hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elvetél a szigorúbb magzatvédelem
Nem tud áttörést elérni a KDNP abortuszügyben

2011. 02. 17.
1950 és 2006 között összesen mintegy 5400000 abortuszt végeztek Magyarországon. Az új alkotmányban a KDNP kimondaná a fogantatástól számított élet védelmét, azonban a jelenlegi abortuszszabályozás várhatóan ettől sem változik meg. A kereszténydemokraták szerint be kell látni, hogy „a magyar társadalom jelenleg csak azt a védelmet képes nyújtani, amit a hatályos magzatvédelmi törvény rögzít".

- Nincs feszültség, csak vita alakult ki a Fidesz és a KDNP között a múlt heti siófoki frakcióülésen a magzatvédelem szabályozása kapcsán - nyilatkozta kedden Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője. A politikus azt is cáfolta, hogy a kérdésben a KDNP ultimátumot adott volna a Fidesznek: sajtóhírek szerint a kihelyezett frakcióülésen a kereszténydemokraták ragaszkodtak hozzá, hogy az új alkotmány tartalmazza a magzati élet, a házasság és a család alkotmányos védelmét, és kijelentették: amennyiben ezt a Fidesz nem támogatja, a KDNP kihátrál az új alkotmány mögül. Harrach ezzel szemben azt mondta: az a döntés született, hogy az új alaptörvényben ki kell mondani a fogantatástól számított élet védelmét, ebből azonban nem következik, hogy a jelenlegi abortuszszabályozást meg kellene változtatni. „Belátjuk, hogy a magyar társadalom jelenleg csak azt a védelmet képes nyújtani, amit a hatályos magzatvédelmi törvény rögzít" - nyilatkozta Harrach szerdai sajtótájékoztatóján.

A frakcióvezető álláspontja egybecseng Semjén Zsolt pártelnök, miniszterelnök-helyettes korábbi kijelentéseivel, miszerint a KDNP-nek tudomásul kell vennie, hogy az abortusz kérdésében a magyar társadalom nagy többsége nem osztja a párt „életvédő álláspontját, ugyanakkor senki nem kényszeríthet bennünket arra, hogy befogjuk a szánkat, és feladjuk azt a küldetésünket, hogy az igazságot akkor is képviseljük, ha kisebbségben vagyunk".

Semjén emlékeztetett rá, hogy „nincs sem természettudományos, sem logikai, sem filozófiai különbség annak tekintetében, hogy a magzat kéthónapos, négyhónapos, hathónapos, nyolchónapos, a hasfalon belül van vagy a hasfalon kívül".

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!