Kereső toggle

Ki kap zakót júniusban? - Megszülettek az uniós listák

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Számos meglepetéssel teljes a pártok európai parlamenti választásokra készült listája. A júniusban tartandó voksolás sajátossága, hogy Európában általában mindig a regnáló kormányok ellen szavaznak a polgárok. Az MSZP éppen ezért igyekszik csökkenteni a várható fiaskó súlyát, míg a Fideszben azon vitáznak, hogy egy felfokozott, nagy részvételi arányra ösztönző heves kampány ártana-e a pártnak. Az MDF pedig könnyen végleg baloldali párttá válhat.

A kampányt a Fidesz várhatja a legkedvezőbb helyzetből, mivel bejött az elmúlt évek stratégiája, hogy hagyják az MSZP-t a saját hibái miatt „szenvedni”, miközben Orbán és társai nem annyira aktívak. Leginkább bírálják a kormányt, de alternatív programot azért nem mutatnak be, mert – mint fogalmaztak – „nem akarják megtenni a baloldali sajtónak azt a szívességet, hogy a Fideszről szóljon minden, elterelve a figyelmet a kormány hibáiról”.

Úgy tudjuk, hogy a fideszes fejekben éppen az a probléma, hogy nem árt-e a pártnak, ha aktív kampányba kezdenek. Ha ugyanis Orbán Viktor ráerősít – szól a vélekedés –, akkor lehet, hogy mozgósítja és „visszalöki” az MSZP-ből kiábrándult, frusztrált baloldaliakat Gyurcsány táborába. Több fideszes attól is tartott, hogy az MSZP esetleg vezetőt cserél, és a 2004-es Medgyessy–Gyurcsány cseréhez hasonlóan a baloldali sajtó segítségével újra visszaépítik az MSZP népszerűségét. Köreikben éppen azért örülnek Gyurcsány maradásának, mert szerintük vele már nem állítható talpra az MSZP.

Az „ellenmozgósítás” elkerülése érdekében csak az utolsó hetekben indítja a Fidesz a kampányát, addig megmaradnak a közbiztonság és a válság témaköreinél. Az Fidesz EP-listáját minden nagyobb érdeklődés nélkül már hetekkel korábban összeállították. A listát Schmitt Pál vezeti, de három jelenlegi EP-képviselő kivételével valamennyien megkapták a lehetőséget az újrázásra.

Az MSZP-ben a listaállítás nagyobb bonyodalmat okozott, mint a Fideszben, bár ehhez az is hozzájárult, hogy a belső számítások szerint a legjobb esetben is 5-7 befutó helyük lehet. Gyurcsány Ferenc igyekszik a régi és a legrutinosabb embereit bevonni a kampányba, így újra kampányfeladatot kapott Gál J. Zoltán és Szigetvári Viktor. Bár nem beszédtéma az MSZP-ben, de mindenki biztosra veszi, hogy Gyurcsány Ferenc tisztában van vele, milyen politikai következményei lehetnek a fiaskónak. Tapasztalatból tudja, Medgyessy a 2004-es EP-választást követően volt kénytelen távozni.

Jelenleg a Gyurcsány-stáb a mindennapos válságkezelésen túl igyekszik az EP-választások tétjét csökkenteni, ezért nem is engedik a párton belüli közbeszédbe betörni ezt a kérdést. Egyes vélekedések szerint a párton kívüli Göncz Kinga listavezetői megbízatása a szavazás politikai súlytalanságát igyekszik üzenni. Göncz miniszteri tevékenységének számos kritikusa volt az MSZP vezérkarában, bírálták belső körökben, hogy nyilatkozataival növelte a feszültséget az egyre kritikusabb szlovák-magyar kapcsolatokban. A közelmúltban egy kormányülésen a miniszterelnök is kénytelen volt megróni a miniszterét, mert felhatalmazás nélküli nyilatkozatot tett.

A lista összeállítását egyébként kisebb botrány és számos sértődés követte az MSZP-ben. Általános vélemény, hogy a listára való felkerülést, különösen befutó helyre, nem annyira a politikai teljesítmény határozta meg, hanem az, hogy ki mennyire fajsúlyos támogatóval rendelkezik az MSZP felső vezetésében. Így egyetlen izgalmas vagy érdekesnek tűnő politikus sem került a listára. Ráadásul a párt elnöksége áthágta a saját maga által hozott szabályokat, és nem teljesítette az ifjúsági kvótáról szóló rendelkezését. Fiatalok nincsenek biztos befutó helyen.

A Horn-kormány egykori miniszterének, Bokros Lajosnak váratlan EP-listavezetői jelölésével Dávid Ibolya pártelnök vagy megmenti az MDF-et, vagy végleg szétveri. Úgy tudni, hogy a döntést egy alapos felmérés előzte meg, amely azt vizsgálta, hogy kik szavazhatnak az MDF-re. Dávid Ibolya pártbéli kritikusai szerint ebből azt a következtetést vonta le, hogy az MSZP-ből kiábránduló, baloldali szimpátiával rendelkező tömegekből csábíthat el annyi szavazót az MDF, hogy újra átugorja az 5 százalékos küszöböt. Az MDF-ben egyébként régóta zajlik egy belső küzdelem, mert több, főleg vidéki fórumos vezető inkább a Fidesz irányába pozicionálná a pártot. ők sérelmezik, hogy az MDF - szerintük a Gyurcsányt védő, álellenzéki politikája miatt - az elmúlt években nem tudta növelni a bázisát, noha a Fidesz majdnem kétszeresére növelte azt.

Mint korábban már írtunk róla, az SZDSZ abból az elgondolásból, hogy a reformok, válság és modernizáció témakörét a két nagy párt, az MSZP és a Fidesz „elszívta" előlük, egy úgynevezett liberális imázskampányt rendelt meg. Ezért a melegcsoportokat, a fővárosi, könnyűdrogfogyasztó liberális fiatalokat, a romákat és a városi humánértelmiséget tartják célközönségüknek. „Mivel az EP-szavazáson alacsonyabb a részvétel, valójában nem is a szavazókorúak öt százaléka, hanem inkább a 3-3,5 százaléka a küszöbérték, ezért így tűnt biztosabbnak a bejutáshoz szükséges szavazók „összeszedése" - vélekedett lapunknak az SZDSZ egyik vezetője, aki azóta már elbizonytalanodott, hogy eredményes lehet-e ez a taktika.

Olvasson tovább: