Kereső toggle

Illegális milliárdok

Törvénytelen őssejtbeültetés ötmillió forintért?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A rendőrség szerint több magyar klinikán is végeztek törvénytelen őssejtbeültetést. A gyanúsítottak között van nemzetközi hírű professzor, sztársebész, biológus, illetve egy részvénytársaság vezetője. Tavaly év vége óta nyomoztak utánuk, bár az kérdéses lesz, hogy hogyan tudják bizonyítani a bűncselekményeket. A Fővárosi Bíróság közleménye szerint az emberi test tiltott felhasználásának bűntette miatt folyamatban lévő büntetőügyben a bíróság „elrendelte Y. B., N. K., Sz. S. és S. I. gyanúsítottak előzetes letartóztatását 2009. augusztus 29. napjáig.” A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) közölte, hogy emberi test tiltott felhasználása miatt folytat eljárást. A gyanú szerint egy őssejtkutató labor és egy magánklinika szervezésében végeztek őssejtkezeléseket a magánklinika épületében 2007-től, anyagi ellenszolgáltatás fejében.

A kezelésekhez szükséges adagokat egy ukrán állampolgárságú nő készítette el, az érintettek egy-egy kezelésért általában huszonötezer dollárt vagy ötmillió forintot fizettek. Az NNI adatai szerint több helyszínen is végezték a gyanúsítottak az illegális őssejtkezelést; az ezt alkalmazó cégnek csak az őssejt tárolására volt engedélye, az értékesítésre és a beültetésre azonban nem. Közölték: az ukrán gyanúsított abortumokból nyerte ki az őssejteket, amelyeket a kezelés során amerikai állampolgárságú társa a betegeknek beinjekciózott vagy infúziós oldatban adagolt be. A pácienseknek beadott készítményeket korábban nem tesztelték sem embereken, sem állatokon, hatásuk ismeretlen volt – állítja a rendőrség.

Jelenleg Magyarországon nincs kiadott engedély az őssejttel végzett emberi kutatásokra. A világon sehol sem alkalmazzák terápiásan és rendszerszerűen ezt a beavatkozást, csupán kísérletek és kutatások folynak. Magyarországon az emberen végzett orvostudományi kutatásokról szóló rendeletben foglalt szabályok alapján az Egészségügyi Tudományos Tanács kutatásetikai bizottsága engedélyezhet orvosbiológiai őssejtkutatást, és ilyen engedély hiányában nem folytatható kutatás sem.

A Hetek idén márciusban számolt be arról, hogy milyen viták veszik körül az őssejt-kutatást. (őssejtturizmus - Etikai aggályok és maffiapénzek a terápiában. Hetek, 2009 március 6.) Mint írtuk: az őssejtkutatások nagyon sok olyan betegségben szenvedő embert töltenek el reménységgel, akik a tudomány mai állása szerint gyógyíthatatlanok. Február végén azonban napvilágot látott az első dokumentált eset, amely azt bizonyítja, hogy a kontrollálatlan – sokszor illegális – eljárások óriási veszélyt jelentenek a betegek számára.

A legtöbb országban szigorú korlátok közé szorítva, engedélyek birtokában folyhatnak kutatások, kezelések, így például az Európai Unióban vagy jelenleg az Egyesült Államokban is. Emiatt több olyan állam vált az őssejtturizmus célpontjává, ahol illegálisan, vagy legálisan ugyan, de az etikai és szakmai szabályoknak legkevésbé sem megfelelő intézményekben, klinikákon folynak a beavatkozások. Ezek közé tartozik Ukrajna, Kína, Oroszország, Argentína vagy a Dominikai Köztársaság is.

A legtöbb reménnyel kecsegtető, ugyanakkor a legtöbb vitát kiváltó őssejttípus az embrionális, melyet vagy a mesterséges megtermékenyítések során „feleslegessé vált,” vagy az abortált embriókból nyernek. Ezek alkalmazása igen súlyos etikai kérdéseket is felvet. Ukrajnában az abortusz elvégzése előtt minden nőnek kötelezően fel kell ajánlania kísérleti célokra az eltávolított embriót. 2006-ban a BBC munkatársai riportot készítettek az országban, ahol felmerült a gyanúja annak, hogy egészségesen született csecsemőket is megöltek azért, hogy őssejteket nyerjenek ki belőlük. Oroszországban is voltak ügyek embrionális őssejtek jogszerűtlen felhasználásával kapcsolatban. Egyes vélemények szerint előfordulhat, hogy szegény sorsú nők pénzért vállalják, hogy teherbe esnek, majd abortálnak az őssejtek kinyerése érdekében.

Az Egyesült Államokban egyébként március óta államilag is támogatható az őssejtkutatás. Barack Obama elnök akkor oldotta fel az embrionális őssejtkutatás szövetségi finanszírozására vonatkozó nyolcéves tilalmat, amelyet még elődje, George Bush rendelt el. Amerikai konzervatív körök az abortuszhoz hasonlítják az embrionális őssejtkutatást, és gyilkosságnak tartják.

Magyarországról is egyre többen utaznak ki Ukrajnába, Kínába, Oroszországba és más országokba, ahol többször nemcsak az EU-normákkal ellentétes beavatkozásokat végeznek, de az országok saját törvényei szerint is illegális cselekményeket hajtanak végre. Sokszor a legális kezelések sem váltják be azt a reményt, amelyért az érintettek a több millió forintnak megfelelő valutát kifizetik. Egy őssejtterápia ára Kínában nyolcmillió forint körül mozog, Ukrajnában és Oroszországban ennél alacsonyabb áron, körülbelül hárommillió forintért is elérhető.

Az első európai őssejtterápiás központ 2010-ben nyílik meg a Beike Magyarország Biotechnológiai Kft. reményei szerint, amelynek anyacége Kínában található. Mivel az Európai Unióban szigorú korlátozásoknak vannak alávetve az idegen őssejttel végzett terápiák, ezért ilyen jellegű beavatkozások hazánkban még nem engedélyezettek. Dr. Páli Jenő, a kft. ügyvezető igazgatója korábban elmondta lapunknak, hogy cégük éppen ezért tájékoztatást ad az érdeklődőknek a technológiai hátteréről, a terápia működéséről, a különböző kezelések várható hatásairól, és a kezelés elvégzését követően nyomon követik a betegek állapotában bekövetkezett változásokat is. Olyan beavatkozásokat nem támogatnak, amelyek során embrionális őssejteket használnak fel, mert a technológia nem száz százalékban biztonságos. Hetente huszonöt-harminc megkeresés érkezik hozzájuk, az érintettek többsége különböző okok miatt nem utazik ki Kínába. Akinél nem létszükséglet az azonnali beavatkozás, azoknak azt javasolják, hogy várják meg az őssejtterápiás központ megnyitását. „Tény, hogy Magyarországon ma több helyen lehet illegálisan őssejtet kapni. Az ukránok és az oroszok egész kórházi osztályokat, orvosokat vettek meg különböző magyar kórházakban, ahol ellenőrizetlenül folynak a beavatkozások, és senki nem tudja, hogy honnan érkező és milyen jellegű őssejteket kapnak a betegek” – állította Páli doktor.

Olvasson tovább: