Kereső toggle

SZDSZ: károsak az egyházak

Ki fizeti a lelkészt?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

"A szabaddemokraták szerint a magyarországi egyházak esetében az állam számos, nyereséggel járó, tipikusan vállalkozási tevékenységet is nem gazdasági-vállalkozási tevékenységnek minősít. Ilyen formában az egyház szinte felmérhetetlen adómentes jövedelemhez jut, jelentős mértékben károsítva ezzel a magyar gazdaságot."Gusztos Péter. Ki szelet vet… Fotó: Somorjai László

"Érthetetlen, miért kapnak adófizetési kedvezményeket az egyház tagjai, miközben például a gyermekorvosok, a rákkutatók, vagy akár a köztisztasági munkákat végzők semmiféle speciális támogatásban nem részesülnek." 

"A helyzet azonban nemcsak jogi, hanem gazdasági szempontból is aggályos. Míg a magyar állam komoly erőfeszítéseket tesz a költségvetési hiány csökkentésére, addig az egyházak indokolatlanul mentesülnek számos adózási kötelezettség alól."

"Kiváltságok pedig akadnak szép számmal: (…) Adómentes az egyházi perselypénz és az adomány, ráadásul, egyetlen kivételként, egyházi jogi személyek tulajdonjogot is szerezhetnek termőföldön."

"Továbbá az SZDSZ szerint az is fontos lenne, hogy az egyházak gazdálkodása átláthatóvá váljék: minden állampolgár tudjon róla, mire költik az állami támogatásokat. (…) A közteherviselés tekintetében azonban nem maradhat meg az egyenlőtlenség: az egyházi adómentességek teljességgel elfogadhatatlanok – pusztán az igazságosság nevében." 

(Forrás: www.szdsz.hu)

"…Miért ragaszkodsz hozzá, hogy mi, így közösen, kifizessük a papjaid nyugdíját, társadalombiztosítását, gépjárm?adóját, építményadóját – és miért finanszírozod ezt te is (ó, szent borzalom!) a rabbinak, az imámnak, a többi egyházi személynek? Mert, ugye, fizeted, velem együtt."

"Szerintem téged kihasználnak, mert megijedtél attól, hogy ez egy nagyon gyors és sokszor nagyon kegyetlen világ, ahol minden kis kapaszkodó jól jön. Szeretnél VALAMILYEN lenni, és azt mondták neked, hogy aki ezt az istent imádja, az azokat az embereket utálja."

(Tartsd el a papjaid, kedves hívő! Ceglédi Zoltán, www.szdsz.hu)

Donáth László: rosszkor, rossz helyen

"Lehet vitázni az egyházak támogatásáról – egyházi törvénynyel és szentszéki megállapodással együtt –, de ezek a kérdések komolyabbak és súlyosabbak annál, hogy ennyire könynyedén legyenek fölvetve és kommunikálva, mint ahogyan azt az SZDSZ teszi" – nyilatkozta lapunknak Donáth László. 

A szocialista képviselő, aki evangélikus lelkészként is tevékenykedik, emlékeztetett arra, hogy annak idején, amikor az egyházfinanszírozási törvénycsomagot a szabaddemokrata színekben politizáló Bauer Tamással elképzelték, akkor hosszú heteken át tanácskoztak és gondolkodtak. "Lett is belőle valami – tette hozzá. – Az a gyanúm – állítja Donáth László –, hogy másodlagos célok motiválhatták ennek az újkelet? elgondolásnak a közhírré tételét, nem pedig érdemi egyházpolitikai, jobbító szándékok. Időszerűnek semmiképpen sem nevezném, talán a választások közelsége állhat a mozgolódás hátterében" – véli a szocialista képviselő.

Sz. Z.

Olvasson tovább: