Kereső toggle

Ki szúrta le Marian Cozmát?

A rendőrség már tudja, de még nem árulja el

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Fél évvel a gyilkosság után, 593 tanú kihallgatását követően lassan a végéhez közeledik a Cozma-ügy nyomozati szakasza. Ezt követően az ügyészség vádemelése, majd a bíróság ítélethozatala következik. A rendőrség elmondása szerint már csak egy-két mozaik helyreillesztése folyik, az ügyben részt vevő ügyvédek szerint azonban még sok a bizonytalanság a gyilkossággal kapcsolatban.

Marian Cozma szeptember nyolcadikán ünnepelte volna 27. születésnapját, de hét hónappal ezelőtt egy veszprémi szórakozóhelyen megölték. Az MKB Veszprém kézilabdázóját már a diszkóban vesén szúrták egy verekedésben, majd az utcán nagy erővel szíven szúrták, amibe belehalt. A csapattársuk és barátjuk segítségére siető Ivan Pesicset is vesén szúrták, míg Zarko Sesumnak az arccsontja törött el egy rúgástól. Bár a megölt kézilabdázó édesapja azt szerette volna, ha fia gyilkosai életük végéig börtönbe kerülnek, szakértők szerint maximum húsz év várhat rájuk a rácsok mögött.

„Konkrét bizonyítékaink vannak arról, hogy ki, illetve kik azok a személyek, akik az emberölés bűntettében részt vettek. Ezt már tudtuk az elkövetés után egy héttel, de a bizonyítékokat össze kell gyűjteni és egymáshoz kell viszonyítani, hogy utána vádemelési javaslattal küldhessük az ügyészségnek" - mondta az ügyről a Heteknek Váradi Piroska. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense hozzátette, hogy amennyiben a vallomások között ellentét van, akkor szembesíteni kell, ezek zajlanak a napokban is. Marian Cozma február 8-ai meggyilkolása kapcsán kilenc gyanúsított van, közülük nyolcat már előzetes letartóztatásba helyeztek, amit a nyáron meg is hosszabbítottak november közepéig. A szóvivő elmondta, hogy öt személyt gyanúsít a rendőrség élet elleni bűncselekménnyel, közülük hármat emberöléssel, életveszélyt okozó testi sértéssel és súlyos testi sértéssel is, míg kettejüket „csak" az utóbbi kettővel. További két személyt bűnpártolással, kettőt pedig csoportosan elkövetett garázdasággal gyanúsítanak. Az ügy főbb gyanúsítottjai, Raffael Sándor, Németh Győző, Sztojka Iván, B. Csaba, valamint P. Gábor ugyan beismerik, hogy részt vettek a verekedésben, azonban azt mindenki tagadja, hogy Cozmát megszúrta volna. A Népszabadság információi szerint a rendőrség most már nemcsak azt tudja pontosan, hogy ki szúrt, hanem a bel- és kültéri kamerák felvételei, a mobiltelefon-hívások adatai, a gyanúsítottak és a tanúk vallomásai, s számos egyéb adat alapján másodpercekre lebontott időrendi táblázatot is készítettek, amelynek alapján valamennyi gyanúsított, áldozat és tanú mozgása rekonstruálható. Váradi Piroska megerősítette: már a gyilkosság után egy héttel tudták, ki szúrt, mostanra pedig már csak egy-két mozaik helyreigazítása maradt.

„Meg kellene állapítani pontosan, hogy ki az, aki szúrt, ebben a kérdésben ugyanis még nem foglaltak állást. Itt azért még elég sok a bizonytalanság, hogy mi történt, hogy történt, miért történt. Ezek mind olyan  dolgok, amelyek bár nem teszik meg nem történtté a gyilkosságot, de a büntetés kiszabása miatt nagyon fontosak" - mondta el lapunknak Kamarás Gábor, Raffael Sándor ügyvédje. Védence egyébként még áprilisban meglepő kijelentéssel állt elő, miszerint őt leütötték egy sörösüveggel, ezért nem szúrhatott. A „Csoki" becenévre hallgató Raffael az ügyben feljelentést is tett a rendőrségen, annak ellenére, hogy többen is állították, hogy ő szúrta meg Cozmát, sőt, fültanúk elmondták, hogy azt kiabálta valaki, hogy „a Csoki szúrt".

Drescher Ivor, Sztojka Iván ügyvédje is szeretné, ha minél előbb lezárulna a nyomozati szakasz és nyilvánvalóvá válna, mik azok a bizonyítékok, amik védence számára terhelőek lehetnek. „Rengetegszer meghallgatták, volt helyszínbejáráson, volt szembesítése Németh Győzővel, most pedig további szembesítésekre várunk, amiknek már meg kellett volna lennie a múlt héten, de számomra érthetetlen okokból elmaradtak. Kihallgatás is rengeteg volt, de az első kettő-hármon kívül a többinek nem sok értelme volt, mert mindig ugyanazokat kérdezgették. Nyár óta azonban ezek is elapadtak" - mesélte a részletekről az ügyvéd.

A bizonyítékok összegyűjtésére egyébként két éve van a nyomozóhatóságoknak, ezért Váradi Piroska is hangsúlyozta, hogy bőven van még idejük. A szóvivő szerint ősz vége már reális időpont, de legkésőbb év végéig mindenképpen szeretnék lezárni az ügyet.

Olvasson tovább: