hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ki fizeti a lelkészt?
SZDSZ: károsak az egyházak

2005. 11. 22.
"A szabaddemokraták szerint a magyarországi egyházak esetében az állam számos, nyereséggel járó, tipikusan vállalkozási tevékenységet is nem gazdasági-vállalkozási tevékenységnek minősít. Ilyen formában az egyház szinte felmérhetetlen adómentes jövedelemhez jut, jelentős mértékben károsítva ezzel a magyar gazdaságot."



Gusztos Péter. Ki szelet vet… Fotó: Somorjai László

"Érthetetlen, miért kapnak adófizetési kedvezményeket az egyház tagjai, miközben például a gyermekorvosok, a rákkutatók, vagy akár a köztisztasági munkákat végzők semmiféle speciális támogatásban nem részesülnek." 

"A helyzet azonban nemcsak jogi, hanem gazdasági szempontból is aggályos. Míg a magyar állam komoly erőfeszítéseket tesz a költségvetési hiány csökkentésére, addig az egyházak indokolatlanul mentesülnek számos adózási kötelezettség alól."

"Kiváltságok pedig akadnak szép számmal: (…) Adómentes az egyházi perselypénz és az adomány, ráadásul, egyetlen kivételként, egyházi jogi személyek tulajdonjogot is szerezhetnek termőföldön."

"Továbbá az SZDSZ szerint az is fontos lenne, hogy az egyházak gazdálkodása átláthatóvá váljék: minden állampolgár tudjon róla, mire költik az állami támogatásokat. (…) A közteherviselés tekintetében azonban nem maradhat meg az egyenlőtlenség: az egyházi adómentességek teljességgel elfogadhatatlanok – pusztán az igazságosság nevében." 

(Forrás: www.szdsz.hu)

"…Miért ragaszkodsz hozzá, hogy mi, így közösen, kifizessük a papjaid nyugdíját, társadalombiztosítását, gépjárm?adóját, építményadóját – és miért finanszírozod ezt te is (ó, szent borzalom!) a rabbinak, az imámnak, a többi egyházi személynek? Mert, ugye, fizeted, velem együtt."

"Szerintem téged kihasználnak, mert megijedtél attól, hogy ez egy nagyon gyors és sokszor nagyon kegyetlen világ, ahol minden kis kapaszkodó jól jön. Szeretnél VALAMILYEN lenni, és azt mondták neked, hogy aki ezt az istent imádja, az azokat az embereket utálja."

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!