Kereső toggle

Börtönből irányítják az ultrákat

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Hetek értesülései szerint a Fradi szurkolótáborán belül az úgynevezett 16-os szektor ultrái sorozatos rendbontásokra készülnek a következő – nem zártkapus – mérkőzéseken. Úgy tudjuk, nemcsak a „lelketlen játék”, hanem a meccsek több millió forintos üzletet jelentő biztosítása körüli konkurenciaharc is szerepet játszhat ebben. Az esetenként a vezetést is „befenyítő” huligánokkal szembeni fellépéshez nemcsak a pénz hiányzik, hanem a bátorság is.

Információink szerint az úgynevezett 16-os szektor ultrái felelősek az Üllői úton történt múlt szombati rendbontásért. A Fradi Diósgyőr elleni bajnoki mérkőzését a 64. percben félbe kellett szakítani, miután a zöld-fehér tábor egy csoportja - a DVTK 3-1-es vezetésénél - megpróbált bemászni a pályára, illetve átjutni a diósgyőri szektorba. Úgy tudjuk, a rohamrendőröket a stadionon kívülről kellett behívni, mert a klub a belső biztosításra nem kötött szerződést. Ennek hatására csillapodtak ugyan a kedélyek, bár a lelátón többen székeket kezdtek gyújtogatni. Amikor már görögtüzek hullottak a pályára, a bíró végleg lefújta a találkozót. Az MLSZ fegyelmi bizottsága előtt a klub „megúszta" 3 millió forintos büntetéssel és három - hazai - zártkapus mérkőzéssel.

A 16-os szektor több csoportot is tömörít, elsősorban azokat, akik a „kiöregedő" kettes szektortól függetlenek. Ezek közé tartozik a Killer Green Group (KGG), vagy például az Ayran Greens, és más, újnyilas gengek. Úgy tudjuk, az ultrákat nemcsak a „lelketlen játék" és a klubvezetés „be nem tartott ígéretei" háborították fel, hanem az is, hogy szerintük Berki Krisztián, az FTC Zrt. vezérigazgatója pénzért biztosít helyet a csapatban gyenge külföldi játékosoknak a saját nevelésű fiatalok hátrányára. A 16-os szektor egyes tagjai egyébként átvennék a mérkőzések - alkalmanként milliós üzletet jelentő - biztosítását. A Ferencvárosnál nem meglepő, hogy maguk az ultrák is benne vannak a biztonsági szolgálatban. Mint ahogy az is általános volt korábban, hogy a vezérszurkolók ingyen járnak mérkőzésekre, ingyen fogyasztanak a stadion vendéglátóegységeiben, vagy akár szünetben jó tanácsokkal látják el a játékosokat az öltözőben.

A szurkolók már az előző fordulóban, a Kecskemét otthonában is randalíroztak, ezzel adva a vezetés tudtára, hogy elérkezett az ideje Bobby Davison edző távozásának, és minőségi játékosok igazolásának. Az eset után Terry Robinson klubelnök felemlítette, hogy a drukkerek rendbontásaikkal mekkora kárt okoznak a Fradinak, és utalt arra, hogy a csapatvezetés és a játékosok is meg vannak félemlítve. A szurkolók számára azonban ez olaj volt a tűzre. Állítólag a mostani botrány után a következő nem zártkapus - vagyis idegenbeli - mérkőzéseken sorozatos rendbontásra készül a kemény mag, hogy a klubvezetést kiebrudalják.

A 16-os szektorral kapcsolatban azt is érdemes megemlíteni, hogy vezetőjük jelenleg börtönbüntetését tölti, onnan irányítja az ultrákat. A Fradi-szurkolók világát belülről ismerő forrásunk szerint a kemény magon belül érzékelhető a színvonal erőteljes esése. Sokan bűnözői életmódot folytatnak, késekkel, fejszékkel vannak felszerelve, a mérkőzésekre berúgva, bedrogozva érkeznek. A 16-os szektor az Újpest elleni rangadóra legutóbb 1500 emberrel készült, hozzájuk csatlakozott mintegy 200 lengyel huligán, ketrec- és utcai harcosokkal a soraikban.

A szombati botrányt követően a politika is beszállt a rendcsinálásba. Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter „kérésére" a rendőrség nagy erőkkel indított nyomozást az ügyben, külön Fradi-csoportot hozva létre. A következő „didergős hajnalokon jó néhány lakásajtón fognak bekopogtatni" - vetítette előre, és szerdán már két személyt elő is állítottak, további hetet pedig a lakosság bevonásával keresnek. A miniszter utalt arra is, hogy szeptember 1-jétől lépett életbe a módosított sporttörvény amely - angliai példák nyomán - a kiemelt biztonsági kockázatú sportrendezvényeken kötelezővé teszi a stadionok kamerázását (2010. július 1-jétől), illetve a szigorúbb beléptetési rendszert és az ellenőrizhető jegykiadást (2011. július 1-jétől).

A szintén módosult Büntető Törvénykönyv alapján pedig az eddiginél szigorúbban, akár öt év szabadságvesztéssel is büntethető a tömegrendezvényen csoportosan elkövetett garázdaság. Ez a büntetési tétel elvileg lehetővé teszi a titkosszolgálati eszközök törvényes alkalmazását is.

Vagyis a jogszabályi háttér megfelelő a huligánok megfékezéséhez. Sőt, Kolláth György sportjogász szerint Európa leghaladóbb sporttörvénye a magyar. Mint lapunknak kifejtette, a futballhuliganizmus nemcsak kriminális cselekedetként szankcionálható, hanem polgári jogi eszközökkel is: a klubok évekre kitilthatják a stadionokból a renitens szurkolókat. „A jogszabályhoz azonban hiányzik az infrastruktúra, nincsenek beléptető kapuk, szurkolói kártya, kamerarendszer, amelyek bevezetése már az Orbán-kormány idején tervben volt. Sajnos maguk a sportvezetők kérték, hogy ezek bevezetése ne legyen kötelező" - fogalmazott Kolláth, aki szerint legtöbbször nem a pénz hiánya a gond, hanem az, hogy „a klubok félnek a szervezett sportalvilág törvényen kívüli hordáitól, akik a klubok biztonsági szolgálatát és vezetését is igyekeznek befolyásuk alá vonni".

Serényi Péter, az MLSZ sajtófőnöke egyetért azzal, hogy a félelem szerepet játszik a klubok „biztonságpolitikájában", ugyanakkor visszautasítja azokat a kritikákat, hogy az MLSZ mulasztott a huligánok elleni küzdelemben. „Az infrastruktúra kiépítése több tízmilliós költséggel jár, amit a klubok nem tudnak vállalni. Nekünk pedig az ő érdekeiket kell képviselnünk" - magyarázta, jelezve, hogy a törvénymódosítás után tavaszra várható látványos változás a stadionokban. Serényi Péter szerint azonban a szurkolók felelősségéről sem szabad elfeledkezni. „Elképesztő, hogy a Ferencváros Szurkolók Szövetségének alelnöke ahelyett, hogy bocsánatot kérne a történtek miatt, azt követeli, hogy a Fradi kövesse meg őket" - fogalmazott.

A megjegyzés címzettje, Boros Bánk Levente lapunknak azt mondta: „Az erőszak minden formáját elítéljük, de azt nem szabad elfelejteni, hogy mindez a klubvezetés pofátlanságának a következménye. Nem elég, hogy megszegik a bajnokesélyes csapatról, Bajnokok Ligájáról, kiváló játékosokról szóló ígéretüket, a lelketlen játékért még minket tesznek felelőssé. Kevin McCabe-nek meg kell értenie, hogy ez nem a harmadosztályú Sheffield United, hanem a Ferencváros". A főszurkoló szerint a botrányok úgy kerülhetőek el, hogy egyre jobb eredményeket produkálnak a játékosok. „A Fradinak európai színvonalú szurkolótábora van, miközben harmadosztályú csapata" - mondta.

Angol fociberkekben már hónapok óta terjeng a pletyka, hogy a sheffieldi üzletember, Kevin McCabe hamarosan megszabadul az eddig nem túl jó befektetésnek bizonyult Ferencvárostól. Ha ez megtörténik, a Fradi anyagilag ismét padlóra kerülne. Ez esetben - értesültünk - a pa-tinás klub megmentése a várható Fidesz-kormány első feladatai között lenne. Ezzel Orbán Viktor akár sok jobbikos szavazót is a Fideszhez tudna csábítani.

Részlet a Romantikus Erőszak együttes Fradidrukker c. dalából

Hazai pálya a Kárpát-medence
Minden magyar föld
A lelátókon és kint az utcán
Uraljuk a mezőnyt

Ref.:  Törjetek, zúzzatok
Éljen a botrány

Olvasson tovább: