Kereső toggle

A Jobbik bizalmasa - Egy mélymagyar mintapolgármester arcképe

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Ellenlábasai rasszista, náci, őrült, a polgármesterségre alkalmatlan embernek ismerik. Hívei szerint kimagaslóan okos és sikeres politikus. A napokban az is kiderült, mit gondol a szélsőjobb esélyeiről egy megfelelő időben kirobbanó polgárháborúban. Az ember, akiben töretlen a Jobbik bizalma.

Önfejű gyerekként maradt meg a Hetek által megkérdezett gyöngyöspatai polgárok emlékezetében az ifjú Juhász Oszkár. Egyik informátorunk szerint iskolatársai rendszerint elverték a makacs, különc fiút. Az atv.hu által kirobbantott polgárháborús felvételek kapcsán ismét a figyelem középpontjába került a település első embere. Egy saját magáról írt kampányanyagban szüleiről röviden, nagyszüleiről hosszabban emlékezik meg. Úgy tűnik, a nagyszülők sok időt töltöttek Oszkár nevelésével. Információink szerint Juhász édesapja öngyilkos lett, talán ezért is nem ír egy mondatnál többet róla.

Egy idősebb gyöngyöspatai lakos arra is emlékszik, hogy a fegyverekhez a mai napig vonzódó Oszkár tizenéves korában megsérült: egy véletlenül elsült puskával lábon lőtte magát. Az ügynek végül nem lett jogi következménye. Juhász végzettségét tekintve agrármérnök, azon belül vidékfejlesztést tanult. Politikusi karrierjét megelőzően többek között egy borászatban dolgozott, de volt biztonsági őr is. A faluban azt beszélik, „szinte mindenhol lapátra tették".

Juhász többször is indult önkormányzati választáson, ám korábban még a képviselőtestületbe se tudott bekerülni, 2010 októberében például mindössze 68 szavazatot szerzett. Ezért is keltett meglepetést, hogy 2011 nyarán, az „egészségügyi okokra" hivatkozva lemondott polgármester helyére végül ő futott be az időközi választáson - igaz, ekkor már a Jobbik jelöltjeként, a párt kiemelt támogatásával.

A közbiztonság helyreállításával kampányoló Juhász maga is érintett volt egy súlyos esetben: 2010 telén tízéves fiát ájulásig verték cigány származású, idősebb társai az iskolában. Informátoraink szerint ezt követően Juhász kulcsszerepet játszott az akkori polgármester elmozdításában. A „sikerhez" az is hozzájárult, hogy tavaly márciusban a Jobbik-közeli Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület (a betiltott Magyar Gárda utódszervezete) tagjai három héten keresztül járőröztek a településen, több tucat roma elmeneküléséig hisztérizálva a közhangulatot.

Ebben az időben zajlott az a hírhedtté vált megbeszélés is, melyen Juhász, kampányfőnöke és két polgárőr beszélget egy esetleges polgárháborúról, a „dzsipszik" kiszorításáról, a „Zsideszhez hű rendőrökről", és a Jobbik külföldi kapcsolataiból várható mérhetetlen pénzről. A botrányt követő reakcióiból talán képet kaphatunk Juhász intellektuális színvonaláról: először azt mondta, ő sosem tett „ilyen megnyilvánulásokat". Majd azt, hogy valójában néhány véderős aktivistát - a szintén neonáci Véderő a választáson a Jobbik ellen indult - akart lebeszélni a polgárháborúról, akiket utóbb feljelentett. Végül azt állította, hogy a napvilágra került mondatokat magánemberként mondta egy magánbeszélgetésen, és Gyöngyöspatán egyetlen cigánynak sem esett bántódása a származása miatt. Néhány napon belül bebizonyosodott, hogy Juhász a saját bajtársaival és saját kampányfőnökével beszélgetett. (Hasonlóképpen súlyosan hazudott az ugyanezt erősítgető Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője.) Juhász Oszkár akkor is hazudott, amikor a „véderősök" polgárháborús készülődése miatt tett feljelentéséről beszélt: az atv.hu kiderítette, hogy Juhász egyik politikai ellenfele miatt tett bejelentést a gyöngyösi rendőrségen, de abban egyetlen szó sincs polgárháborúról vagy annak előkészületéről.

Győzelmét követően Juhász közmunkaprogramot indított a faluban, a közbiztonság helyreállítása érdekében pedig kamerákat szereltetett fel a közterületeken. Információink szerint súlyos büntetésekkel szankcionálja a szabálysértőket: egy köpés az utcán tízezer forintba kerülhet.

„Megkeseríti a romák életét" - mondta az önkormányzat munkájára rálátó forrásunk a polgármesterről. Gyöngyöspatai romák arról panaszkodtak a Heteknek, hogy Juhász többüknek nem adott tűzifát a február-márciusi hideg időjáráskor, noha a fát maguk a romák gyűjtötték a közmunkaprogram keretében, ráadásul a fa nem az önkormányzat tulajdonát képezte. „Volt köztük olyan, aki a bútorait tüzelte el, hogy meg ne fagyjon" - tette hozzá fenti forrásunk. Juhász a tavaly rögzített beszélgetésen is munkára „genetikailag alkalmatlannak" nevezte a romákat. Hasadt lélekre utal, hogy miközben a választáson az Isten-Haza-Család jelszavakkal kampányolt, a hírhedtté vált felvételen gáttalanul áradnak szájából az obszcén, sértő mondatok.

A polgármesternek persze szép számmal vannak támogatói is a faluban. A Heteknek nevüket nem vállalva nyilatkozó szimpatizánsok szerint Juhász olyan okos, hogy akár egy óráig képes papír nélkül beszélni, másrészt megválasztása óta rend van Gyöngyöspatán. Egy önkormányzati dolgozó mindezt annyival árnyalta, hogy valójában a jegyző intéz minden fontos ügyet, „Oszi feladatait is ő végzi el", a polgármester viszont ritkán bukkan fel a hivatalban. Úgy tudjuk, a Jobbik sem bízik Juhászban, ezért is alkalmaznak egy asszisztenst és egy ügyvédet, akik a polgármester minden lépéséről tudnak.

A hivatalban rossz és feszült a hangulat. Juhász polgármesterré választása óta a hattagú önkormányzati testületből öten lemondtak: az alpolgármester és egy másik képviselő a hét elején, a Juhász elleni tüntetést követően jelentette be, hogy távozik az önkormányzattól.

A polgármesterrel kapcsolatban több különös ügy is folyamatban van: tavaly novemberben azt állította, hogy egy önkormányzati ülés után az éjjeli órákban valaki kétszer rálőtt a polgármesteri hivatal udvarán, de szerencsés módon el tudott hajolni a golyók elől, így ép bőrrel megúszta. A rendőrség nagy erőkkel vonult a helyszínre, a nyomozás azóta is tart, tettest azonban nem találtak. „Ez egy mese: ki hiheti el, hogy Juhász, akinek néhány hónapja műtötték a szemét, a sötét éjszakában észrevesz egy rámeredő fegyvert, majd elhajol a lövések elől?" - tette fel a költői kérdést a Heteknek az egyik önkormányzati alkalmazott.

A másik folyamatban lévő ügy az önkormányzat bekamerázása: sajtóértesülések szerint Juhász kabinetfőnöke, Pichler Gábor talán azzal összefüggésben távozott március végén az önkormányzattól, hogy nem csak legális kép- és hangrögzítő berendezéseket találtak az épületben. Úgy tudni, az esetnek vannak tanúi. A Jobbik mindenesetre cáfolta a poloskák létét, Sneider Tamás megyei elnök pedig azt mondta, Juhász kampány- és kabinetfőnöke azért távozott Gyöngyöspatáról, mert a tavalyi választás során nyújtott kiváló munkája eredményeképpen a Jobbik magasabb szinten számít rá: hat idei kampány levezénylését bízták rá. Sneider e nyilatkozatakor talán még nem tudta, hogy néhány napon belül kiderül: a kampányfőnök is hallható a botrányos hangfelvételen, amint - talán Juhászt is felülmúlva - zsidózik, cigányozik és válogatott trágárságokkal tarkítva beszél hajmeresztő ostobaságokat. A Jobbik most mindenesetre országos szinten számít rá, Juhász Oszkárban pedig töretlen a párt bizalma, mondotta Mirkóczki képviselő a polgárháborús botrány kapcsán.

Jobbikos variációk polgárháborúra

A polgárháborúnak akkor kell megtörténnie, „amikor megfelelen fölkészültek vagyunk létszámban, technikai felszerelésben, mindenben. Most úgy lenyomnának minket, mint a bélyeget. Hétezer olyan rendrük van, aki állig föl van fegyverezve, és hithŐ a Zsideszhez”. (Juhász Oszkár, Gyöngyöspata jobbikos polgármestere, 2011. április)
„A késbbiekben sem lesz arra id, hogy hetekig-hónapokig háborúzzunk. Három-négy napon belül az Egyesült Államok mint a világ csendre akkora katonai ert tud Magyarországra hozni, amivel nem bírunk el. Legfeljebb akkor, ha a légier irányítása hozzánk közel álló személyekhez kerül, akik garantálni tudják, hogy nem száll fel a repül. Nem kétséges, hogy a zsidó élni fog a lehetséggel abban a pillanatban, hogy indok nélkül ránk lehet lni.” (Pichler Gábor, a Jobbik kampányfnöke, 2011. április)
„Ha minden így marad, akkor nagyon nagy esély van arra, hogy egy forradalmi helyzet alakuljon ki Magyarországon. Ez nem politikai jellegŐ forradalom lesz, hanem maga Ahmadinezsád iráni elnök is elmondta, hogy az, ami Észak-Afrikában végigsöpört, Európán fog végigmenni.” (Szegedi Csanád, a Jobbik alelnöke, az Európai Parlament képviselje, 2012. március)

Olvasson tovább: