hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szőnyegbombázás

2009. 06. 13.
Az EP-választások délutánján Szabolcs-Szatmár-Bereg megye katasztrófa sújtotta övezetté vált, miután a heves széllökések és a jégverés jelentős károkat okozott Tiszavasvári, Nyíregyháza, Kisvárda és Vásárosnamény térségében. Vasárnap késő estig 22 településről több mint 2600 lakóépület megrongálódását jelentették be. Megrongálódott továbbá 44 önkormányzati és 2 egyházi épület is, valamint egy tucat településen szűnt meg az áramszolgáltatás.

Az egyik szemtanú beszámolója szerint Nyírturán esélyük sem volt az embereknek elmenekülni az égi csapás elől, pedig az csak tíz percig tartott. A hol diónyi, hol öklömnyi jegek minden palatetőt és gyengébb minőségű tetőablakot betörtek, de a cseréptetőket is átlyukasztották. Több szabadban parkoló autó totálkárt szenvedett, mintha a tetejére esett volna. Akik olcsóbban megúszták, azoknak a szélvédőjük és motorháztetőjük vált felismerhetetlenné. A szél erejét jelzi, hogy a 6-7 méteres tuják vízszintesen álltak. A vihar utáni látvány katasztrofális volt. Mindent hatalmas jégdarabok, az általuk széjjelzúzott törmelék és a letépett faágak borítottak.

A legnagyobb károk Kemecsén keletkeztek. Nyíregyháza szomszédját nem sokkal 16 óra előtt érte el a vihar, több mint 10 centiméternyi jég zúdult a városra. Itt is repültek a tetők, a jég beverte a lakóépületek nyugati ablakait, letarolta a mezőgazdasági növényeket és gyümölcsfákat. Ahol a tűzoltók nem az épületekben okozott viharkárok elhárításában segédkeztek, vagy a tető nélkül maradt házak benejlonozásán fáradoztak, ott az utakra dőlt fákat takarították el az autósok útjából. Több településen az otthon nélkül maradt családok ideiglenes szálláson töltötték az éjszakát. A védelmi bizottság a katasztrófa-elhárítási keretet számolja, hátha elég lesz a többmilliós károkra. Háborús kép.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!