Kereső toggle

Szőnyegbombázás

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az EP-választások délutánján Szabolcs-Szatmár-Bereg megye katasztrófa sújtotta övezetté vált, miután a heves széllökések és a jégverés jelentős károkat okozott Tiszavasvári, Nyíregyháza, Kisvárda és Vásárosnamény térségében. Vasárnap késő estig 22 településről több mint 2600 lakóépület megrongálódását jelentették be. Megrongálódott továbbá 44 önkormányzati és 2 egyházi épület is, valamint egy tucat településen szűnt meg az áramszolgáltatás.

Az egyik szemtanú beszámolója szerint Nyírturán esélyük sem volt az embereknek elmenekülni az égi csapás elől, pedig az csak tíz percig tartott. A hol diónyi, hol öklömnyi jegek minden palatetőt és gyengébb minőségű tetőablakot betörtek, de a cseréptetőket is átlyukasztották. Több szabadban parkoló autó totálkárt szenvedett, mintha a tetejére esett volna. Akik olcsóbban megúszták, azoknak a szélvédőjük és motorháztetőjük vált felismerhetetlenné. A szél erejét jelzi, hogy a 6-7 méteres tuják vízszintesen álltak. A vihar utáni látvány katasztrofális volt. Mindent hatalmas jégdarabok, az általuk széjjelzúzott törmelék és a letépett faágak borítottak.

A legnagyobb károk Kemecsén keletkeztek. Nyíregyháza szomszédját nem sokkal 16 óra előtt érte el a vihar, több mint 10 centiméternyi jég zúdult a városra. Itt is repültek a tetők, a jég beverte a lakóépületek nyugati ablakait, letarolta a mezőgazdasági növényeket és gyümölcsfákat. Ahol a tűzoltók nem az épületekben okozott viharkárok elhárításában segédkeztek, vagy a tető nélkül maradt házak benejlonozásán fáradoztak, ott az utakra dőlt fákat takarították el az autósok útjából. Több településen az otthon nélkül maradt családok ideiglenes szálláson töltötték az éjszakát. A védelmi bizottság a katasztrófa-elhárítási keretet számolja, hátha elég lesz a többmilliós károkra. Háborús kép.

Olvasson tovább: