Kereső toggle

Régi-új titkosszolgálati vezetők

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Kritika érte Czukor József, az Információs Hivatal volt főigazgatójának munkáját amerikai részről Medgyessy Péter Egyesült Államokban tett látogatása alkalmával – állította a Népszava. A lap értesülései szerint Czukor elhanyagolta az érdemi műveleti munkát és nagyrészt íróasztal mellett születtek az elemzések. Czukor állítólag olykor méltatlan módon viselkedett elöljáróival szemben, de a levél összefüggésbe hozza a főigazgatót a Király B. Izabella és pártjának juttatott iraki támogatásokról szóló anyagok kritizálható kezelésével is.Zsohár István, az Információs Hivatal új főigazgatója, Tóth András, a Miniszterelnöki Hivatal polgári nemzetbiztonsági szolgálatokért felelős politikai államtitkára és Galambos Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgató-helyettese Fotó: MTI

Egy, a nemzetbiztonsági szolgálatnál dolgozó munkatárs közölte, hogy Czukor távozásával kapcsolatos kérdésekben Tóth András, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításában közreműködő politikai államtitkár kifejtette az ügy körülményeit az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága hétfői zárt ülésén, és a sajtónak is. Hozzátette: ezen túlmenni a nemzetbiztonsági szolgálatok nem kívánnak, és nem foglalkoznak sajtóértesülések kommentálásával.

Egymástól független nemzetbiztonsági források azonban állítják, hogy Czukor munkájával a társszolgálatok is elégedetlenek voltak. A miniszterelnök úgy látta, hogy "a jövőben egy olyan együttműködési készséget is felmutató megoldást kell keresni, amely továbblép az eddigi eredményeken" – mondta Tóth András. A kormányfő és Kiss Péter kancelláriaminiszter is elégedett volt Czukor József eddigi főigazgató munkájával, de a továbblépéshez más személyi összetétel? vezetésre van szükség – tette hozzá.

Kövér László, a bizottság fideszes elnöke azt mondta: "Czukor az elmúlt két évben semmilyen hibát, mulasztást nem követett el, ami a leváltását indokolta volna." A testület hétfői ülésén – az ellenzéki képviselők elutasítása, illetve tartózkodása mellett – támogatta az Információs Hivatal és a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgató-jelöltjeit. Az ellenzéki képviselők nemmel szavaztak Zsohár Istvánnak az Információs Hivatal élére történő kinevezéséről, míg Galambos Lajos személyével kapcsolatban tartózkodtak. (MTI-HVG)

Olvasson tovább: