonyára felhasználtam. Ha használtam, szeretném hinni, hogy tisztességesen megjelöltem a forrást."

Később a Demokratikus Koalíció elnöke verbális ellentámadásba lendült: arról beszélt, hogy Orbán Viktor egy bűnszervezet élén is áll, amelynek része a pártja, a hozzá kötődő üzleti kör és a körülötte lévő sajtó is - amelyek politikailag meg akarják őt ölni. „Elővette" a HírTV-nek nyilatkozó Rozs Szabolcsot is - aki azt állította, nem tudott a címegyezésről -, és a volt sógort „a balatoni éjszakában jól ismert fiúnak" titulálva feltette a kérdést, vajon ő vállalja-e ebben a „mocskos ügyben" ezt a „méltatlan és hálátlan szerepet".

Magát védve Gyurcsány azt magyarázta, hogy a jobboldalnak állhatott érdekében ellopni a két dolgozatot a Pécsi Tudományegyetemről, hiszen így ő nem tudja cáfolni a vádakat. Furcsának nevezte, hogy az egyetem oktatási igazgatója - aki egyben fideszes önkormányzati képviselő- nem tett feljelentést a diplomamunkák eltűnése miatt, mint ahogy az is különös, hogy csak ez a két -különböző helyen tárolt - dolgozat hiányzik a több tízezer közül.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!