Kereső toggle

Kerülőút

Ernyőszervezetbe tömörülnének az elutasított kisegyházak

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Tizenegy, egyházi státuszát elvesztett felekezet számára jelenthet egyfajta ernyőszervezetet az Evangéliumi Pünkösdi Közösség - erről az egyház közgyűlése a hétvégén dönthet.

Az új egyházügyi törvény nyomán számos keresztény gyülekezet is elveszítette egyházi státuszát. Úgy tudjuk, az érintettek több egyházat is megkerestek azzal az ötlettel, hogy szervezetileg betagozódnának hozzájuk. Végül a Magyar Pünkösdi Egyháznál (MPE) találtak nyitott kapukra. Itt egy új - hatodik - egyházkerületet hoztak létre a csatlakozni kívánók számára. A jelentkezők felvétele nem automatikus, információink szerint több közösség is fennakadt az egyház „szűrőjén". Úgy tudjuk, köztük volt az Iványi Gábor-féle Magyar Evangéliumi Testvérközösség, amelynek kiterjedt intézményrendszerét nem tudták fogadni a pünkösdiek. Eleshet a lehetőségtől a Budapesti Autonóm Gyülekezet is, mégpedig - értesüléseink szerint - politikai tevékenysége és a pünkösdi-karizmatikus Hit Gyülekezete irányába folyamatosan tanúsított ellenséges magatartása miatt.

Az MPE hétvégi közgyűlésén így 11 közösség - többek között az Agapé Gyülekezet, a Mahanaim Gyülekezet, a Golgota Gyülekezet - nyerhet felvételt. Ami az aktus jogi vonatkozásait illeti, az új tagokat belső egyházi jogi személlyé nyilvánítják, ami azt eredményezi, hogy nevük megtartása mellett élvezhetik a származtatott egyházi jogosítványokat.

„Köszönettel vesszük a Magyar Pünkösdi Egyház által biztosított lehetőséget, ugyanakkor úgy tekintjük, hogy ez csak egy átmeneti állapot lesz, hiszen nem mondunk le arról, hogy saját jogon is visszaszerezzük a tőlünk méltánytalanul elvett egyházi státuszt. Ehhez már beadtuk a népi kezdeményezésre vonatkozó kérelmünket az Országos Választási Bizottsághoz, amit ugyan elutasítottak, de mi fellebbezünk" - nyilatkozta lapunknak dr. Kováts György, a TEKK Mahanaim Gyülekezet vezetője. Mint hangsúlyozta: a magánszemélyeiknek biztosított helyi gyülekezeti (belső egyházi jogi) státusz mellett egyesületként teljes aktivitással tovább kívánnak működni. „Erre a sajátos megoldásra azért van szükség, hogy kiterjedt gyermekmissziós szolgálatunkat fenn tudjuk tartani" - mondta a lelkész, aki úgy tudja, hogy a többi, az MPE által felkínált segítséggel élő egyház is ezt a jogi konstrukciót alkalmazza majd.

Vannak azonban olyanok is, akik nem élnek ezzel a lehetőséggel. Az Omega Pünkösdi Gyülekezetek Hálózata például csak egyesületként kíván tovább működni. Értesüléseink szerint egyfelől bíznak abban, hogy saját jogon is elnyerik az egyházi státuszt, másrészt nem akarják az önállóságukat feladni.

A betagozódás egyébként sem kockázatmentes, mivel az önálló egyházi státuszt a jövőben csak az önálló vallási egyesületként tevékenykedő közösségek igényelhetik, ha teljesítik a törvényi előírásokat. Ebből viszont eleve kizárja magát, aki teljesen betagozódik egy már elismert egyházba. De az egyházpolitikában teret nyert megszorító jogértelmezés ismeretében az is komoly veszélyt hordoz magában, ha az adott közösség a későbbi bejegyzés céljából a csatlakozás mellett továbbra is fenntart egy látszategyesületet.

Olvasson tovább: