Kereső toggle

A határon túli magyarok a kormányfőnél

Tyúklépésben az állampolgárságért

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A határon túli magyarok továbbra is ragaszkodnak a kettős állampolgárság megszerzéséhez, valamint a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) mielőbbi összehívásához – közölték szervezeteik képviselői, miután konzultációt folytattak a héten a kormányfővel. Kasza József, Markó Béla és Bugár Béla. Ki nevet a végén? Fotó: MTI

"A fontosabb kérdésekben nem tudtunk egyetértésre jutni, viszont ezt nagyon kedélyesen tettük, a magyar politikai kultúrának megfelelően" – jegyezte meg némi
malíciával a kormányfővel folytatott megbeszélés után Kovács Miklós. A hétfői konzultáción a magyar kormányfő három javaslatot terjesztett a határon túli szervezetek képviselői elé. Gyurcsány Ferenc a kettős állampolgárság helyett olyan személyi igazolványt adna a határon túli magyaroknak, amellyel ugyanúgy utazhatnának külföldre, mint a magyar személyivel rendelkezők. A miniszterelnök szóban javasolta azt is, hogy foglalják az alkotmányba: Magyarország felelősséget visel a határon túli magyar közösségekért. Támogatják egy állandó parlamenti bizottság megalakulását is, amely a határon túliak ügyeivel foglalkozzon. 

A határon túli szervezet vezetőit nem lelkesítették Gyurcsány javaslatai – mindannyian a kettős állampolgárságot szeretnék elérni. Markó Béla, az RMDSZ elnöke úgy fogalmazott, hogy a kettős állampolgárság ügyében "világos és éles a nézetkülönbség". Az erdélyi magyarság továbbra is egyértelműen ezt a megoldást támogatja – jelezte az elnök, aki a miniszterelnökkel folytatott tárgyalásról szólva kijelentette: számukra fontos minden olyan intézkedés, ami a határon túli magyar közösségek életének megkönnyítését szolgálja, vagy valamilyen kedvezményt biztosít. A kormányfő által vázolt javaslatokat egyelőre nem kívánta értékelni. 

"Minden egyes ponttal a megoldás felé halad az ügy, és előbb-utóbb eljut a végső megoldásig, a kettős állampolgársághoz" – közölte Kasza József. A Vajdasági Magyar Szövetség vezetője szerint mindegy, hogy "ez ezerötszáz kis lépésben vagy pár nagy lépésben" történik meg. A cél, hogy a vajdasági magyarok továbbra is az állampolgárság megszerzését tekintik céljuknak. A szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának vezetője, Bugár Béla elmondta: uniós tagként számukra nincs jelentősége a kormányfő által bejelentett személyi úti okmánynak, de ahogy az állampolgárság kérdésében is, szolidárisak azokkal a magyarokkal, akiknek ez segítséget jelent.

Elemzők szerint a kormányfő ezzel a meghívással is a decemberi népszavazás után kialakult helyzetet igyekezett kezelni. A határon túli magyarok többnyire a jelenlegi kormányt teszik felelőssé abban, hogy az anyaország nemet mondott a kettős állampolgárságra. "Koncertekkel és tömegrendezvényekkel üzengetnek, hogy »szeretnek bennünket«, ahelyett hogy idejönnének hozzánk, és bocsánatot kérnének, vagy legalább magyarázkodnának" – fogalmazott lapunknak egy kolozsvári magyar politológus. Véleménye szerint az anyaország baloldali–liberális kormányai teljesen átadták a határon túli magyarság ügyét a jobboldalnak. Szerinte helytelen, hogy eddig sem a kormányfő, sem az MSZP elnöke nem látogatott el Erdélybe. Nem csoda – tette hozzá –, hogy megcombosodott az a tévhit: a baloldalt nem érdekli a határon túli magyarság sorsa.

Vigaszkoncertek a népszavazásért

A nemrég megrendezett csíksomlyói Illés-koncert – a nemrég elhunyt – Pásztory Zoltán ötlete volt, aki a 2003 júniusában bemutatott István, a király hatalmas sikeréből kiindulva vetette fel, hogy ugyanezt a már feloszlott együttessel is meg kellene szervezni. A produkció csaknem 80 millió forintos költségének felét az állam, a másik felét pedig magánszponzorok állták. A fő támogató – csaknem 20 millió forinttal – az ORTT volt. Csíkszeredán sem volt titok, hogy a koncert létrejöttét a háttérből MSZP-s politikusok támogatták. 

A december ötödikei népszavazás után néhány hónappal egy MSZP-közeli vállalkozás 27 millió forintért szervezett gálát a nagyváradi Szigligeti Színházban. A pályázó Eurofilm. Co.Hu Kft. 19 millió 605 ezret igényelt és nyert el az ORTT-től. A pályázat deklarált célja a romániai magyarok "megvigasztalása" volt. Az április végén megrendezett gálán a nagyváradi közönség hosszas tapssal köszönte meg ezt a gesztust. 

A műsor egyetlen szépséghibája csupán az volt, hogy az ingyenműsornak indult produkcióra 300 ezer lejért (kétezer forint) kínálták a jegyeket.

Olvasson tovább: