hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Műsor a „női nem egyetemes megalázásáról”
Mit néz a magyar?

2009. 11. 20.
A meglehetősen perverz Benkő feleséget keres című műsorral szemben átfogó vizsgálatot szerettek volna indítani az ORTT-nél, de kormánypárti nemekkel az akció meghiúsult. Európa számos országához képest hazánkban tömény bru­talitásnak és perverziónak kell képernyőre kerülnie ahhoz, hogy valaki végre jogorvoslatért folyamodjon az illetékes szervekhez.

Az őszi tévéévadban a nézettség területén az RTL Klub rendre megveri a TV2-t, noha „földi halandónak” kívülről nézve úgy tűnik, hogy nagyjából ugyanazt a menüt próbálja lenyomni a két kereskedelmi csatorna a magyarok torkán. A Barátok közt továbbra is verhetetlen, és a perverz Benkő feleséget keres című trash reality olykor milliós nézettségű.
A két csatorna között a verseny már évek óta zajlik. Előfordult, hogy a TV2 megközelítette a konkurensét, de október 31-én megtörtént a csatorna szempontjából az a dráma, hogy még az RTL kistestvére is, a Film+ kábeltévé nézettsége is megelőzte az adót a főműsoridőben (19 és 23 óra közötti műsorsáv).
A „főfilm” esetében ekkor az RTL Klub–TV2 arány 50 százalék vs. 11 százalék volt.
Bár az arányok változtak, de az elmúlt hetekben továbbra is az RTL Klub vezeti a nézettségi versenyt.
A múlt héten a teljes lakossághoz viszonyított arányokban az RTL Klub nyert, méghozzá 25 százalékos eredménnyel, a TV2 19 százalékot ért el, míg a köztévé 8 százalékot jegyzett. A „fiatalok” között (18–49 éves célcsoportban) az RTL 25, míg a TV2 18 százalékot, az M1 pedig csupán 3,8 százalékot tudott teljesíteni.
A nézettségi grafikonokat figyelve úgy tűnik, hogy az azonos tartalmú, minőségű műsorok az egyik csatornán tarolnak, míg a másikon „kullognak”. Egy átlagos napon, például e héten hétfőn a 18 év feletti tévénézők 40 százaléka az RTL Barátok közt című műsorát nézte, addig a hasonló tematikájú Jóban rosszban egy fél órával korábban a Tv2-n mintegy 27 százalékos részesedést tudott csak szerezni. Igaz a Benkő feleséget keres műsorral (33,4 százalék) szemben majdnem döntetlent tudott elérni a TV2 az amerikai NCIS-sorozattal (26,4 százalék). A Benkő-féle szexista, a nő­ket lealacsonyító műsor sikere a magyar „médiafogyasztó” ízléséről sokat elárul, illetve az is, hogy ugyanebben az időben az M1-en sugárzott Az Este hírmagazinra a tévénézők csupán 7,2 százaléka volt kíváncsi. Annak ellenére alakult így a nézők érdeklődése, hogy az előző nap szükségállapot közeli helyzet jött létre egy magyar városban, Sajóbábonyban. 
A reggeli műsorsávban csak szimbolikusan nagy a verseny, mivel az esti műsorokhoz képest kevesebben tévéznek csupán. Ugyanezen a hétfőn a 18 év felettiek a reggeli órákban legtöbben, 24 százalékban a TV2 Mokka című műsorát nézték. Ha ezt a nézettséget átraknánk az esti műsorsávba, akkor az mindössze 4 százalék körüli részesedést, úgynevezett SHR-értéket jelentene csupán. Egyébiránt reggelente a teljes lakosságban az első helyért a már említetett Mokka és az M1-en futó Ma reggel versenyez, noha a fiatalok inkább az RTL Klub politikaszegény, bulváros Reggelijét nézik. Bár az M1 vezetése cáfolja, de a nézettségi adatokból úgy tűnik, hogy a Nap-kelte távozását a nézettség tekintetében megsínylette a köztévé. 
A már említett Benkő-féle műsor azonban újra felvetette annak a kérdését, hogy az államnak milyen mélységben kell beavatkoznia a kereskedelmi adókon futó tartalmakkal szemben, mivel a televíziók műsor­palettáján az utóbbi időben egyre több brutális, az erkölcsi normákat mélyen sértő adás jelent meg. A szigorúbb szabályozást követelők szerint Európa számos országában nagyobb határozottsággal lépnek fel a káros tartalmakkal szemben, illetve a nézők is kötelességüknek érzik megvédeni saját közösségeiket, valamint a kiskorúakat a destruktív tartalmú adások hatásától. Hazánkban tömény brutalitásnak és perverziónak kell képernyőre kerülnie ahhoz, hogy valaki végre jogorvoslatért folyamodjon az illetékes szervekhez.
Valószínűleg ez arra is vissza­vezethető, hogy hazánkban inkább „panaszelhárítás” folyik, mintsem a panaszosok ügyének alapos kivizsgálása. Ezt jelzi talán, hogy a Benkő Dániel nevével fémjelzett, övön aluli „reality párkereső” sorozattal kapcsolatban eddig összesen egy panasz érkezett az ORTT-hez, amely azt ezen a héten tárgyalta. Szalai Annamária, az ORTT fideszes tagja több adást is érintő, átfogó vizsgálatot szeretett volna indítani az ügyben, hiszen a sorozat legutóbbi adása szerinte a „női nem egyetemes megalázása volt”, a testület azonban nem támogatta indítványát. Végül Majtényi László leköszönő testületi elnök indítványát fogadták el, amely egy konkrét adás vizsgálatát szorgalmazta. A testület az ellen­őrzés eredménye alapján szabhat ki szankciót.
Szalai szerint lenne ugyan lehe­tőség a sokszor brutális jeleneteket tartalmazó kibeszélő- és egyéb show-k kiszorítására, a hatóságok azonban jelenleg nem használják ki a rendelkezésre álló eszközöket. „Következetes, kiszámítható, azonos mércével mérő jogalkalmazásra lenne szükség Magyarországon” – mondja, és hozzáteszi, hogy ezzel szemben a médiát felügyelő állami szervekre az elkésett reakció, illetve az enyhe szankciók jellem­zők.
Bár sok panaszt kivizsgálnak, így is jóval kevesebb beadvánnyal fordulnak a testülethez, mint amennyi indokolt lenne. Ezt már Gyuricza Péter, az ORTT szocialista delegáltja mondja, aki úgy véli, hogy sokszor azért nem vezet eredményre a vizsgálati eljárás, mert jogilag megfog­hatatlan a panasz tárgya. A „jó ízlés” ugyanis nem jogi kategória, így míg a fizikai erőszakot könnyebben lehet szankcionálni, az erkölcstelen tartalmak jogi besorolása nehéz feladat.
Szalai is a társadalom részéről jelentkező nagyobb nyomásgyakorlást hiányolja a szolgáltatók irányába. Ami őket illeti, pártja a jövőben gyakorlattá kívánja tenni, hogy amennyiben egy-két adásból már látható a műsor elhibázott idősáv-besorolása, átsorolnák azt a meg­fe­lelő napszakba.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!