Kereső toggle

Az SZDSZ lerázhatja magáról a múlt koloncait

A liberálisok a gyökerekig mennének

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

„Ha jól szerepel a párt, akkor az esélyt jelent arra, hogy az SZDSZ-t gyökeresen megújítsuk. A pártnak olyan lehetősége lesz erre, amire az elmúlt évtizedben sem volt példa, mivel jelentősen átalakulhat a magyar pártstruktúra" - nyilatkozta Fodor Gábor a Heteknek adott interjújában. A liberális pártelnök szerint az SZDSZ-nek a legnagyobb az esélye, hogy a harmadik erővé váljon Magyarországon.

Mi a tétje ön szerint az európai parlamenti választásoknak az ország szempontjából?

- Kettős tétje is van. Egyrészt, nem mindegy, hogy ki képviseli Magyarországot az Európai Unióban. Nem mindegy az sem, hogy ki is képviseli Brüsszelben a liberális értékeket. Az unió ugyanis nemcsak a nemzeti érdekek képviseletéről szól, hanem politikai nézetek ütköztetéséről. A nemzeti érdeket az Európai Tanácsban - ahol a kormányok képviselői ülnek - lehet hangsúlyosan érvényesíteni, míg az Európai Parlament politikai nézetek szerint tagozódik. A liberálisok a tizennégy százalékos frakciójukkal a harmadik erőt jelentik, nélkülük semmilyen fontos döntés nem tud megszületni. Így az ország reális érdeke, hogy e frakcióban is üljenek magyarok. Az uniós politikai közéletben elismert politikusnak számító Szent-Iványi István bejutása az EP-be többek között ezért is kulcsfontosságú.

Másrészt a szavazáson kiderülhet, és ez a belpolitikai tét, hogy az ország képes-e nemet mondani a kirekesztés és gyűlöletkeltés kultúrájára. Az igazi kérdés az, hogy az SZDSZ el tudja-e érni azt az eredményt, ami feljogosít minket arra, hogy a liberális párt megújítását folytassuk.

A polgári Magyarország számára azért tartom mindezt kulcskérdésnek, mert ezzel eldől, megerősödik, vagy végképp háttérbe szorul a szabadság hangja Magyarországon.

Ha nem sikerül elérniük az ötszázalékos küszöböt, akkor mi fog történni az SZDSZ-ben? A politikai jövője is veszélybe kerülhet?

- A sikerre koncentrálok, ezért nem is foglalkozom más forgatókönyvekkel. Az SZDSZ a legújabb felmérések szerint 5 százalékon áll, csak néhány szavazaton múlhat a siker. Bízom azokban az emberekben, akiknek fontos a szabadság és a szolidaritás eszmerendszere, amit az SZDSZ képvisel. Meggyőződésem, hogy szüksége van az országnak egy olyan pártra, amely Kossuth, Deák és Bibó szellemi örököse kíván lenni.

Ha jól szerepel a párt, akkor az esélyt jelent arra, hogy az SZDSZ-t gyökeresen megújítsuk. A pártnak olyan lehetősége lesz erre, amire az elmúlt évtizedben sem volt példa, mivel jelentősen átalakulhat a magyar pártstruktúra.

Az SZDSZ sikere azt jelentheti, hogy túljutott a válságos periódusán, miközben minden jel arra utal, hogy a szocialisták éppen ezelőtt állnak. Ez lehetőséget teremt arra, hogy az SZDSZ lerázza magáról a múltnak olyan koloncait, amelyek lefelé húzzák.

Nem merült fel az a minta önben, amit a KDNP és a Fidesz kapcsolata modellez? Ez esetben a siker is talán könnyebben garantált lenne, ahogy például a KDNP be tudja majd zsebelni ezt június hetedikén a Fidesszel szövetségben. Az egy a zászló, egy a tábor elve talán a baloldalon is működne.

- Az önálló SZDSZ-t kívánom képviselni! A két nagy párt, a Fidesz és az MSZP nem képes - sem együtt, sem külön - a sokszínű magyarságot képviselni, különösen nem a liberális érzelmű honfitársainkat. A kutatások szerint legalább a társadalom húsz százaléka a szabadság és a szolidaritás eszméjét vallja. Ez a jelentős társadalmi réteg nem maradhat képviselet nélkül.

Mekkora a realitása annak, amit Magyar Bálint, az SZDSZ korábbi elnöke sürget, jelesül, hogy a szabad demokratáknak össze kellene fogni a másik rendszerváltó párttal, az MDF-vel?

- Én mindig az összefogás híve vagyok bizonyos ügyekért. Tavaly azért is hirdettem meg a párbeszéd politikáját. De Magyar Bálint Nem pusztán összefogásról, hanem a két párt egybegyúrásáról beszél. Én ezt elutasítom, mert a két párteltérő értékvilága feloldódna egy pragmatikus szövetségben. A politika pedig számomra értékekről, ideákról szól. Hibának tartom azt is, hogy a választások előtt hirdette meg párttársam ezt a koncepciót. Nem egymással kell foglalkoznunk, hanem az önálló és életképes SZDSZ, illetve MDF „működtetése" a cél.

Mit gondol, minek köszönhető a szélsőjobb előretörése? Illetve hogyan lehet megállítani ezt az aggasztó trendet?

- Magyarország könnyen belesodródhat abba a helyzetbe, amelybe Ausztria került a szélsőséges Haider sikereinek következtében. Az európai parlamenti választások ugyan nem jelentenek nemzeti választásokat, hiszen alacsonyabb a részvétel, mint egy országgyűlési voksoláson, mégis egy üzenet a világnak. Ha a Jobbik nagyon jól szerepel, az negatív üzenet.

Több összetevője van a szélsőjobb előretörésének. Az egyik a tudatos, szisztematikus és szervezett munka, amit évek óta kifejtenek. Láthatóan van mögöttük pénz is, ami számomra rendkívül meglepő. Sokan és aktívan tevékenykednek közöttük. Ez önmagában nem is lenne baj, ha nem veszedelmes, az ország jövője tekintetében életveszélyes politikai tanokat melegítettek volna fel.

Nyilván a hat-hét éve kormányzó pártoknak is van sajnos felelőssége abban, hogy idáig juthattunk, hogy ez a politikai mozgalom a parlamentbe juthat. Ha sikeresebben kormányzott volna a koalíció, akkor kisebb esélye lenne a szélsőjobb térnyerésére, de hozzáteszem: nem a kormány tevékenységét tartom ebben a legfontosabb tényezőnek, mert azt is látjuk a történelemből, hogy válságok idején mindig megerősödnek a szélsőségesek.

Kellett ehhez az is, hogy nem alakult ki Magyarországon az a kultúra, amely egyértelműen és világosan elítéli a szélsőjobboldali és kirekesztő megnyilvánulásokat. Ebben például a Fidesznek is óriási a felelőssége. A különböző, de a polgári demokrácia talaján álló politikai erőknek együtt kellene fellépnie a szélsőséges nézetekkel szemben, miként azt például Franciaországban tették Le Pennel esetében. De például Csehországban a történelémi egyházak is aktívan fellépnek a szélsőséges jelenségekkel szemben. Ez a típusú felismerés még hiányzik Magyarországon.

Olvasson tovább: