hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ki szúrta le Marian Cozmát?
A rendőrség már tudja, de még nem árulja el

2009. 09. 18.
Fél évvel a gyilkosság után, 593 tanú kihallgatását követően lassan a végéhez közeledik a Cozma-ügy nyomozati szakasza. Ezt követően az ügyészség vádemelése, majd a bíróság ítélethozatala következik. A rendőrség elmondása szerint már csak egy-két mozaik helyreillesztése folyik, az ügyben részt vevő ügyvédek szerint azonban még sok a bizonytalanság a gyilkossággal kapcsolatban.

Marian Cozma szeptember nyolcadikán ünnepelte volna 27. születésnapját, de hét hónappal ezelőtt egy veszprémi szórakozóhelyen megölték. Az MKB Veszprém kézilabdázóját már a diszkóban vesén szúrták egy verekedésben, majd az utcán nagy erővel szíven szúrták, amibe belehalt. A csapattársuk és barátjuk segítségére siető Ivan Pesicset is vesén szúrták, míg Zarko Sesumnak az arccsontja törött el egy rúgástól. Bár a megölt kézilabdázó édesapja azt szerette volna, ha fia gyilkosai életük végéig börtönbe kerülnek, szakértők szerint maximum húsz év várhat rájuk a rácsok mögött.

„Konkrét bizonyítékaink vannak arról, hogy ki, illetve kik azok a személyek, akik az emberölés bűntettében részt vettek. Ezt már tudtuk az elkövetés után egy héttel, de a bizonyítékokat össze kell gyűjteni és egymáshoz kell viszonyítani, hogy utána vádemelési javaslattal küldhessük az ügyészségnek" - mondta az ügyről a Heteknek Váradi Piroska. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense hozzátette, hogy amennyiben a vallomások között ellentét van, akkor szembesíteni kell, ezek zajlanak a napokban is. Marian Cozma február 8-ai meggyilkolása kapcsán kilenc gyanúsított van, közülük nyolcat már előzetes letartóztatásba helyeztek, amit a nyáron meg is hosszabbítottak november közepéig. A szóvivő elmondta, hogy öt személyt gyanúsít a rendőrség élet elleni bűncselekménnyel, közülük hármat emberöléssel, életveszélyt okozó testi sértéssel és súlyos testi sértéssel is, míg kettejüket „csak" az utóbbi kettővel. További két személyt bűn­pártolással, kettőt pedig csoportosan elkövetett garázdasággal gyanúsítanak. Az ügy főbb gyanúsítottjai, Raffael Sándor, Németh Győző, Sztojka Iván, B. Csaba, valamint P. Gábor ugyan beismerik, hogy részt vettek a verekedésben, azonban azt mindenki tagadja, hogy Cozmát megszúrta volna. A Népszabadság információi szerint a rendőrség most már nemcsak azt tudja pontosan, hogy ki szúrt, hanem a bel- és kültéri kamerák felvételei, a mobiltelefon-hívások adatai, a gyanúsítottak és a tanúk vallomásai, s számos egyéb adat alapján másodpercekre lebontott időrendi táblázatot is készítettek, amelynek alapján valamennyi gyanúsított, áldozat és tanú mozgása rekonstruálható. Váradi Piroska meg­erősítette: már a gyilkosság után egy héttel tudták, ki szúrt, mostanra pedig már csak egy-két mozaik helyreigazítása maradt.

„Meg kellene állapítani pontosan, hogy ki az, aki szúrt, ebben a kérdésben ugyanis még nem foglaltak állást. Itt azért még elég sok a bizonytalanság, hogy mi történt, hogy történt, miért történt. Ezek mind olyan  dolgok, amelyek bár nem teszik meg nem történtté a gyilkosságot, de a büntetés kiszabása miatt nagyon fontosak" - mondta el lapunknak Kamarás Gábor, Raffael Sándor ügyvédje. Védence egyébként még áprilisban meglepő kijelentéssel állt elő, miszerint őt leütötték egy sörösüveggel, ezért nem szúrhatott. A „Csoki" becenévre hallgató Raffael az ügyben feljelentést is tett a rendőrségen, annak ellenére, hogy többen is állították, hogy ő szúrta meg Cozmát, sőt, fültanúk elmondták, hogy azt kiabálta valaki, hogy „a Csoki szúrt".

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!