Kereső toggle

A Fidesz után jöhet a Fradi

Kubatov a zöld-fehér klubot is rendbe tenné

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Felszámolná az „urambátyám” viszonyokat az FTC-nél a Fidesz pártigazgatója, aki a politikát is távol tartaná a klubtól. Kubatov Gábor – akit múlt héten választottak meg a zöld-fehérek elnökévé – a labdarúgócsapatot szintén megmentené, de ez aligha lesz egyszerű „menet”.

„Egyetlen dolgot ígértem, hogy rend lesz. Mögöttem egyetlen szponzor sem áll, csak a tisztességem. Egy út létezik az FTC számára, a tiszta, átlátható gazdálkodás. Nem lesz több titok. Személyes ambícióim nincsenek, én csak egy vagyok a millió fradistából" - mondta az elnökségi ülést követő sajtótájékoztatón a klub új vezetője, akinek megbízatása 2014. november 2-áig szól. Kubatov Gábor - aki pártigazgatóként a Fidesz szervezetét „szedte ráncba" - 9 igennel és 1 tartózkodással került a klub élére, a lemondott Kovács Miklós utódjául. Kubatov elmondta, hogy a szakosztályvezetőkkel megállapodott, senki nem költhet többet, mint amennyi forrással rendelkezik, továbbá teljes jogi és gazdasági átvilágítás lesz öt évre visszamenőleg. A Hetek klubvezetéstől származó információi szerint még ha Btk.-ba ütköző ügyekre nem is bukkannak, a Fradi ellen elkövetett „bűnöket" nyilvánosságra hoznák. A tabula rasa célja, hogy a befektetők, szponzorok számára vonzóvá tegyék a klubot, szeretnék ugyanis felszámolni az „urambátyám" viszonyokat. Bár Kubatov a Fidesz pártigazgatójaként a jónál is jobb kormányzati kapcsolatokkal rendelkezik, nem politikai-állami segítséggel akarja helyreállítani a patinás egyesület renoméját, mondták az egyesületnél.

Hangsúlyos cél a labdarúgócsapat megmentése is, amelynek finanszírozásából kéthete szállt ki Kevin McCabe skót üzletember (miután saját bevallása szerint összesen 9,2 milliárdot költött a befektetésre, és nem egészen három év alatt csak 600 millió forint bevételre tett szert). A megmentés azonban nem lesz „egyszerű menet", hiszen egyelőre az anyaegyesület még nem kapott árajánlatot a Ferencváros Labdarúgó Zrt.-től (amelyben 5 százalékos részesedéssel bír), sőt, a kommunikáció is nehézkes a két fél között. Kocsis Máté, az FTC alelnöke korábban arra panaszkodott lapunknak, hogy hivatalosan nem tudnak kapcsolatba lépni Berki Krisztiánnal, akit a távozó McCabe bízott meg a zrt. ügyeinek menedzselésével. (A megállapodás értelmében hamarosan a menedzser által irányított BK Management Group veszi át a labdarúgócsapatot működtető céget, amelyet tovább értékesítenének, elsősorban - Berki nyilatkozata szerint - az anyaegyesületnek.) Kubatov Gábor a napokban pedig arról beszélt, hogy tárgyalt már Berkinél komolyabb emberrel is. Az anyaegyesületnél azért is furcsállják a menedzser érkezését, mert korábban vezérigazgatóként már dolgozott a labdarúgóknál, viszont nem éppen békés körülmények között távozott. Információink szerint ehhez köze van annak az eltűnt 25 millió forintnak, ami miatt most - egy nevét nem vállaló férfi feljelentése kapcsán - nyomoz a rendőrség.

A fő kérdés a McCabe kezében lévő 8 hektárnyi Üllői úti ingatlan sorsa, amely nélkül a zrt. nem sokat ér - nem véletlenül egy euró az ára. Kubatovék információink szerint fontolgatják annak lehetőségét, hogy ezek visszaszerzésében állami vagy önkormányzati segítséget vegyenek igénybe. Mint ahogy az is megfontolás tárgya, hogy milyen módon lehetne hasznosítani ezeket az ingatlanokat. (Ez azért is érdekes, mert McCabe-t amiatt bírálták, hogy a meg nem valósult „ingatlanbizniszből" kívánta finanszírozni a focicsapatot.)

„Csütörtökön levelet írtam az FTC Zrt.-nek, melyben betekintést kértem a cég irataiba, továbbá azt, hogy az anyaegyesület részt vehessen az átvilágításban, melyet Berki Krisztián jelentett be. Szintén kértem, hogy mindennap küldjék át a pénztári bizonylatokat és szerződéseket" - mondta Kubatov, aki hozzátette, a tisztázatlan helyzet ellenére türelmesen várja Berki ajánlatát.

Kubatovék egyébként nehezen tudnák megakadályozni, ha Berkiék egy másik befektetőnek adnák el a labdarúgócsapatot. Az anyaegyesület 5 százalékos részesedésével járó vétójoga ugyanis erre nem terjed ki.  Ugyanakkor arra számíthatnak az FTC-nél, hogy miután a nemzeti vagyonkezelő is vizsgálja az Üllői úti ingatlanok privatizációját, az „átláthatatlan, gyanús viszonyok" miatt nem lesz olyan befektető, aki konkrét milliárdokkal beszállna az eladósodott, csődközelben lévő futballcsapat megmentésébe.

Olvasson tovább: