hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megmentő vagy kalandor?
Közéleti szereplők Gyurcsányról

2004. 09. 06.
Az MSZP–SZDSZ koalíció közös jelöltjének személye vitán felül megosztja a közvéleményt. Van, aki azt reméli, Gyurcsány Ferenc friss levegőt enged a pártba, és van, aki ugyanolyan pártkatonának tekinti, mint évtizedek óta ismert társait. Vitatkoznak politikai és gazdasági múltján és jelöltségének legitimációján, miközben Orbán Viktorhoz hasonlítgatják: vajon méltó ellenfél lesz-e a 2006-os választásokon. Egy dologban azonban mindenki megegyezik: ő a szocialisták utolsó lehetősége. Személyéről és esélyeiről neves közéleti szereplőket kérdeztünk.

Boross Péter volt miniszterelnök 



Boross Péter 

Mindenképpen egy, az elődjénél dinamikusabb személy jelenik meg, de hogy jó irányba dinamizálja az országot, csak hónapok múlva tudjuk meg. Itt rizikófaktort a költségvetés általános helyzete jelent, és így szükségképpen az a személy is, aki egy ilyen helyzetben felelős posztot vállal. Mivel miniszteri ténykedése alapján nem tudtunk kellően meggyőződni politikai kvalitásairól, ezért többet csak az után lehet mondani, amikor már nem csupán pártközi viszonyokról és koalíciós tárgyalásokról nyilatkozik, hanem kormányzati kérdésekről. Úgy látom, hogy a kommunikációs képesség és a képernyőn való megjelenés vonatkozásában Gyurcsánynak lesznek előnyei Orbán Viktorral szemben, ugyanakkor Orbán megalapozott kisugárzása – sokszor függetlenül attól, amit mond – biztosra vehető, míg Gyurcsánynak ezt még egyelőre keresnie kell. Ami a legitimációját illeti, csak annyit kérdezek: Ha a szocialisták miniszterelnök-jelöltje országgyűlési képviselő lenne, és mondjuk kapott volna 25 ezer szavazatot a választásokon, akkor mennyivel lenne legitimebb jelölt, mint most, tényleges mandátum nélkül? A magyar közjogban nincs olyan feltétel, amit számon kérnek rajta. Akkor lenne igazuk a kérdés felvetőinek, ha törvény szabályozná, hogy a miniszterelnökre külön kell szavazni. A legitimáció a mai közjogi viszonyok között a Parlament lépcsőjén kezdődik. A helyzet párhuzamba állítható azzal a szisztémával, ahogyan minden plébánosból lehet római pápa, anélkül, hogy előtte a bíborosi testület tagja is lett volna. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!