Kereső toggle

Régi emberek és régi sérelmek a frakcióban

Ifjú gárda kerülhet az MSZP élére

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az MSZP-tagság nagy része nemcsak tisztújítást akar, de azt is szeretné, ha a jelenlegi elnökség tagjai el sem indulnának vezető pozíciókért. Ha a fiatalítást túlzásba viszik, akkor az MSZP könnyen az SZDSZ sorsára juthat, ahol a frakciótagság és a pártvezetés teljesen szétvált.

Alakuló ülés, parlamenti kakasülő, húsz méter magasan a képviselői koponyák felett. A szocialista frakció kicsiny négyzet a patkó bal szélén. Inkább csak kontúrok, mint arcok. Gyurcsány Ferencet heves gesztusai azonosítják, Mesterházy Attila frakcióvezetői helye alapján mérhető be, Lukács Zoltán Komárom-Esztergom megyei elnököt tömeges mozdulatlansága ismerteti. Akár a politikájuk. Egyfajta kontúrt, keretet ad a baloldali értékek hangoztatása, a baloldal újjáépítésének ígérete, a konkrétumok azonban egyelőre hibádznak - sem karakteres tartalma, sem karakteres arcéle nincs jelenleg az MSZP-nek. Így esett, hogy a Fidesz rajzolt egyet, és a bizottsági helyekért folytatott alkuban felskiccelte a régi kormánypárti reflexek alapján pozíciókért mutyizó szocialisták képét.

Az MSZP próbált kármenteni, de későn jött keménységével (miszerint ha a Jobbik vezetheti az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságát, akkor a szocialisták minden bizottsági pozíciójukat visszadobják) legfeljebb a bibircsókot tudta leradírozni a Fidesz rajzolta portréról. Ami azért kevésbé torzít, mint ahogy azt a baloldali politikusok gondolni szeretnék. Ugyanis a kormánypárti és szocialista adok-kapok közben a legkülönfélébb összeesküvés-elméleteket termelte ki az MSZP. Az egyik szerint a szocialisták azért a költségvetési bizottságot favorizálták, mert a pártelnökségre aspiráló Mesterházy a béke kedvéért Szekeres Imre elnökhelyettesnek ígérte a grémium vezetését. Ezt a fonalat a szocialisták egy része úgy gombolyította tovább, hogy Szekeres reménybeli pozíciójára ácsingózott Burány Sándor budapesti pártelnök, azaz ő áll a bizottsági kavarás hátterében.

Egy másik továbbgondolás másik személyt vélt felfedezni a háttérben, és arra jutott, hogy Gyurcsány azért szólalt fel a frakcióban a bizottsági alku ellen, mivel az általa „nem minőségi embernek" nevezett elnökhelyettest akarta elütni az elnöki poszttól. A Gyurcsány-motívumot a párt többféleképpen is hímezte: például úgy, hogy a volt pártelnök-miniszterelnök a bizottsági purparléval az elnökségre pályázó Mesterházyt akarta gyengíteni. (És szó mi szó, többek vélekedése szerint még egy hasonlóan súlyos baki veszélybe sodorhatja  Mesterházy pártvezetői ambícióit.) De igazából mit sem nyom a latban, hogy a fenti elméleteknek van-e igazságmagvuk vagy sincs. Megszületésük egy dolgot bizonyít: a jelenlegi frakcióban régi emberek régi szövetségei, régi sérelmei, régi beidegződései alapján kezelnek, magyaráznak ügyeket.

Nem véletlen, hogy az MSZP szombati választmánya aztán belecsapott a lecsóba. A testületnek arról kellett döntenie, hogy az általános tisztújítást kihúzzák-e a szocialisták az önkormányzati választásokig, vagy tüstént frissítsék fel a helyi, megyei, országos vezetői állományt. A választmány az utóbbira voksolt, így június elején tanulságlevonó és vízióképző kongresszusra gyűlik a baloldal, június 10-én és 11-én pedig tisztújítóra. Ami önmagában persze nem garantálja a megújhodást.

Érdekes, hogy számos választmányi tag megpróbált fékeket rakni a tisztújítási rendszerbe, az egyik javaslat szerint például az az elnökjelölt, akinek a programját a legtöbben szeretik, megnevezhette volna csapatát is, így nem külön-külön választották volna meg a két elnökhelyettest és három alelnököt, hanem az első ember tölthette volna fel a pozíciókat. Ám a javaslat kisebbségben maradt. Következésképpen a választmány legfeljebb annyi korlátot állíthatott, hogy többen felkérték a jelenlegi elnökség tagjait: a párt érdekében  önmérsékletet tanúsítva egyszerűen ne induljanak el a megmérettetésen.

Az általános vélekedés szerint az önkorlátozás igénye korra és nemre való tekintet nélkül mindenkire vonatkozott. Forrásaink mindössze két kivételt említettek. Az egyik Mesterházy, a másik Ujhelyi István alelnök, aki Szegeden 40 százalék fölé tornászta választási eredményét. A többiek azonban a jelek szerint, tanúsítják majd az igényelt önmérsékletet, így információink szerint nem száll ringbe Szekeres Imre, Kiss Péter alelnök, Lendvai Ildikó elnök, Vadai Ágnes honvédelmi államtitkár, Puch László pártigazgató, elnökségi tag pedig korábban éppen maga hangoztatta azt, hogy a választásokig vigyék el az öregek a pártot, aztán jöjjenek a fiatalok. Hogy ezek a

fiatalok pontosan kik is, arról csak találgatni lehet, ugyanis az MSZP-ben egyszerűen nincs cseresor. Lehetséges elnökségi ifiként többek között Botka László szegedi polgármestert emlegetik, Molnár Csabáról szólnak hírek, továbbá a Mesterházyt támogató Harangozó testvérpárról beszélnek még.

Olvasson tovább: