hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ingerküszöb: BKV - Önnek jár

2010. 01. 16.
Lapzártánkig nem sikerült tető alá hozni azt a megállapodást, amelynek köszönhetően Budapest felszabadulna a napok óta tartó forgalmi káoszból. A kormány és a főváros súlyos vádakkal illeti a BKV sztrájkba lépett szakszervezeteit, akikhez a hét közepén a vasutasok is csatlakoztak. A munkabeszüntetésnek szakértők szerint hosszú távon csak vesztesei vannak.

2010. január 13. szerda, az egész fővárost megbénító BKV-sztrájk második napja. A kelenföldi autóbuszgarázsban reggel tízkor csoportokba verődve, céltalanul lézeng háromszáz jól megtermett dologtalan férfiember: ők a sofőrök. Egyikük, Raksányi István azt mondja, cefetül szenved a semmittevéstől, de akkor sem hagyja veszni azt a 30 ezer forintot. Úgy tudja, ennyivel akarja őket megrövidíteni a közlekedési vállalat vezetése az új kollektív szerződésben. Persze, ha aláírnák, „de tudja, mikor?" - lendül karja az egyezményes jelre -, „majd ha piros hó esik". Ő maga húsz éve busz­sofőr, de 150 ezer fölé még sosem ment a keresete.

Akik nem a büfé rántott húsos zsömléit majszolják, azok vagy a han­gár előtt cigiznek, vagy az emeleti kultúrteremben kártyával és újsággal múlatják az időt. Állítólag bent sem kéne lenniük, csak a vezetés kiadta, hogy álljanak készenlétben, ha ne adj' isten mégis megegyezne a szakszervezet és a főnökség. Lapzártánkig ez nem történt meg. Így aztán az éjszakások matraccal a hónuk alatt jelentkeznek le a gyűjtőben. A lassan vánszorgó időben a szakszervezet emberei nekilátnak tömeget verbuválni a minap kirúgott nyolc postás melletti szimpátiatüntetésre. Hogy jutnak a helyszínre? Hát, van itt busz elég, csak el kell kötni egyet.

Schultész Péter, a telephely forgalmi elnökhelyettese már ki is számolta, hogy egy nap sztrájkkal cirka másfél milliárd forint az állam bevételkiesése. Magyarán a munkabeszüntetés két napja alatt több pénzt bukott az ország, mint amennyiről a vita folyik. Halkan kérdi: „megéri"? Na, de tényleg ennyiről folyik a vita? Horváth Csaba kormánybiztos szerint az érdekképviseletek - amúgy „érzéketlen és agresszív" - követelése 1,3 milliárdba kerülne, holott a BKV vezetésének ajánlata e nélkül is nettó 13 százalékos bérnövekedést tenne lehetővé. Valahol azonban hiba van a matekban, mert a körém gyűlő sofőröknek nem ennyi jött ki. Vasi Csaba csoportbizalmi akárhogy is számolja, neki mindig mínusz 16 ezerrel kevesebb lesz havonta, ahhoz képest, amennyit tavaly vihetett haza. Lássuk a sofőrök számrendszerét!

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!