hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Viszik a gázpisztolyokat, mint a cukrot
Lövésenként 180

2009. 03. 07.
„Tegnap támadott meg négy cigány a Nagyvárad téren” – szó szerint ezzel érvelt kérdésünkre az egyik budapesti fegyverbolt ajtaján kilépő fiatal. Gázpisztolyt akart vásárolni, és ezt teszik most egyre többen. Pedig a szakértő szerint az önvédelmi fegyverrel gyilkolni is lehet.

„Tessék, fegyverbolt" - veszi fel három percen belül már harmadjára az egyik budapesti fegyverbolt tulajdonosa a telefont, nekem pedig muszáj lesz negyedjére is feltenni ugyanazt a kérdést. „Húszezer, plusz golyó" - mondja a telefonba komolyan, és közben mutogatja a választékot két, nagyjából húszéves fiatalnak. András és Tibi a gázpisztolyokat nézegetik, de végül üres kézzel távoznak az üzletből. „Ha csak egyszer nem lopják el a telefonomat, már megérte" - bizonygatja kint András, Tibinek pedig ennél súlyosabb érvei vannak: „A nyolcadik kerületben lakok, és tegnap a Nagyvárad térnél megtámadott négy cigány. Az egyikük elindult felém, a többi visszafogta, de aztán mégis mind utánam jöttek." Aztán elővesz egy flakont, és nekem nyújtja. „Ezzel fújtam le őket, gázspray. Nézd meg, mennyi maradt benne!" Megnéztem. Semennyi. A két fiatalember azt mondja, a szűk környezetükben nem általános a gázpisztoly, de „az a száznyolcvan forint, amennyibe egy lövés kerül, megéri" nekik.

Valóban lövésenként legalább száznyolcvan forintról van szó: ennyibe kerül a legolcsóbb töltény, és ehhez jön magának az önvédelmi fegyvernek az ára. A Hetek által felkeresett három budapesti bolt kínálata nagyjából azonos volt, és a húszezertől hatvan-hetvenezer forintig terjedő skálán helyezkednek el a 2004 óta engedély nélkül vásárolható gázpisztolyok. Az ilyen portékához csak akkor kell engedély, ha valaki nyilvános helyen is viselni szeretné. Lapunknak kivétel nélkül mindegyik eladó arról számolt be, hogy valóban igazak az elmúlt héten napvilágot látott hírek: január-februárban többszörösére nőtt a gázpisztolyok iránti kereslet. Emellett szinte napi rendszerességgel tudósítanak vidéki lapok is hasonlóról, ami alapján arra kell gondolnunk, hogy országos tendenciáról van szó. „Ez tényleg így van, duplaannyi fogy" - ismeri el az előbb még telefonáló eladó, de többet inkább mégsem akar mondani a sajtónak.

Szabó Gábor Dániel, az egyik belvárosi vadászbolt fegyverszakértője nagyjából ötszörös (!) forgalomnövekedésről számolt be. Mint mondja, két típusa van a gázfegyvereknek: a forgótáras, mely sokkal megbízhatóbb és működési elvéből adódóan mindig elsül; mostanában mégis inkább a félautomata fegyvereket választják a vevők, valószínűleg a modernebb kinézet miatt. „Nem mondanám, hogy fegyverkezés zajlik, mert ezt a szót nem lehet összemérni a gázfegyverekkel. Alapvetően önvédelmi eszközről van szó, sőt, sokkal inkább a pszichológia itt a lényeg, hogy a támadó azt lássa, hogy fegyverem van" - mondja a Nyugati tér környékén elhelyezkedő bolt szakértője. Egy másik szak-értő-eladó inkább a törvényeket módosítaná: „Magyarországon ha valaki betör a lakásomba, nem lőhetem le, mert engem vonnak felelősségre" - mondja a férfi, aki egyébként egyértelmű párhuzamot is lát az elmúlt hetekben elkövetett brutális bűncselekmények és a növekvő fegyvereladások között. „Félnek az emberek, és nem is alaptalanul" - mondja. Ugyanerre hivatkozik két másik fiatal, akik szintén fegyverboltból jönnek ki. Polgárőrként dolgoznak, ezért kell nekik a fegyver. Pedig nem kellene, mivel egy másik polgárőr lapunknak elmondja: ők semmilyen fegyvert nem viselhetnek szolgálat közben. „De azért tízből hatnál biztos mindig van gázpisztoly, sőt, egy-kettőnél éles fegyver is" - mondja a megdöbbentő adatokat Gyuri, aztán arról győzköd, hogy mi értelme lenne késsel menni olyan valaki ellen, aki éles fegyverrel támad.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!