hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Olcsó ingatlanok zúdulhatnak a lakáspiacra
Hegyezik a fogukat a hiénák

2011. 05. 19.
Hatalmas várakozás övezi a lakáspiacon a kilakoltatási moratórium közelgő feloldását. Azok, akik eladósodtak, a kormány mentőcsomag­jában bíznak, míg a piac óvatos esélylatolgatásba kezdett. Békés megyében kell a legtöbb ingatlant piacra dobni fizetés­képtelenség miatt – derül ki a legfrissebb statisztikákból. A Vihar­sarokban minden harmincadik lakást fenyeget az árverezés veszélye.

A kormány csak a legreménytelenebb helyzetben lévőkön tud segíteni, ők kerülhetnek be a devizahiteleseket megsegítő Nemzeti Eszközkezelő Társaságba. A Nemzetgazdasági Minisztérium tanulmányából az következik, hogy a többi, bedőlt hitel miatt eladó ingatlanra a piaci értékesítés és árverési hiénák várnak. Elképzelhető azonban, hogy a piac első körben nem azt kapja, amit vár,

vagyis nem a bankok fedezetállományának egy jelentős részét képező és a legkeresettebb fővárosi, illetve Budapest környéki ingatlanokat, hanem az elmaradott régiókban található kistelepülések még áron alul is nehezen értékesíthető otthonait.

A bedőlt banki hitelű ingatlanok mindössze öt százalékát engedné negyedévente piacra dobni az a tervezett kvótarendszer, mely az ingatlanárak fizetésképtelenség miatti drasztikus csökkenését igyekszik megakadályozni. A banki számítások szerint az eladó lakások, házak száma két év alatt több mint ötszörösére nőtt, azaz a 90 napon túl késedelemben lévő jelzáloghitel-állomány növekedése rohamosan felgyorsult. Az ingatlanok tömeges megjelenése miatt mindenképpen szükség van valamiféle szabályozásra, nehogy rázúdulásuk a piacra zavart okozzon - mondja M. László, az egyik legnagyobb online ingatlanértékesítő portál munkatársa. Ráadásul a leszakadt régiókban olyan gyengék a lakáspiaci forgalmak, hogy az ott található ingatlanok tisztességes eladása szinte lehetetlen.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!