Kereső toggle

Felcsút casting

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Már hetek óta Felcsúton, Orbán Viktor hétvégi házában „hallgatják meg” a Fidesz választókerületi elnökeit és képviselőjelöltjeit. Úgy tudjuk, a meghallgatások célja, hogy a pártvezetés pontos képet kapjon a szervezet belső állapotáról, és a rejtett aknákat megpróbálják minél hamarabb semlegesíteni. A Fidesz egyik legnagyobb gondja, hogy mivel ők számítanak a kormányrúd várományosainak, ezért egyre több „konjunktúralovag” jelenik meg a párt körül.

„Három éve meg sem ismertek, némelyikük Gyurcsánynak csápolt, de most előadják magukat, mint régi fideszesek" - magyarázta egy fideszes politikus lapunknak, hogy milyen nagy a tülekedés mostanában a „felcsúti úton". Pál apostol damaszkuszi útjának parafrázisaként emlegetik azt a jelenséget, hogy az elmúlt hónapokban nagyon sokan, mondhatni tömegméretekben szeretik magukat Orbán Viktor és a Fidesz régi támogatójaként feltüntetni, nyilván abban a reményben, hogy a leendő polgári kormány idején pozícióhoz juthatnak majd.

A felduzzadt támogatói bázis terheket is ró a szervezetre. Több választókörzetben belső viták bénítják a szervezet működését, másrészt különös nyilatkozatokat tesznek a fideszes politikusok is. A felcsúti vizsgáról annyit sikerült megtudnunk, hogy a párt elnöke és két alelnöke beszélget a helyi vezetőkkel a pártigazgató jelenlétében (aki e meghallgatáson a többiekhez képest inkább adminisztratív szereplő). Bár több tucat politikus meghallgatása lezajlott már, mégis nehéz érdemi információhoz jutni az Orbán Viktor hétvégi házában történtekről, melynek leginkább az az oka, hogy a Fidesz felső vezetése a szocialistákéhoz képest jóval zártabban működik, lényegesen kevesebb a kiszivárogtatás. Ez többek között azért lehet így, mert a Fidesz vezetői évekig abban a tudatban éltek, hogy a baloldali túlsúly miatt az újságíróktól jobb óvakodni. Orbán Viktor egy kereskedelmi televízióban azzal érvelt a hely mellett: „olyan helyen lehet jó döntést hozni, ahol az ember teljesen biztonságban érzi magát, nem fizikailag, hanem lelkileg".

Másrészt azért is nehéz érdemi információkhoz jutni, mert sok fideszes politikai jövője függ attól, hogy miként szerepel Felcsúton, ezért az újságírói érdeklődésre szinte kivétel nélkül mindenki igyekezett diplomatikusan és keveset beszélni. Arra a kérdésre, hogy miért éppen a pártelnök szűkebb pátriájában tartják ezeket a meetingeket, legtöbben kitérő, a témát elütni próbáló válaszokat adtak. Bár hallottunk egy adekváltnak tűnő feleletet is, miszerint a lehallgatásbiztos környezetet is könnyebb egy felcsúti parasztházban megteremteni, mint a zajos Budapesten. A másik ilyen indok az lehet, hogy Orbán Viktor számára így közel van az amúgy helyben levő Puskás Ferenc Futballakadémia és a Fehérvár FC bázisa, hiszen a pártelnök nagy rajongója a futballnak.

Egyik fideszes forrásunk úgy foglalta össze a találkozók lényegét, hogy a fideszes választókerületi elnökök beszámolnak minden körzetüket érintő ügyről, a pártszervezet belső viszonyairól, a lehetséges kampánytémákról. A párt vezetése pedig a beszélgetések során teljes képet kap a kormányra készülő Fidesz belső állapotáról.

Azoktól a személyektől, akik nem ütik meg a pártelnök és a pártvezetés színvonalát, botránymentesen, csendben igyekeznek megválni. Számunkra úgy tűnik, hogy így fog járni Molnár Oszkár a romákról és az úgynevezett zsidó nagytőkéről cifrákat nyilatkozó edelényi polgármester, országgyűlési képviselő. A Fideszben sajnálattal beszéltek „Oszi" - így hívják - inkriminált állításairól, és a kamionsofőrből helyi politikussá váló polgármester tevékenységét betudják annak, hogy az ötvenes éveiben járó férfi magánéleti válságba került, hiszen mostanában szerzett egy huszonöt éves „új asszonyt". Egyébként a magánéletben közvetlen karakterű Molnár még nem járult a felcsúti grémium elé, mivel Borsod megyére még nem került sor.

A legtöbb fideszes politikus körüli botrányban fellelhető a magánéleti probléma, pontosabban a válás, mint mentális tényező. Az egyre élesebben támadott esztergomi polgármester is válófélben van, felesége az állítja, hogy bántalmazta a politikus. Bár a helyiek tüntetéseket szerveznek a politikus mellett, mégis úgy tudni, hogy a Fidesz vezetése „levette a kezét" Medggyes Tamásról, még a Fidesz hivatalos honlapja sem foglakozik a kínossá vált városvezető védekezéseivel. Egyébként a Fideszből az MDF-frakcióig eljutó, a szocialista kormányt támogató Lengyel Zoltán politikai „zuhanása" is a válásával kezdődött.

Az átvilágítás eredménye az Index szerint az, hogy öt Fidesz-szervezet esetében drasztikus intézkedéshez folyamodott a pártvezetés: feloszlató határozatot kapott a váci, az egri és még három kisebb csoport.

A Hetek úgy értesült, hogy amúgy az ellenzéki párt belül éles vonalat kíván húzni a szélsőjobb és a Fidesz közé, nyilvánvalóvá téve, hogy se nem rasszista, se nem antiszemita a párt. Egyébiránt a párton belül ugyanis sokan a Jobbikot veszélyesebbnek érzékelik, mint a - szerintük - széteső, romos és leharcolt MSZP-t. Ha ugyanis a szélsőséges párt jól szerepel a 2010-es választásokon, akkor könnyedén gátjává válhat a Fidesz kétharmados győzelmének, amit legtöbben szeretnének a párton belül. Bár kommunikációs okokból igyekeznek ezt tompítani, keveset beszélni a kétharmadról, nehogy ezzel az „érvvel" próbálja felrázni az apátiába süllyed egykori szavazóit az MSZP. A váci szervezet feloszlatásának többek között az az oka, hogy a helyi vezetés nem volt képes meghúzni a demarkációs vonalat a Fidesz és a helyi szélsőjobbos politikai erők közé. (A váci erőviszonyok egyik sajátossága, hogy egy az MSZP-ből elüldözött helyi politikus jelenti a váci szélsőjobbot.)

Párizsban is szóba került Pécs

A héten Párizsban tárgyaló Bajnai Gordon ígéretet tett a Pécsi Vízmű résztulajdonosának számító Suez multicég vezetőinek és Nicolas Sarkozy államfőnek, hogy közvetíteni fog a pécsi önkormányzattal fennálló vitában. Mint arról korábban a Hetek írt, a fideszes városvezetés erőszakkal visszavette a városi vízmű menedzselését, amelyet részben tulajdonol a francia céggel.  
Több fideszes forrásból tájékozódva úgy tűnt, hogy a biztonsági őrökkel történő gyárfoglalást túlzásnak tartják a párt felső vezetésében, noha a párt holdudvarában már régóta beszélnek arról, hogy az állami szabályozók szigorításával gátat kellene venni a multik extraprofitjának. A városvezetés szerint a pécsi vízműnél az történt, hogy menedzsmentszerződésekkel és különféle befektetésekkel (tulajdonrész-vásárlások más cégekben)  a  vegyes tulajdonú vállalat profitját leszorították, s a pécsiek pénzét máshol fektették be. Az összehasonlítások szerint egy hasonló méretű, de teljesen állami cég jóval több hasznot hozott a tulajdonos önkormányzatnak, mint a pécsi közműcég. A kérdés azonban az, hogy a jó francia kapcsolatokkal rendelkező Fidesznek üzennek-e Párizsból Sarkozyék.

Olvasson tovább: