Kereső toggle

Lövésenként 180

Viszik a gázpisztolyokat, mint a cukrot

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

„Tegnap támadott meg négy cigány a Nagyvárad téren” – szó szerint ezzel érvelt kérdésünkre az egyik budapesti fegyverbolt ajtaján kilépő fiatal. Gázpisztolyt akart vásárolni, és ezt teszik most egyre többen. Pedig a szakértő szerint az önvédelmi fegyverrel gyilkolni is lehet.

„Tessék, fegyverbolt" - veszi fel három percen belül már harmadjára az egyik budapesti fegyverbolt tulajdonosa a telefont, nekem pedig muszáj lesz negyedjére is feltenni ugyanazt a kérdést. „Húszezer, plusz golyó" - mondja a telefonba komolyan, és közben mutogatja a választékot két, nagyjából húszéves fiatalnak. András és Tibi a gázpisztolyokat nézegetik, de végül üres kézzel távoznak az üzletből. „Ha csak egyszer nem lopják el a telefonomat, már megérte" - bizonygatja kint András, Tibinek pedig ennél súlyosabb érvei vannak: „A nyolcadik kerületben lakok, és tegnap a Nagyvárad térnél megtámadott négy cigány. Az egyikük elindult felém, a többi visszafogta, de aztán mégis mind utánam jöttek." Aztán elővesz egy flakont, és nekem nyújtja. „Ezzel fújtam le őket, gázspray. Nézd meg, mennyi maradt benne!" Megnéztem. Semennyi. A két fiatalember azt mondja, a szűk környezetükben nem általános a gázpisztoly, de „az a száznyolcvan forint, amennyibe egy lövés kerül, megéri" nekik.

Valóban lövésenként legalább száznyolcvan forintról van szó: ennyibe kerül a legolcsóbb töltény, és ehhez jön magának az önvédelmi fegyvernek az ára. A Hetek által felkeresett három budapesti bolt kínálata nagyjából azonos volt, és a húszezertől hatvan-hetvenezer forintig terjedő skálán helyezkednek el a 2004 óta engedély nélkül vásárolható gázpisztolyok. Az ilyen portékához csak akkor kell engedély, ha valaki nyilvános helyen is viselni szeretné. Lapunknak kivétel nélkül mindegyik eladó arról számolt be, hogy valóban igazak az elmúlt héten napvilágot látott hírek: január-februárban többszörösére nőtt a gázpisztolyok iránti kereslet. Emellett szinte napi rendszerességgel tudósítanak vidéki lapok is hasonlóról, ami alapján arra kell gondolnunk, hogy országos tendenciáról van szó. „Ez tényleg így van, duplaannyi fogy" - ismeri el az előbb még telefonáló eladó, de többet inkább mégsem akar mondani a sajtónak.

Szabó Gábor Dániel, az egyik belvárosi vadászbolt fegyverszakértője nagyjából ötszörös (!) forgalomnövekedésről számolt be. Mint mondja, két típusa van a gázfegyvereknek: a forgótáras, mely sokkal megbízhatóbb és működési elvéből adódóan mindig elsül; mostanában mégis inkább a félautomata fegyvereket választják a vevők, valószínűleg a modernebb kinézet miatt. „Nem mondanám, hogy fegyverkezés zajlik, mert ezt a szót nem lehet összemérni a gázfegyverekkel. Alapvetően önvédelmi eszközről van szó, sőt, sokkal inkább a pszichológia itt a lényeg, hogy a támadó azt lássa, hogy fegyverem van" - mondja a Nyugati tér környékén elhelyezkedő bolt szakértője. Egy másik szak-értő-eladó inkább a törvényeket módosítaná: „Magyarországon ha valaki betör a lakásomba, nem lőhetem le, mert engem vonnak felelősségre" - mondja a férfi, aki egyébként egyértelmű párhuzamot is lát az elmúlt hetekben elkövetett brutális bűncselekmények és a növekvő fegyvereladások között. „Félnek az emberek, és nem is alaptalanul" - mondja. Ugyanerre hivatkozik két másik fiatal, akik szintén fegyverboltból jönnek ki. Polgárőrként dolgoznak, ezért kell nekik a fegyver. Pedig nem kellene, mivel egy másik polgárőr lapunknak elmondja: ők semmilyen fegyvert nem viselhetnek szolgálat közben. „De azért tízből hatnál biztos mindig van gázpisztoly, sőt, egy-kettőnél éles fegyver is" - mondja a megdöbbentő adatokat Gyuri, aztán arról győzköd, hogy mi értelme lenne késsel menni olyan valaki ellen, aki éles fegyverrel támad.

A gázpisztolyok egyébként nem szilárd lövedéket, hanem a nyálkahártyát izgató, könnyfakasztó gázt lőnek ki, pár méteren belül alkalmazva fél órára hatástalanná tehetik a támadót. „Extrém esetben agyonlövést is eredményezhet a gázpisztoly használata" - szögezte le a Hetek megkeresésére Hegyi István fegyverszakértő, és ugyanezt mondta részletesebben Dr. Fülöp Zoltán orvosszakértő is: „Ha egy ilyen gázpisztolyt valakinek a fejéhez szorítanak, akkor például a halántékán keresztül a fegyverből kiáramló gázok a koponyacsontot ugyanúgy szilánkokra törik, mintha éles fegyverről lenne szó. Ekkor pedig garantált az agyi károsodás, aminek haláleset is lehet a vége."

Az éles fegyverek népszerűsége egyébként nem ugrott meg az elmúlt hetekben, kizárólag a gázpisztolyoké. Mivel azonban az EU-csatlakozás óta utóbbihoz nem kell engedélyt kérni, a rendőrségnek sincsenek információi arról, mennyi ilyen pisztoly van magánkézben. Az engedélyköteles fegyverekről szóló statisztikákból kiderül: a lakosságnál tavaly év végén 238 ezer fegyver volt, körülbelül négy százalékkal több, mint két évvel azelőtt. Ezen belül növekszik az önvédelmi célra engedélyezett fegyverek száma is: 2006 és 2008 decembere  között 4 ezerrel. Nagy vonalakban tehát elmondható, hogy minden negyvenedik emberre jut Magyarországon egy engedélyköteles fegyver. Sokkal többet mond viszont az, hogy két év alatt 24 százalékkal nőtt a viselési engedélyt megkapók száma, immár elérve a 40 ezres határt. Hegyi István szerint az önvédelem jogosságának vizsgálata során mindig azt szokták megvizsgálni, hogy a védekező személy a támadás mértékéhez képest arányos módon és mértékben védte-e magát. „Ha valaki elmegy mellettem az utcán, rázza az öklét és szidja az anyámat, arra még nem lehet pisztolyt rántani" - mondja, de arra már Dr. Fülöp Zoltán figyelmeztet, hogy „akinél fegyver van, eleve máshogy gondolkodik, mert egy lehetséges opcióként szerepel az a fejében, hogy fegyverrel vessen véget egy konfliktusnak". Az orvosszakértő szerint ugyanez a helyzet az öngyilkosokkal is: ha van náluk fegyver, előbb választják a könnyebbnek tűnő utat.

„Érett személyiség, tapasztaltság kell bármilyen fegyver viseléséhez" - foglal össze Fülöp, az pedig szerinte személyiségfüggő, hogy egyáltalán ki képes erre. „Az már eleve jelent valamit, ha valakinél az egyetlen út az önvédelemre a pisztolyvásárlás. Nem mondom, hogy ez minden esetben probléma, de valamit azért jelent. Egy átlagember ugyanis idegenkedik a fegyverektől."

Olvasson tovább: