Kereső toggle

A Jobbik irtózik a kereszténységtől

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

„Nem tudom mi az a tendencia, hogy minden politikus a Hit Gyülekezetéhez szaladgál, Bokros, Semjén után még Kósa Lajos is nyilatkozott a Heteknek" - jelentette ki egy gyöngyösi Jobbik-gyűlésen Szilágyi György, a Nemzeti Egyletek főkoordinátora. Úgy tűnik, szélsőjobboldali körökben nagy figyelemmel olvassák a Heteket.

A Jobbik kampánygyűlésén Szilágyi a fentebb idézett mondaton kívül szó szerint is idézte lapunkból a Hetek Közéleti Klubban előadást tartott Kósa Lajos szavait. Mint emlékezetes, az ellenzéki párt alelnöke azt mondta: „a Fidesz a demokrácia talaján áll, ezért kizártnak tartja, hogy egy kétharmados győzelmet kihasználva a demokrácia kárára változtatná meg az alkotmányt." A Jobbik vezető szerint ugyanakkor az a baj, hogy a jelenlegi egy toldozott-foldozott sztálinista alkotmány, ami helyett a történelmi alkotmányt kellene visszaállítani. Kósára utalva azt is megjegyezte: „azzal a badar kijelentésével, hogy a Hit Gyülekezete is igazi egyház már nem is foglalkozom".

„A Jobbikról az a szóbeszéd járja, hogy félnek tőle. De ki az, aki fél? A nép nem fél, az fél, akinek félnie is kell: a pártok félnek tőlünk" - jelentette ki a gyűlésen Vona Gábor. A Jobbik elnöke szerint az MDF azért fél, mert már csak hatan vannak, az MSZP pedig attól fél, hogy börtönbe kerülnek, mert „van egy tiszta párt, aki az ő piszkos ügyeit feltárja". A szélsőjobbos politikus szerint nincs még egy olyan párt, amely úgy gyűlölné az országát, amely eltartja, mint az SZDSZ. Vona azt mondta, az SZDSZ „megbízatása arról szól, hogy tönkretegye az országot".

A Jobbik elnöke szerint a rendőrség semmit sem ér, „nem védenek meg minket". A Fidesz három csapás elmélete nem rossz, de amellett fel kell állítani a csendőrséget. „Kevesen tudják például, hogy a csendőrök fordították vissza a zsidókat szállító vagonokat, amikor kiderült, hogy hová is tartanak" - mondta Vona, aki ezek szerint arról nem értesült, hogy 1945-ben éppen azért oszlatták fel a csendőrséget,  mert a szervezet a nyilas uralom alatt elsődleges szervként vett részt a zsidók elhurcolásában.

Kósa Lajos látogatása a Jobbik rendezvényeken rendszeresen szónokoló ifjabb Hegedűs Lóránt református lelkésznél is kivágta a biztosítékot. „A Hazatérés Temploma gyülekezete mély megütközéssel fogadta, hogy a Fidesz MPP egyik vezető politikusa, Kósa Lajos debreceni polgármester a közelmúltban a Hit Gyülekezete meghívásának eleget téve, annak tevékenységét méltató, a velük történő együttműködést kilátásba helyező kijelentéseket tett, ráadásul a családellenes, magyarellenes, a hazánkat megszállni akaró izraeli állam közelmúltbeli gázai népirtását is igazoló szekta valódi egyháznak történő minősítésével" - olvasható a Jobbikhoz közelálló barikad.hu-n ifjabb Hegedűs nyílt levele.

A református lelkész a folytatásban azt írja: „Elvárjuk a hites szekta által mételyezett történelmi keresztyén egyházak vezetőitől, hogy ítéljék el a Fidesz MPP debreceni városvezetőjének ezen megnyilatkozásait és vizsgálják felül a legnagyobb parlamenti ellenzéki párthoz fűződő - a fentiek tükrében meglehetősen egyoldalú - baráti kapcsolataikat."

„Hízelgő, ha olyan ember szidalmazza a Hit Gyülekezetét, mint ifjabb Hegedűs Lóránt. Akkor esnénk kétségbe, ha méltatná a gyülekezetet és szolgálatát" - reagált a Hit Gyülekezete a református lelkész kirohanására.

A szélsőjobboldali Kurucinfón a „Kósernek" átkeresztelt Kósa Lajos mellett Makovecz Imre is kapott hideget-meleget a Heteknek adott interjúja miatt. „Makovecz Imre is a Hit Gyülekezetének felkentjeivel cseverészik, s ugyanarra a sémára ügynöközi a Jobbikot és a Kurucinfót, istenítve Orbánt. Úgy tűnik, mégsem az  MDF-et választja a gazdapárt nélkül maradt Hit Gyüli... Makovecz úr pedig jobban tenné, ha tovább alkotna nemzetünk örömére, és hagyná a fenébe a politikát, ha egyszer nem ért hozzá (főleg hogy két hónappal ezelőtt még  a Jobbiknak drukkolt)" - olvasható az oldalon, ahol részleteket is közölnek az interjúból.

A témához kapcsolódó hír, hogy múlt hét folyamán megrongálták a 24-es út Gyöngyös-Mátrafüred közötti szakaszán lévő Vidám Vasárnap óriásplakátot. A megégett plakát tövében palackot és égett rongydarabot találtak, amiből arra lehet következtetni, hogy nem „csak" gyújtogatásról van szó, hanem molotov-koktélos támadás történt.

Olvasson tovább: