Kereső toggle

„Schmitteléssel” vádolják

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Egyre élesebben reagál az őt ért plágiumvádakra Gyurcsány Ferenc, aki szakdolgozatát ugyanazzal a címmel adta le 1984-ben, mint egykori sógora négy évvel korábban. A plágiumvád esetleges bizonyítékai, vagyis maguk a dolgozatok, azonban eltűntek: a volt miniszterelnök szerint ez a „Fidesz-maffia" műve, a jobboldal értelmezése szerint viszont ez éppen Gyurcsánynak állhatott ez érdekében. A Pécsi Tudományegyetem feljelentést tett a rendőrségen Gyurcsány Ferenc volt kormányfő eltűnt szakdolgozatával kapcsolatban.

Az üggyel kapcsolatban az mindenképp kiderült, hogy a volt miniszterelnök első házassága, majd válása nagyon rosszul sikerült, hisz az elmúlt napokban volt anyósa és egykori sógora is látványosan ellene fordult. Másrészt a Balaton-felvidék szőlészete és borászata címet viselő szakdolgozatról - ha az iromány maga nem is került elő - egyre több információ lát napvilágot. Mint az a HírTV-ben elhangzott, a dolgozatnak nemcsak a címe azonos Rozs Szabolcs (a volt sógor) 1980-as szakdolgozatának címével, hanem - az egykori bírálatok alapján úgy tűnik - annak tartalma is. A Pécsi Tanárképző Főiskolán leadott 35 oldalas Gyurcsány-dolgozat például csak a szőlészetről szól, a borászatról nem, holott a mű címében ez is szerepel. Ez azért érdekes, mert Rozs Szabolcs diplomamunkája éppen a 35. oldaltól foglalkozik tételesen a borászattal, előtte csak szőlészettel, vagyis onnantól, ahol Gyurcsányé véget ér. Továbbá a bírálatok szerint a Gyurcsány-dolgozat a 11. és 12. oldalon ellentmondásosan ír a Balaton vizének mikroklímát befolyásoló hatásáról - miközben Rozs Szabolcs dolgozatának 11. és 12. oldalán is pontosan erről van szó. A HírTV-nek Gyurcsány először úgy nyilatkozott, hogy valószínűleg olvasta a dolgozatot és merített is belőle. Facebook-oldalán pedig hozzátette: „Ha olvastam, bizonyára felhasználtam. Ha használtam, szeretném hinni, hogy tisztességesen megjelöltem a forrást."

Később a Demokratikus Koalíció elnöke verbális ellentámadásba lendült: arról beszélt, hogy Orbán Viktor egy bűnszervezet élén is áll, amelynek része a pártja, a hozzá kötődő üzleti kör és a körülötte lévő sajtó is - amelyek politikailag meg akarják őt ölni. „Elővette" a HírTV-nek nyilatkozó Rozs Szabolcsot is - aki azt állította, nem tudott a címegyezésről -, és a volt sógort „a balatoni éjszakában jól ismert fiúnak" titulálva feltette a kérdést, vajon ő vállalja-e ebben a „mocskos ügyben" ezt a „méltatlan és hálátlan szerepet".

Magát védve Gyurcsány azt magyarázta, hogy a jobboldalnak állhatott érdekében ellopni a két dolgozatot a Pécsi Tudományegyetemről, hiszen így ő nem tudja cáfolni a vádakat. Furcsának nevezte, hogy az egyetem oktatási igazgatója - aki egyben fideszes önkormányzati képviselő- nem tett feljelentést a diplomamunkák eltűnése miatt, mint ahogy az is különös, hogy csak ez a két -különböző helyen tárolt - dolgozat hiányzik a több tízezer közül.

Lengvárszky Attila, a PTE oktatási igazgatója Gyurcsány szavaira úgy reagált, hogy a szakdolgozatok őrzése nem az ő, hanem a „karok, tanszékek, adott esetben a könyvtár, más esetben a levéltár feladata". A 2010-es önkormányzati választáson pedig - hangsúlyozta - a Fidesz-KDNP-Összefogás Pécsért Egyesület közös jelöltjeként nyert mandátumot, ám a testületben nem a Fideszt, hanem a civil szervezetet képviseli.

Gyurcsány kommunikációs tanács-adója, Gréczy Zsolt saját blogjában mindkét állítást cáfolta, azt írva, hogy az egyetem hivatalos honlapja szerint az oktatási igazgató feladatai közé tartozik a nyilvántartások vezetése is; a valasztas.hu honlap szerint pedig Lengvárszky - aki egyben a Vitézi Rend Baranya megyei kapitánya is - valójában a Fidesz jelöltje volt. Szerinte felmerül a kérdés: „Adott-e Lengvárszky engedélyt arra, hogy bárki kivegye Gyurcsány Ferenc és Rozs Szabolcs szakdolgozatát, esetleg ő maga tette-e?"

A jobboldalon viszont ellenkező előjellel vetik fel, hogy magának Gyurcsányak is érdekében állhatott, hogy az érintett szakdolgozatok eltűnjenek - hiszen így nem derülhet ki az esetleges plágium. A kérdés annál is inkább kényes, mert a DK elnöke Schmitt Pál plágiumbotránya kapcsán élesen bírálta a volt köztársasági elnököt, mint aki nemcsak az erkölcsi, hanem a politikai realitás érzékét is elvesztette.

A Fidesz szerint Gyurcsányon a bizonyítási teher. Ha nem tudja igazolni magát, távozzon a közéletből.

Olvasson tovább: