hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Csurka ellenzéke tanácstalan
Pert vesztett a MIÉP elnöke

2005. 09. 27.
Semmilyen változás nem lesz a MIÉP-ben – fogalmazott lapunknak Győri Béla szóvivő a Fővárosi Ítélőtábla keddi döntésével kapcsolatban, amely megsemmisítette Csurka István 2003-as pártelnökké választását, ugyanakkor semmire nem kötelezi az érintetteket. A "reformerek" egyelőre kivárnak, ám egy kérdésben biztosak: a MIÉP Csurkával soha nem jut be a parlamentbe. 



Csurka István, a MIÉP elnöke. Vele vagy nélküle? Fotó: Somorjai L.

Bognár László egykori alelnök, Novák Előd, a MIÉP ifjúsági tagozatának korábbi elnöke és Metes György kerületi elnök azért indított pert, mert nem tudták elfogadni "Csurka diktatórikus és eredménytelen pártvezetését, a sorozatos kizárásokat és az elnök csalással történt újraválasztását".

Sérelmezik továbbá a párt kétes pénzügyeit is: a MIÉP évente 82 millió forint állami támogatást kap, emellett adománygyűjtéseket is rendez, ám Novák szerint "a befolyó pénz nagy része Csurka Istvánék cégbirodalmát gyarapítja". "Az egyik legnagyobb lenyúlás" a Pannon Rádió műholdas sugárzásának elindítása kapcsán történt, mikoris a szükséges összeg harmincszorosát kasszírozták" – állította a Heteknek Novák. A MIÉP belső viszonyainak érzékeltetésére elmondta: a pártban az "elnök élettársa" a legfőbb titulus. Bár Papolczy Gizella semmilyen minőségben nem érintettje a jelenlegi jogi vitának, kétségtelen, hogy az elnök ellenzékében többen "Gizi Párt"-ként emlegetik a MIÉP-et.

A Fővárosi Ítélőtábla megsemmisítette ugyan Csurka 2003-as újraválasztását, ám arról nem mond semmit, mi következne mindebből. Győri Béla szerint semmi. Annál is inkább, mert Csurkát 2005-ben megerősítették elnöki posztján, és e döntés ellen senki nem élt kifogással. 

A "reformer" felperesek alkut ajánlottak Csurkának: ha önként távozik, nem firtatják kétes pénzügyeit. Csurka válaszát Győri Béla tolmácsolta: "Álmodik a nyomor."

Novák Előd jogértelmezése szerint kedd óta a párt elnöksége jogosult a párt vezetésére. Felvetésünkre, miszerint a kasszakulcs viszont továbbra is Papolczy Gizella kezében van, Novák elismerte: nem tudják pontosan, mitévők legyenek. 

A "reformer" mindenesetre úgy véli, még a Csurkához képest jóval szerényebb képesség? Bognár László vezetésével is több esély kínálkozna a MIÉP parlamentbe jutásához 2006-ban, mint Csurkával. Vele ugyanis – Novák szerint – semmi. 

A MIÉP-nek volt, van és lesz is elnöke – jelentette ki a MIÉP elnöke. Csurka szerint a Novák Előd által az ítélethirdetéskor osztogatott nyilatkozatot előre megírták, "különben hogyan tudta volna azonnal az újságírók részére bocsátani az ítélet tartalmát?" Ráadásul Novák legitimitása az ügyben teljes mértékben megkérdőjelezhető, ugyanis már korábban kizárták a pártból, és a bíróság is peren kívülinek tekinti. "Novák egy Moszad-ügynök befolyása alatt áll, az adja neki a tippeket" – jelentette ki lapunknak a pártelnök. 

"Sokakat zavar, hogy létezünk, ez az ügy kapóra jött az SZDSZ-nek is, ennek ellenére a MIÉP 2006-tól ismét parlamenti párt lesz!" – szögezte le Csurka István, és hozzátette: azon is gondolkodnak, hogy a hamis híreket terjesztő sajtóorgánumokat kérdőre vonják.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!