hetilap

Hetek hetilap vásárlás
32 ezer Hoffmann-árva

2012. 03. 09.
Soha nem látott mértékben csökkent a felsőoktatásba jelentkezők száma: a tavalyi 141 ezer után idén mindössze 109 ezren küldték be jelentkezési lapjukat az Oktatási Hivatalhoz, amely a változást demográfiai okokkal magyarázza, míg mindenki más a felsőoktatás drasztikus változtatásait okolja a diákság tömeges távolmaradásáért.

Réthelyi Miklós miniszter úgy nyilatkozott: szerinte nem különösebben jelentős a 32 ezer fős csökkenés egy év alatt, amelynek okát „pontos elemzésekkel" kell kideríteni. Az idei érettségizők korosztálya, az 1992-1994 között születettek létszáma 6-7 ezer fővel kevesebb, mint a korábbi években születetteké. A bírálók a megcsappant jelentkezések kapcsán egyenesen sokkhatásról beszélnek. „A demográfiai magyarázatot nem lehet komolyan venni, ilyen fokú csökkenésre még nem volt példa az elmúlt 20 év során" - mondta lapunknak Horváth Bence, a Hallgatói Hálózat (HaHa) szóvivője. Hozzátette: ez az a következmény, amit az államtitkárságot leszámítva kezdettől fogva mindenki emlegetett az új felsőoktatási törvény kapcsán, azaz hogy a szegény diákok tíz­ezrei szorulnak ki a felsőoktatásból, köszönhetően a keretszámoknak és a finanszírozási rendszernek.

A 109 ezer felvételiző sorsa is minden eddiginél bizonytalanabb. Egy internetes honlap felmérése szerint a válaszolók 84 százaléka államilag támogatott szakképzésre menne, ha a felvételije nem sikerülne. Szabó Máté ombudsman pedig munkaügyi projektet indított, melyben megvizsgálják azt is, hogy a munkaügyi szervek és a munkáltatók felkészültek-e a felsőoktatási reform következtében várhatóan tömegesen a munkaerő-piacra kerülő szakképzetlen, pályakezdő fiatalok pályaorientációjára, képzésére, foglalkoztatására.

A HÖOK nemrégiben az uniós oktatási biztoshoz fordult a hallgatói szerződések, a röghöz kötés ügyében. A HaHa az államtitkárságnak címzett nyílt levélben sürgette a felsőoktatási törvény korrekcióját, ám választ nem kaptak, míg az uniós biztos támogatást ígért. Az uniós állásfoglalás ugyanakkor csak a hallgatói szerződések kérdésébe mehet bele, mert ez az egyetlen pont, ami az uniós alapjoggal, a munkaerő szabad áramlásával nem egyeztethető össze, ráadásul a biztos állásfoglalása nem kényszerítő erejű.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!