hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Visszaüthet az elszámoltatási cirkusz
Nyári bumeráng

2011. 08. 04.
Akárhogy is szépítjük, a kormány államadóssággal kapcsolatos felelőskeresése Gyurcsány Ferenc börtönbe juttatásáról szól. Azt talán még a bennfentesek sem tudják, hogy ebből tényleg lesz-e börtön, ahogyan azt sem, hogy a volt kormányfőből lesz-e mártír. Ami viszont biztos, hogy Szijjártó Péter megmentette az uborkaszezont, és újra a nemzetközi médiafigyelem centrumába tolta hazánkat.

Vasárnap hozták nyilvánosságra az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottságának a 2002-2010 közötti államadósság növekedésének okait vizsgáló albizottsága jelenté­sét, melyet az ellenzék nélkül működő testület kormánypárti tagjai szavaztak meg egyhangúlag. Szijjártó Péter (Fidesz), az albizottság alelnöke a parlamenti testület ülésén azt mondta: az albizottság munkája során bebizonyosodott, hogy az elmúlt nyolc év szocialista-szabaddemokrata kormányai politikai bűnt követtek el Magyarországgal szemben. Sőt, bebizonyosodott, hogy „ezek a kormányok eladósították az országot elhibázott, rossz gazdaságpolitikai döntéseikkel, így az államadósság mértéke a korábbi GDP-arányos 53 százalékról 80 százalékra emelkedett 2010-re". Mivel a jelentés szerint Medgyessy Péter a bizottság előtt elismerte, hogy kormánya 2002-ben egy jó állapotban lévő gazdaságot vehetett át, Bajnai Gordon 2009-et illetően pedig már az összeomlás szélén álló gazdaságról beszélt, a Fidesz szerint egyértelmű, hogy személyesen is „súlyos felelősség terheli Medgyessy Pétert, Gyurcsány Ferencet, Bajnai Gordont, valamint kormányaikat" - olvasható a dokumentumban, amely végül az államadósság-növekedés háromnegyedét varrja a rossz gazdaságpolitika kiagyalóinak nyakába. Mindezek miatt az albizottság az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési, valamint az alkotmányügyi bizottságához fordul majd, hogy a politikai felelősség mellett az akkori MSZP-SZDSZ-kormányok jogi felelősségre vonási lehetőségét is megvizsgálja a két parlamenti bizottság.

Mivel a miniszterelnök magyar hangjának szavai ismét nyitva hagyták a jogállamiság alapjait kikezdő „visszaható hatályú jogalkotás" számára az ajtót, Szijjártó már másnap magyarázkodásra kényszerült, és leszögezte: ilyen természetesen nem várható, de arról nem mondanának le, hogy az elkövetéskor hatályban lévő jogszabályokat átvizsgálják. „Az mégsem megy, hogy mindenki viseli a következményeket, csak azok nem, akik előidézték ezt a helyzetet" - tette hozzá, hiszen számításaik szerint jelenleg a személyi jövedelemadó minden 10 befizetett forintjából 7-et az adósság törlesztésére kell fordítani. A jövőre nézve pedig álláspontja szerint már ősszel meg kell nyitni a vitát arról, hogy hogyan lehet majd büntetni, ha egy kormány döntései nyomán az alkotmányban rögzített szintnél jobban növekszik az államadósság.

Az ellenzéki pártok közül egyedül a Jobbik támogatja a politikai PR-akciót, bár szerintük a felelősség a rendszerváltás utáni valamennyi kormányt terheli. És így vélekedik az LMP is, annyi kiegészítéssel, hogy a szocialisták csak „rálicitáltak" arra a „merényletre", amit az első Orbán-kormány 2001-2002-ben „elkövetett" az államháztartás ellen. Schiffer András frakcióvezető szerint, ha mégiscsak sikerülne felelősségre vonni a szocialista kormányfőket, akkor Orbán Viktor előkészület és bűnsegédi magatartás miatt állna mellettük a bíróság előtt. Ne feledjük ugyanis, hogy a Fidesz is megszavazta a Medgyessy-kormány száznapos programját, és 2006-os választási ígéreteik körülbelül 3800 milliárd forinttal növelték volna a költségvetési hiányt. Úgyhogy maradjunk annyiban - mondja a frakcióvezető -, hogy az „államadósság körüli hisztéria ... egy fügefalevél az elmaradt elszámoltatás miatt", és nemes egyszerűséggel „ökörségnek" nevezi a kommunikációs tornát.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!