hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bírói székben a kormány
Diktatúra volt-e 2006-ban Magyarországon?

2011. 02. 17.
Nyugodtan mondhatjuk, hogy a kormány hivatalos álláspontját képviselte a törvényjavaslatról szóló parlamenti vitában a Fidesz vezérszónoka, amikor azt állította: „Az MTV-székház 2006. őszi ostroma megrendezett politikai akció volt, hogy leplezze a Gyurcsány-korszak készülődő bukását." Lapunknak több jobboldali politikus nyilatkozott hasonlóan az elmúlt hónapokban, és jelezték, hogy köreikben általánosan elfogadott tézis, miszerint az MTV székházának ostroma és a későbbi utcai randalírozások hátterében titkosszolgálati akciók álltak.

Ennek az összeesküvés-elméletnek az egyik politikai manifesztációjaként értékelhetjük, hogy a kormányfő Balsai István miniszterelnöki megbízottat kérte fel még májusban egy felülvizsgálati folyamat levezénylésére. Stábja nekilátott a tényfeltárásnak, és amint a fideszes képviselőtől megtudtuk, néhány hét múlva Orbán Viktor asztalán fekszik majd a jelentés.

Addig is a parlament tavaszi ülésszakának egyik hangzatos felütéseként Balsai benyújtotta az Országgyűlésnek a „2006. őszi tömegoszlatásokkal összefüggő elítélések orvoslásáról" szóló jogszabálytervezetet, amely kimondaná, hogy a bíróságnak ez év október 23-áig semmissé kell nyilvánítania azokat a rendőri jelentéseken és vallomásokon alapuló ítéleteket, amelyek ekkortájt születtek hivatalos személy elleni erőszak, rongálás, rendzavarás, garázdaság és veszélyes fenyegetés ügyében.

„A törvényjavaslat a rendőrség minden tagját megalázza, gyakorlatilag törvényi szintre emeli, hogy minden magyar rendőr hazudik, és hamis adatokat ad ki hivatalos okiratként" - nyilatkozta Harangozó Tamás, az MSZP országgyűlési képviselője, aki szerint a javaslat alapjaiban rengeti meg a társada­­lom bizalmát a független ügyészségben és a bíróságokban is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!