hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fakul a rózsaszín EU-kép
Három hónap múlva európai parlamenti választás

2004. 03. 22.
Közeledve a csatlakozáshoz a korábban harsány rózsaszínűre festett EU- kép egyre halványodik: már a leginkább csatlakozáspárti SZDSZ is a józanság kifejezést emlegeti az unió kapcsán. A héten hivatalosan is elkezdődött európai parlamenti választási kampány is azt bizonyítja, hogy a magyar pártok elsősorban belpolitikai jelleg? üzenetekkel "táraztak" be, az unióval kapcsolatos megnyilvánulásaikkal leginkább a közhelyszótárt gyarapítják, a csatlakozás várható negatívumait igyekeznek elkenni. Egy meg nem cáfolt tanulmány ugyanakkor letaglózó megállapításokat tesz: "A bővítés alulfinanszírozottsága precedens nélküli, az EU gazdaságpolitikai stratégiája a hangsúlyokat aránytalan mértékben a régi tagok törekvéseinek megfelelően formálja." Az ebből adódó kérdésre, miszerint van-e igazi szándék Közép-Európa felzárkóztatására, kiábrándító választ kapunk: "Ennek most igen csekély jelét látni."



Magyar Bálint 

Hivatalosan is elkezdődött az európai parlamenti (EP) választás kampánya, hiszen Mádl Ferenc köztársasági elnök június 13-ára kitűzte a voksolás időpontját. "Az uniós választás egy bizalmi szavazás" – tette egyértelművé Orbán Viktor a Fidesz véleményét az EP-választásokról egy hétvégi interjúban. Szerinte "ezzel kimondjuk a véleményünket a kormányzatról is. Megvan-e még a bizalmunk a kormány mögött, vagy időközben elpárolgott, akárhogyan is szavaztunk két esztendővel ezelőtt. Óriási a jelentősége. Nem Európáról döntünk, (…) a saját sorsunkról fogunk dönteni, ezért fontos, hogy mindenki elmenjen választani, azok is, akik egyébként esetleg az Európai Unió gondolatával a legkevésbé sem szimpatizálnak."

Orbánnak szüksége is van a hívek mozgósítására, mivel – bár a közvélemény-kutatások jelenleg
a Fidesz erős fölényét jelzik – a politikai életet Medgyessy Péter újabban dinamizálja. A szocialisták úgy vélik, a köztársasági elnök közvetlen választása, a kisebb parlament mint témák jók voltak arra, hogy meghatározzák a napirendet.

A Fidesz, úgy tűnik, még nem tudott megfelelően reagálni a Medgyessy-offenzívára. A tanácstalanságot jelzi, hogy Orbán március 15-ei beszédében visszatért a biztonság kérdéséhez, amit szerinte csak ők adhatnak meg a polgároknak. Erről beszélt február eleji országértékelésében is, csak azóta nem arról folyik a szó, amit a Fidesz szeretne. 

Áder János kedden a parlamentben a megszegett választási ígéreteket emlegette, csakúgy, mint hónapok óta. Új lemez tehát nem került elő.

Miközben a gazdasági mutatók javuló tendenciát mutatnak, Medgyessy már túl is lépett közjogi hármasán: a következő hónapok programját négyszer elismételve, négy pontban foglalta össze az MSZP múlt pénteki kongresszusán. Autópálya, felnőttképzés, az egészségügy megújítása, uniós pénzek. Ezeket hangoztatja majd a miniszterelnök lakossági fórumain.

A szocialistákhoz közben visszatért Ron Werber, a direkt marketingben erős izraeli tanácsadó, és a kampány technikailag fórumokkal kísért szórólap-osztogatásos kitelepülésekből áll majd. A szocialisták kampányának fő üzenete, hogy a nemzet érdekeinek az unióban való képviseletére az MSZP a legalkalmasabb: az MSZP a legeurópaibb politikai erő, a legjobb európai kapcsolatokkal, és hogy a pártok közül ők álltak ki a leginkább a csatlakozás mellett. Előtérbe helyezik emellett a határon túli magyarokat, ezzel demonstrálva a párt nemzeti elkötelezettségét.



Elkészült a szocialista lista 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!