Kereső toggle

Mit tud Matolcsy?

Orbán ragaszkodik gazdasági miniszteréhez

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Bár a Matolcsy György vezette Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) jelentette be, hogy Magyarország újra tárgyalóasztalhoz ül ez IMF-fel és az EU-val, de meglepetésre mégsem a tárcavezető folytatja a tárgyalásokat, hanem Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter.

A döntés mögött forrásaink szerint nem Matolcsy bukása, hanem az  IMF-delegáció azon kérése áll, hogy mással szeretnének tárgyalni, mivel Orbán Viktor miniszterelnök bizalma töretlennek tűnik a tárcavezetőben. Sőt, a héten Lázár János frakcióvezető (kissé ironikus hanghordozással) 110 százalékos frakcióbeli támogatottságról beszélt Matolcsy esetében, ami azért érdekes, mert ugyanő múlt héten ugyanebben a kérdésben „csak" százszázalékos bizalomról beszélt. Tehát egy hét plusz tíz százalékot hozott Matolcsynak.

Az erős támogatottság azért érdekes, mert jobboldali körökben - szigorúan magánbeszélgetésekben - nem hallani pozitív értékelést Matolcsy kapcsán. Beszéltünk olyan, a kormányzati döntésekre jó rálátással bíró személlyel, aki egy Járai Zsigmond exjegybankelnöktől származó idézettel értékelte a gazdasági miniszter tevékenységét. Állítólag Járai szokta mondogatni, hogy a Kádár-rendszerben kétfajta közgazdász létezett, a ködevő és a hasbeszélő. Kormánypárti forrásunk szerint Matolcsy e kettő ötvözete. Voltak olyan jobboldali személyek, akik ennél vadabb és sértőbb hasonlattal fejezték ki azt, hogy sem a Fidesz-frakcióban, sem a jobboldali holdudvarban nem nevezhető 110 százalékosnak a Matolcsy iránti „hangulati" bizalom. Ennek ellenére igazat mondott Lázár: mivel Matolcsyn keresztül sokan Orbán Viktort is támadták, ezért a miniszterelnök számára elvi kérdés, hogy úgymond nem engedi magát zsarolni. Hiába az elkötelezett jobboldali közgazdászok (Chikán Attila, Mellár Tamás, vagy Heim Péter) baráti, féltő bírálata, frakcióbeli politikusok elbizonytalanodása, Matolcsy pozíciója inkább politikai, mintsem szakmai kérdés. Informátoraink legfeljebb azt tudják elképzelni, hogy egy közeli kormányátalakításkor a minisztériumok feladatkörét átszabva vennének el fontos területeket Matolcsytól, de a „rangját és címét" meghagynák.

Hogyan lett Matolcsy megkerülhetetlen? Emiatt van sok jobboldali közgazdásznak lelkiismeret-furdalása. „Meggyőztük Viktort, hogy jó az alacsony hiány, az adósság csökkentése, a szociális segély helyett a munka preferálása és a többi. Orbánnak van némi érzéke is a közgazdasághoz" - magyarázta egy közgazdász lapunknak, aki szerint a tévedés az volt, hogy azt gondolták: Matolcsy György csak jelképes gazdasági vezető lesz, aki a kormány „saleseseként", „értékesítőjeként" a gazdaságpolitikai „blablákkal" traktálja a közvéleményt. Azonban az érdemi döntéselőkészítéseket gazdasági ügyekben Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár és Kármán András, az NGM államtitkára (aki korábban az MNB elismert közgazdásza volt) végzik majd. Mindkettőnek volt respektje a magyar közgazdászok között. Kármán azonban másfél év után feladta, idén szeptemberben kérte a felmentését, ismerői szerint „10 évet öregedett és láncdohányos lett" a minisztere mellett. Az „idegbajt" az okozta, hogy Matolcsy állítólag nem erőlteti a komoly és pontos számításokat, klasszikus közgazdaságtant, hanem inkább víziókban bízik, amit megspékel antikapitalista elméletekkel.

Bár volt időszak, hogy Orbán Viktor átnyúlva Matolcsy feje felett Kármánnal tárgyalt (aki a pénzpiacok által korábban pozitívan értékelt Széll Kálmán-tervet kidolgozta), de végül a minisztere és annak stratégiája mellett döntött. Matolcsy számlájára írják, hogy ő találta ki (állítólag Surányi György ötletét átvéve-átalakítva) a magánnyugdíjrendszer „reformját", illetve a magyar bankrendszert próbára tevő végtörlesztést (ezt pedig a pletykák szerint Patai Mihálynak, a Bankszövetség elnökének inspirációjára). Mindkét ötlet ellen igyekeztek Matolcsy Fideszen belüli, a józan gazdaságpolitika híveinek nevezett ellenfelei lobbizni, de az előbbi esetben a pár hónapos elodázást, az utóbbi esetben a felpuhítást tudták mindössze elérni. „Matolcsy valahogy képes meggyőzni Orbánt olyan projektek hasznosságáról, amelyek kapcsán a szakmát inkább a kételyek gyötörték" - magyarázta egy forrásunk.

Az egyik legnagyobb bank vezető közgazdásza, aki évtizedek óta jó kapcsolatot ápol a Fidesz vezetőivel, azt magyarázta: „Kezdetben azt gondoltam, hogy valami tényezőt vagy összefüggést nem látok, nem veszek észre, de a második-harmadik lépés működni fog. Biztosan valami általam nem ismert titok vagy tudás birtokosa Orbán és csapata, de inkább úgy tűnik, hogy magabiztosnak tűnő rögtönzések, komoly előszámításokat nélkülöző döntések sorozata vezetett el a forint beszakadásához. S ebben Matolcsynak kulcsszerepe van, mert rossz irányba befolyásolja a miniszterelnököt, nem a realitások talaján áll." Ez utóbbira példaként említette, hogy 2008-hoz képest elenyésző a forint elleni spekulációs támadás, de ennek ellenére Matolcsy erről beszél. Az ezzel kapcsolatos kritikájukat a múlt hét pénteken a miniszterelnökkel találkozó közgazdászok visszafogottan elmondták mindkettőjüknek, ennek ellenére a kormányzati szereplők továbbra is az „összeesküvés áldozatai lettünk!" hajtogatásával igyekeznek a leminősítésre és az elképesztően gyenge forintárfolyamra magyarázattal szolgálni. Miközben a Fidesz-frakcióban elképzelhetetlennek tartják Matolcsy menesztését, addig a közgazdászok között ennek hiányát tartják a gazdasági fordulat gátjának.

Olvasson tovább: