hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Folytassa, bróker!
Újratárgyalják a Kulcsár-ügyet

2009. 12. 18.
Ritka véleményazonosság alakult ki a Kulcsár-ügy legújabb fejezetében: mind a vádhatóság, mind az első és a másodrendű vádlott védője azt indítványozza, hogy kezdjék el elölről tárgyalni a 8 milliárdos kárt okozó brókerbotrányt.

A korábbi sajtóértesüléseknek megfelelően az ügyészség valóban nagy mértékben elégedetlen a Fővárosi Bíróság elsőfokú ítéletével. Sódor István fővárosi fellebbviteli főügyész másodfokon nem korrigálható súlyos eljárásjogi hibák miatt felülbírálatra alkalmatlannak tartja a Kulcsár Attila és huszonhárom társa ügyében hozott elsőfokú ítéletet, ezért az ügy újratárgyalására tett indítványt. A bróker nevével fémjelzett, eddigi legnagyobb magyar pénzügyi visszaélés során - a vád szerint  - Kulcsárnak a Kereskedelmi és Hitelbank Rt. akkori vezérigazgatója, Rejtő E. Tibor adott szabad kezet, hogy a számlatulajdonosok tudta nélkül forgassa pénzüket. Az 1998 és 2003 között felhasznált 23 milliárd forintot legális vállalkozásokba próbálták befektetni, vagy a VIP-ügyfelek kapták meg. A tényleges kárt több mint 8 milliárd forintra becsülik.

Mint Sódor István a Heteknek elmondta, véleményük szerint egy vádlott tekintetében helyben hagyható az elsőfokú ítélet, kettő már eleve jogerőre emelkedett, a többi vádlott tekintetében viszont hatályon kívül kell helyezni azt: „Az elsőrendű vádlott, Kulcsár Attila esetében megalapozatlan az ítélet. Ez azt jelenti, hogy a tényállás nincs felderítve, és a bíróság nem vett figyelembe minden olyan tényt és bizonyítékot, ami egyébként a rendelkezésére állhatott volna, illetve figyelembe kellett volna vennie" - nyilatkozta lapunknak Sódor.  A fellebbviteli főügyész szerint a bíróság néhány megállapítása ellentétben van ugyanazon tényre vonatkozó más megállapításaival, és az indokolási kötelezettségét sem teljes körűen teljesítette a bíróság.

Kulcsár esetében a sikkasztás minősítése is súlyosan aggályos, miután e bűncselekmény törvényi tény­állásának két eleme, az idegen dolog rábízása, illetve az azzal sajátjaként történő rendelkezés is hiányzik - állapította meg a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség. Ez persze távolról sem jelenti azt, hogy Kulcsár ne lenne bűnös: „Véleményünk szerint Kulcsár Attila egy nagyon súlyos vagyon elleni bűncselekményt követett el, de ezt nem tisztázták megfelelően" - magyarázta Sódor, és nem zárta ki, hogy az egykori nagykanizsai pénzváltót valójában csalásért kellett volna elítélni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!