Kereső toggle

Dubai Nagytarcsán

A Titanickal törne fel a Pest megyei kistelepülés

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Pest melletti település, Nagytarcsa rohamléptekben fejlődik: utak, lakóparkok épülnek, legutóbbi gyümölcsként pedig augusztusban adtak át egy modern óvodát. A több éve zajló infrastrukturális fejlesztések megkoronázásaként négy év múlva valósulna meg egy gigantikus projekt, melynek keretében a településen arab beruházók felépítenék a Titanic Waterparkot, benne az egykori luxushajó tökéletes mását, méghozzá természethű tengerparti környezettel körítve!

Jó úton haladnak a tárgyalások a nagytarcsai me-gaberuházás ügyében. Ha sikerül a településnek tető alá hozni a végleges szerződést az arab befektetőkkel, akkor megvalósul egy olyan, a dubai  gigaépítkezésre hajazó projekt, amelyre a helyiek eddig álmukban sem gondoltak volna. 2014-re Titanic Waterpark & Hotel néven - más hazai települések meghátrálását követően - a 3800 lelkes Nagytarcsa közelében, a fővárostól mintegy félórányira építenék meg az egykori luxushajó élethű mását, tengerparttal, pálmafákkal, trópusi környezettel és karibi hangulattal körítve. Az előzetes ismertető szerint télen-nyáron trópusi levegő- és vízhőmérséklet uralkodna itt, a mintegy ezer embert foglalkoztató gigantikus beruházás számtalan élményeleme „minden képzeletet felülmúlna". Sajtóhírek szerint a hajón belül egy négycsillagos szálloda kapna helyet, emellett konferencia- és rendezvénytermek, egy franchise-rendszerben működő Guinness-múzeum, valamint egy 50 viaszfigurát bemutató Madame Tussaud's panoptikum is látható lenne.

A hajótestet övező tóhoz kapcsolódna a 8 ezer férőhelyes „Mega Vízipark" is, amelynek belső, homokos tengerpartja és hullámmedencéje rossz időben hidraulikus tetővel fedhető. A tervezett „élményelemek" közé tartozik még a zenélő szökőkút, az amerikai mintára, interaktív kiállítóhelyként üzemeltetett „Tornádó Ház", a hatvan méter magas Eiffel-torony-másolat, az óriási versenyautóban elhelyezett Forma1 étterem vagy a Dinópark. A 60 milliárd forintos beruházás partnerei között szerepel három amerikai cég, a White Water West, a Landmark és az ITEC, továbbá a török POLIN, a Strabag és a Tér 64 építészeti stúdió.

A Titanic vízipark tulajdonképpen egy ambiciózus városvezetés pályacsúcsát jelentené. A 700 éves múlttal rendelkező, festői környezetben található, Pest melletti község, Nagytarcsa csak a rendszerváltás után tört ki a névtelenség homályából, azt követően, hogy a kilencvenes évektől megindult a főváros környéki agglomeráció felduzzadása. Ekkor lendült fel a városiak kiköltözési kedve, amit - többnyire a hiányos infrastruktúra miatt - az elmúlt években nagyarányú visszaáramlás követett. Nagytarcsa mindmáig megőrizte szívóhatását, ami a község menedzserszemléletű és az átlagosnál jóval kevésbé átpolitizált vezetésének köszönhető. Az elmúlt évtizedben mindinkább a munkahelyteremtő és családbarát beruházásokra tevődött a hangsúly, új utak épültek, kibővült a szolgáltatások köre, iskola, óvoda, bankfiók, egészségház nyílt, a településen élénk kulturális élet és vállalkozói tevékenység zajlik. Legfőképp a benépesült lakóparkok jelzik a település felfutását, az utcákat járva szembetűnően sok a gyermek és a fiatal. A település vezetői láthatóan világos prioritások mentén dolgoznak: míg a polgármesteri hivatal mindmáig őrzi szürke szocreál jellegét, addig most augusztusban adták át Nagytarcsa új óvodáját, amelyet pályázati bravúr és össznépi összefogás előzött meg.

„Tisztában vagyunk azzal, hogy az idetelepülők igényeihez igazodva kell megteremteni a megfelelő infrastruktúrát, amely eredetileg a jelenlegi lakosság fe-lére volt méretezve - mondta el érdeklődésünkre Győri Péter polgármester. - Ezért különös öröm számunkra, hogy augusztus 15-én átadhattuk a 310 millió forintos uniós támogatásból és 60 millió forint saját erőből felépült, 21. századi Csillagszem Óvodát. Ez szerintünk nem kis teljesítmény egy olyan falutól, amelynek ekkora összeg az éves költségvetése." A polgármester elmondása szerint többen kinevették, álmodozónak tartották, amikor évekkel ezelőtt felvázolta vízióját a faluközpontról, óvodáról, ipari parkokról, de úgy néz ki, mára elkezdtek beteljesülni az álmok. „Ennek feltétele a széles körű összefogás volt, egy olyan csapat létrejötte, amelyben többek mellett részt vett egy profi pályázatíró cég, egy projektmenedzsment, a helyi vállalkozók egyesülete, a képviselők, akik mindannyian saját ügyükként dolgoztak azért, hogy Nagytarcsa a korszerű óvoda felépítésével szó szerint lerakja a település jövőjének alapjait" - teszi hozzá a polgármester.

„Egy pályázat sikerében az előmunkálatok, a tervezés, a szükséges feltételek megteremtése ezerszer több munkát igényel, mint konkrétan a pályázat megírása, s ez kizárólag csapatmunkával érhető el - szögezi le Kiss Attila pályázatíró, aki szerint az óvoda felavatása előrevetíti az iskola fejlesztését és egyéb, nagy volumenű pályázatok megnyerését is. - Itt nem csak egy 150 fős, különös nevelési igényeket is kielégítő óvoda épült, hanem egy koncepciózus jövőépítő program indult el" - teszi hozzá.

ősz Gyula, a helyi vállalkozók szövetségének elnöke 1980-ban került Nagytarcsára mint katonatiszt. A rendszerváltás után vállalkozó lett, s mint mondja, hamar kiderült, hogy szükség van a vállalkozók összefogására. „Arra gondoltunk, hogy ha egymást kiajánljuk munkákra, akkor az emberek a nagytarcsaiakkal fogják azokat elvégeztetni. 2006-ban megalapítottuk a vállalkozói klubot. Ma ott tartunk, hogy az önkormányzatban fontos szakmai döntések előtt kikérik a vállalkozói szövetség véleményét - meséli ősz. - Én azt tapasztalom, hogy az embereket igenis be lehet vonni a közéletbe, csak értelmes, hasznos célokat kell eléjük kitűzni. Jó programokat kell szervezni, és ami a fő: a fontos döntésekben a helyi szakemberek véleményét is ki kell kérni. Bármilyen elcsépelten is hangzik, a hosszú távú boldogulás alapvető feltételét az összefogás megteremtésében látom."

Győri Péter polgármester a Titanic-projektre is utalva hozzáteszi: „Kétféle bakter van. Az egyik mindig zárva tartja a sorompót, mondván: abból még baj nem történt. A másik vállalja a felelősségét és kockázatát annak, hogy felnyitja a sorompót, hogy áthaladhassanak a szekerek. Ebben van felelősség, de a sorompónak valójában így van értelme."

Olvasson tovább: