hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Frekvencialeosztás - Sláger és Danubius: nemzetközi botrány várható

2009. 11. 01.
A Hetek értesülése szerint Bajnai Gordon miniszterelnöknek amerikai diplomáciai körök az elmúlt hetekben többször jelezték, hogy kitüntetett figyelemmel kísérik a kereskedelmi rádiók koncessziója körüli helyzetet. Ennek ellenére a pártdelegáltak szavazásával az amerikai befektetők tulajdonában lévő Sláger Rádió és az EBRD Bank által működtetett Danubius elvesztette a frekvenciáját, az utóbbi helyén a jobboldali érdekkörhöz tartozó Advenio, míg a Sláger helyén baloldali pénzügyi körökhöz sorolt FM1-konzorcium sugározhat.

Kormányzati forrásaink biztosra veszik, hogy az ORTT döntése nemzetközi botrányt fog okozni, tovább rontva Magyarország megítélését. Az elmúlt hetekben már két ügy miatt is „rossz sajtót" kapott az ország: Molnár Oszkár edelényi polgármester a zsidó nagytőkét emlegető beszéde Izraelben és az Egyesült Államokban, a pécsi önkormányzat helyi vízművet visszavevő döntése pedig Franciaországban „verte ki a biztosítékot".

A Sláger és a Danubius koncessziójának lejárta már régóta foglalkoztatta a politikai elitet. Tavaly a két nagy párt, az MSZP és a Fidesz többszöri tárgyalást követően kidolgozott egy új médiatörvény-tervezetet, melynek örvén a két rádió koncessziójának a pályáztatás nélküli meghosszabbításáról is alku köttetett. Az új médiatörvény elfogadásából azonban leginkább baloldali újságírók és véleményformálók lázadása miatt az MSZP már idén januárban „kitolatott". A nagyszámú kritikus szerint a sajtót rövid pórázra fogta volna, és közvetlen pártirányítás alá rendelte volna az új szabályozás. A háttéralkuból azonban a két kereskedelmi rádió szerződésének meghosszabbítása megmaradt: az országgyűlés év elején szocialista és a fideszes többséggel döntött arról, hogy versenyeztetés nélkül megkapja a Sláger és a Danubius további hét évre az országos sugárzás jogát, cserébe elsőként állnak át a digitális sugárzásra.

Sólyom László azonban visszadobta a jogszabályt, majd az Alkotmánybíróság döntése alapján tavasszal megsemmisítették ezt a törvényt, és kiírták a pályázatot a két országos frekvenciára. Ehhez azonban egy adalékot érdemes figyelembe venni: mind a baloldali, mind a jobboldali pártelit „összeveszett" (a Sólyom Lászlóval kitűnő szakmai kapcsolatokat ápoló) Majtényi Lászlóval, az ORTT elnökével, tulajdonképpen azért, mert az elnök a pártoktól távolságot tartva, autonóm módon igyekszik a hivatalát vinni. A tervezett új médiatörvényben a posztját meg is szüntették volna, emiatt tavaly év vége felé pártkörökben múlt időben beszéltek Majtényiről. Azonban előre ittak a medve bőrére, mivel az új médiatörvény-tervezet mellett Sólyom Lászlónak kö­szön­hetően a frekvenciapaktum is megbukott.  A párviadalból az ORTT-elnök került ki győztesen.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!