hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vezérek csatája
Megnőtt a személyes vonzerő szerepe a politikában

2004. 10. 18.
Gyurcsány Ferenc fellépése érezhetően "megdobta" pártja népszerűségét, legalábbis ez derül ki több közvélemény-kutató cég friss publikációiból. Egyes felmérések szerint mindössze 5 százalék a Fidesz előnye a korábban utcahosszal lemaradt MSZP előtt, és a szocialisták "visszaszerezték" Budapestet. Marián Béla, a Marketing Centrum kutatási igazgatója a Heteknek kifejtette: "Nem a Fideszt támogatók száma csökkent, hanem az MSZP-től a korábbi időszakban a bizonytalanok táborába "elmenő" támogatók tértek vissza.



Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor a parlamentben. Szemtől szemben Fotó: MTI

Karácsony Gergely, a Medián kutatója ezzel összhangban elmondta: a harminc év feletti lakosság minden csoportjából és a fővárosból szerzett vissza a nagyobbik kormánypárt szavazókat. Csizmadia Ervin politológus, a Gyurcsány cím? könyv társszerzője lapunknak írt elemzésében kifejti: Orbán Viktor politikai ellenfelei sokáig nem vették észre, hogy Orbán nem 30-as évekbeli vezér, hanem modern vezető. A magyar bal- és liberális oldal lecövekelt annál az állításnál, hogy a Fidesz elnöke egy régi világot, a két háború közötti Magyarországot akarja restaurálni, ha pedig Orbán egy régi világ letűnt embere, akkor ezzel a régi kort idéző politikussal szemben elegendő az érvek és a mai világnak megfelelő programok ereje. A szocialista politikacsinálóknak azonban rá kellett ébredniük, hogy a "Vezér helyett programot!" elv nem megfelelő válasz egy nagyon is fontos kihívásra: a személyes vonzerőre.

(cikkeink a belpolitika
és a háttér rovatban)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!