hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egyszer ikszelhetünk
Átvarrja a kormány a választójogi törvényt

2011. 09. 15.
A nyár közepén váratlanul meggondolta magát a Fidesz, és míg korábban masszív érveket sorakoztatott a kétfordulós választási rendszer elévülhetetlen érdemei mellett, mostanra az egyfordulós, vegyes szisztéma mellett tette le a garast.

Az „országmentő csomagot" előkészítő kihelyezett frakcióülésen döntés született, hogy az új rendszer az egyfordulós és vegyes választást preferálja, és szavazati jogot kapjanak a határon túl élő magyarok is. A Fidesz szándékai szerint a listák közül az országos maradna meg, de csak azon pártok számára, amelyek legalább a választókörzetek egynegyedében, kilenc megyében és Budapesten is tudnak indítani egyéni képviselőjelöltet. A jelölteknek a mostani 750 helyett dupla annyi ajánlószelvényre lenne szükségük az induláshoz, az összegyűjtésre pedig - az önkormányzati választásokhoz hasonlóan - 21 nap állna rendelkezésre. Eldőlt továbbá, hogy az újrarajzolt választókerületek határai nem lépik túl a megyehatárokat, megyei jogú városoknál azonban a városok határain átnyúlhatnának.

A választókörzetek újbóli felosztását egyébként valamennyi kormány elodázta eddig, ám az Alkotmánybíróság nem várt tovább, és a kerületek lakosságszámának aránytalanságai miatt 2011. de­-cem­ber 31-ei hatállyal megsemmisítette a jelenlegi körzetkiosztást (a legnagyobb kerület a 74 ezres szigetszentmiklósi volt, a legkisebb a 26 ezres veszprémi). „Jobb lett volna, ha mondjuk 2013. év végével teszi" - mondja erre Gulyás Gergely (Fidesz), hiszen így a jogalkotónak előbb a jelenlegi, 176 egyéni körzetet kell újrarajzolnia, és csak ezt követően jelölheti ki a következő választásra a - kétszáz fősre tervezett parlament számarányaiból következően - jóval kevesebb, ám népesebb egyéni választókerület körzethatárait. Az új felosztás legkorábban a 2014-es parlamenti választásokon hasznosulhat.

A Fidesz szeptember 30-ig vállalta az új koncepció elkészítését, Salamon László, a választójogi reformot előkészítő albizottság kereszténydemokrata elnöke eddig várja a képviselőcsoportok írásos javaslatait. A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció Platform máris jelezte, hogy ha a Fidesz nem garantálja az ellenzék beleszólását a jogalkotási folyamatba, akkor „aktív bojkott" alá veszi a vitát. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy a szocialisták álláspontját kizárólag egy vezérszónok ismerteti. Mesterházy Attila pártelnök közölte: az MSZP azt a híresztelést is bekalkulálja vonatkozó stratégiájának kialakításakor, amely szerint a Fidesz 2012 tavaszán előrehozott választásba „menekülne".

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!