Kereső toggle

Frekvencialeosztás - Sláger és Danubius: nemzetközi botrány várható

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Hetek értesülése szerint Bajnai Gordon miniszterelnöknek amerikai diplomáciai körök az elmúlt hetekben többször jelezték, hogy kitüntetett figyelemmel kísérik a kereskedelmi rádiók koncessziója körüli helyzetet. Ennek ellenére a pártdelegáltak szavazásával az amerikai befektetők tulajdonában lévő Sláger Rádió és az EBRD Bank által működtetett Danubius elvesztette a frekvenciáját, az utóbbi helyén a jobboldali érdekkörhöz tartozó Advenio, míg a Sláger helyén baloldali pénzügyi körökhöz sorolt FM1-konzorcium sugározhat.

Kormányzati forrásaink biztosra veszik, hogy az ORTT döntése nemzetközi botrányt fog okozni, tovább rontva Magyarország megítélését. Az elmúlt hetekben már két ügy miatt is „rossz sajtót" kapott az ország: Molnár Oszkár edelényi polgármester a zsidó nagytőkét emlegető beszéde Izraelben és az Egyesült Államokban, a pécsi önkormányzat helyi vízművet visszavevő döntése pedig Franciaországban „verte ki a biztosítékot".

A Sláger és a Danubius koncessziójának lejárta már régóta foglalkoztatta a politikai elitet. Tavaly a két nagy párt, az MSZP és a Fidesz többszöri tárgyalást követően kidolgozott egy új médiatörvény-tervezetet, melynek örvén a két rádió koncessziójának a pályáztatás nélküli meghosszabbításáról is alku köttetett. Az új médiatörvény elfogadásából azonban leginkább baloldali újságírók és véleményformálók lázadása miatt az MSZP már idén januárban „kitolatott". A nagyszámú kritikus szerint a sajtót rövid pórázra fogta volna, és közvetlen pártirányítás alá rendelte volna az új szabályozás. A háttéralkuból azonban a két kereskedelmi rádió szerződésének meghosszabbítása megmaradt: az országgyűlés év elején szocialista és a fideszes többséggel döntött arról, hogy versenyeztetés nélkül megkapja a Sláger és a Danubius további hét évre az országos sugárzás jogát, cserébe elsőként állnak át a digitális sugárzásra.

Sólyom László azonban visszadobta a jogszabályt, majd az Alkotmánybíróság döntése alapján tavasszal megsemmisítették ezt a törvényt, és kiírták a pályázatot a két országos frekvenciára. Ehhez azonban egy adalékot érdemes figyelembe venni: mind a baloldali, mind a jobboldali pártelit „összeveszett" (a Sólyom Lászlóval kitűnő szakmai kapcsolatokat ápoló) Majtényi Lászlóval, az ORTT elnökével, tulajdonképpen azért, mert az elnök a pártoktól távolságot tartva, autonóm módon igyekszik a hivatalát vinni. A tervezett új médiatörvényben a posztját meg is szüntették volna, emiatt tavaly év vége felé pártkörökben múlt időben beszéltek Majtényiről. Azonban előre ittak a medve bőrére, mivel az új médiatörvény-tervezet mellett Sólyom Lászlónak köszönhetően a frekvenciapaktum is megbukott.  A párviadalból az ORTT-elnök került ki győztesen.

Az új pályázatra a Sláger és a Danubius tulajdonosai mellett még négy gazdasági társaság adta be a pályázatot. Bár mindegyik versenyző igyekezett lobbizni a politikai elitben a pályázata mellett, mégis az eredményhirdetés előtt hetekkel már biztosnak tűnt, hogy két új rádió indulhat a nagyhírű rádiók helyén, méghozzá az egyik fideszes kötődésű, míg a másik szocialista. Az egyik valamelyest a (Magyar Nemzettel és a HírTV-vel egy csoportba tartozó) Lánchíd Rádió szakmai platformjára épülve, míg az utóbbi a nagyrádiókhoz képest „vergődő" RádióCaféra alapulva. Állítólag az új adónál egy baloldali háttérember határozhatja meg a kulcspozíciók, például a hírigazgatói poszt betöltőinek személyét. (Baloldali körökben egyébként az is felháborodást okozott, hogy az MSZP miért nem a párt mellett jóban-rosszban kitartó Klub Rádió támogatása mellett döntött.)

Az eredményhirdetés előtt újra kiéleződött a küzdelem Majtényi László és az ORTT pártdelegáltjai között. Míg az elnök és a hivatala szemmel láthatóan igyekezett irreális ajánlattételére hivatkozva kizárni a versenyből a „pártrádiókat", addig a pártdelegáltak leszavazták a Majtényi vezette hivatal szakmai előterjesztéseit. Úgy tudni, a Sláger és a Danubius ajánlotta a legkevesebb koncessziós díjat, aminek az is oka lehet, hogy ők ismerik reálisan a piacot. Jelenleg egyébként egy sor rádió nem fizeti be a sugárzási díjat az ORTT-nek, és a szakértői számítások szerint, különösen a válságnak köszönhetően, nehéz nyereségesen működtetni az adókat. A nyertesek pedig olyan ajánlatokat adtak, melyekben  a külföldi tőkéből működtetett vállalkozások ígéretének többszöröse szerepel. A pártdelegáltakból álló testület MSZP-s és fideszes tagjai az irreálisnak tűnő ajánlatok közül csak a hatodik induló Zene Rádió Zrt. mindkét frekvenciára beadott pályázatait diszkvalifikálta.

A pályázat kapcsán Sólyom László és Bajnai Gordon is megszólalt. Sólyom még a döntés előtt azt „kérte": reméli, hogy a pályázatok elbírálása szakmai szempontok alapján, a médiatörvény előírásainak megfelelően fog történni. Budai Bernadett kormányszóvivő az eset után azt mondta, csak a miniszterelnök korábbi nyilatkozatát tudja megismételni, mely szerint a kormánynak nincs hatásköre, jogi lehetősége arra, hogy beleszóljon az ORTT döntéseibe. A kormányfő aggasztónak nevezte azt, ami a frekvenciapályázatok körül történt; fontos lenne, ha az ORTT tagjai egyenként és testületként is felelőségük teljes tudatában hoznák meg a döntést.

Kárt szenvedett a sajtószabadság

„Az Advenio sikeresen pályázott. Ezt bemutatott szakmai hátterünknek, koncepciónknak, és üzletileg megalapozott, magas műsorszolgáltatásidíj-ajánlatunknak köszönhetjük. Pályázatunk, melyet egy nemzetközi tanácsadó cég és egy nemzetközi ügyvédi iroda is auditált, reális volt” – írja közleményében a vállalat.
„Az Advenio Zrt. olyan, többségi hazai tulajdonban lévő vállalkozás, mely foglalkoztatóként, adófizetőként a magyar gazdaságot támogatja, nem utolsósorban a megajánlott műsorszolgáltatási díj megfizetésén keresztül is – áll a közleményben. Hangsúlyozzák: – Munkánk során mindent el fogunk követni azért, hogy a hazai zenei rádiózás legjobb hagyományainak alapján hallgatóink minél előbb megszeressék rádiónkat.”
„Az ORTT hivatalos értesítését követően értékeljük a körülményeket, és alakítjuk ki álláspontunkat a döntéssel kapcsolatban” – közölte Oláh László, a Danubius Rádiót tulajdonló befektetési alap képviselője. A Sláger Rádió honlapjára felkerült vezérigazgatói közlemény szerint „szomorú nap ez az országnak, a Sláger Rádió hallgatóinak és dolgozóinak”. A Sláger Rádió álláspontja szerint „politikai döntés született”, és „súlyos kárt szenvedett a magyar demokrácia és sajtószabadság”.  
A Sláger „minden törvényes eszközt igénybe vesz”, hogy megtarthassa frekvenciáját.
„Szánalmasnak” nevezte a Juventus Rádió vezérigazgatója a döntést. Laczkó Endre szerint mindenfajta szakmai alapot nélkülöz a két országos kereskedelmi rádiós koncesszió odaítélé-séről szóló határozat; ők már másfél hónapja azzal számolnak, hogy nem nyerik el a megpályázott – kisebbik vételkörzetű – frekvenciát. A vezérigazgató azt mondta: a két nagy, tizenkét év alatt alaposan felépített márka távozásával „lesz egy kis űr”, amit be tudnak tölteni.
A Danubius és a Sláger a hazai rádiós piac felét birtokolja, ez évente nagyjából hétmilliárd forintot jelent nekik. A most nyertes pályázók ezt a piacot kapják meg gyakorlatilag készen, a hirdetőkkel és persze a hallgatókkal együtt. A két frekvenciát november 19-től vehetik át, és hét évig működtethetik.

Olvasson tovább: