Kereső toggle

Diploma, érettségi, nyelvvizsga nélkül a csúcsra

A Kulcsár-siker titka

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Nincs új a nap alatt. A klasszikus drámákból ismert alapkérdések – hűség, irigység, árulás, zsarolás stb. – vonalai rajzolódnak ki a K&H-botrány néven elhíresült ügyben. Például nehezen érthető, hogy a rendkívül hierarchikus, "diplomafüggő" bankártársadalomban miként tudott igazgatói szintig eljutni a nyolc általánossal rendelkező, nagykanizsai valutanepper. A választ a híres francia mondás adja meg: cherchez la femme – keresd a nőt!A K&H Bank belső újságja a botrány előtt. "Ez a csapat meg tudta csinálni – nyáron is!" 

Mindig is rejtély volt a K&H-n belül, hogy Kulcsár Attila miként jutott el odáig, hogy a vezérigazgatóval egy szinten volt az irodája, és – nyilvánvaló képzetlensége és a nyelvismeret hiánya ellenére – az egyik üzletág igazgatója lett. (Egészen pontosan: a bank önkormányzati, uniós ügyekkel és a közkapcsolatokkal foglalkozó ügyvezető igazgatója.) A K&H befektetési részlegeinél (alapkezelő, brókercég stb.), ahol Kulcsár is forgolódott, az alkalmazottak többsége diplomával rendelkezik. Egyre többen két vagy három diplomát is begyűjtöttek az elmúlt évek során, emellett alapkövetelmény a nyelvtudás. A felsőfokú diplomával nem rendelkező alkalmazottnak – ügyintézőknek, adminisztrátoroknak – kizárólag a tíz-tizenöt éves szakmai gyakorlat a "felmentő levelük", de az idegen nyelv ismerete alól ők sincsenek felmentve. Általános "errefelé" a két, olykor három nyelv tudása.

Kulcsár karrierje a Kereskedelmi és Hitelbank, valamint az ABN Amro Bank fúziója után vett igazán nagy lendületet, bár a közelében dolgozók szerint mindig is voltak gyanús jelek személye körül. Ilyen "jelek" közé tartozik az a – ma már a bankcsoporton belül szájról szájra terjedő – történet, miszerint egyszer megkérdezték tőle, hogy melyik középiskolába járt, majd később, amikor igazolnia kellett a képesítéseit, akkor egy teljesen más intézmény által kiállított okiratot csatolt. A számítógépet – ahogy mondták nekünk – "láthatóan még bekapcsolni sem tudta", miközben ma már alapkövetelmény a banki szférában a felhasználói szint? informatikai ismeret. Kulcsár a nyelvtudás hiányával is lebukott már a (távolabbi) kollégái előtt, mégis a hetedik emeleten – "ahová földi halandó csakis akkor mer felmenni, ha a vezérigazgató szólította" – volt a titkársága, egy szinten Rejtő E. Tibor bankvezérrel. E tekintetben is magasra jutott Kulcsár, mert más hasonló banki vezető nem is dolgozott ezen a szinten. A "csúcson" tehát Rejtő E. Tiborral ketten osztoztak. Kulcsár Attila 

Azok a banki alkalmazottak, akik ismerték Kulcsárt, az egyik legfontosabb tulajdonságként a határozottságát emelték ki. Ellentmondást nem tűrő módon adott utasítást arról, hogy mit és hogyan kell tenni, még ha az olykor belső szabályzatba ütközőnek látszott is. Arra a kérdésünkre, hogy látszott-e rajta, hogy szélhámos, meglepő válaszokat kaptunk: "Kirítt ugyan
a banki dolgozók közül, de a szakkifejezéseket jól ismerte. Mindig voltak körülötte gyanúsnak tűnő dolgok, de nem mondott butaságokat. Nem játszotta túl a szerepét. 

A K&H Equities látszólag fejlődött, hiszen tekintélyes londoni »marketmaker«-eket (külföldi részvényjegyzőket) vonzott a cég. Nem tűnt szélhámosnak." (…) "Ilyen szint? ügyeket csak úgy, mindenféle tehetség és gógyi nélkül nem lehet végigvinni" – szóltak a válaszok. Persze az igazi szélhámos úgy szélhámos, hogy a környezete ezt nem tudja.

Gyanúsnak tetsző "jel" – ahogy utólag analizálják sokan a banki világban –, hogy Kulcsár többnyire mobiltelefonon "kötötte" az üzleteit, miközben a szabály szerint csak vezetékes telefonon lehet a bankot érintő üzleti tranzakciókról tárgyalni. A hangfelvétel – amelyet bizonyos ideig megőriznek – ugyanis bizonyító erej? az üzleti megállapodás tekintetében, illetve több üzlet is a részvénypiacon telefonon, szóbeli megállapodással köttetik. Az ügyleteket Kulcsár részlege utólag nagy erőfeszítések árán tudta "lepapírozni". A tisztességes úton járó bankárok és üzletemberek nem idegenkednek a szakma írott és íratlan szabályainak betartásától. 

Kulcsárral érintkező, de vele közvetlen üzleti kapcsolatban nem levő személyek ezért egy idő után igyekeztek magukat bebiztosítani, nehogy bármilyen bajuk is származzék a "veszélyes fiúból". Kulcsárt szakmailag megfúrni nem lehetett, mivel "totálisan védett" személy volt a bankon belül. Egy banki alkalmazott elmondta, hogy a saját szemével látta és olvasta azt a vezérigazgatói utasítást, amely megtiltotta mindenki számára, hogy Kulcsár ügyfeleivel bárki más kapcsolatot tartson. Sőt létezik egy – korábban tagadott – "Kulcsár menlevelének" mondott, egymondatos e-mail, amely engedélyezte a bróker számára, hogy befektetőinek postai úton ne küldjön számlaegyenleg-értesítéseket. 

Ez azért fontos momentum, mert a bankárszakma a tőzsdekrachok hatására nagyon szigorú belső ellenőrzési rendszert dolgozott ki, melynek következtében az elszámolást az ügyfél felé nem a bróker végzi, hanem az úgynevezett backoffice-részleg. 

A bróker és az elszámolást végző részleg (az előbb említett backoffice) között "tűzfalat" húznak, hogy a bróker ne tudjon se a saját szakállára dolgozni, se manipulálni a kimutatásokat. A K&H-ban vezérigazgatói utasításra – állítják információs forrásaink – ezt a rendszert úgy, ahogy volt, kiiktatták. 

Az egész megértéséhez egy gyakorlati példa: Kőbánya önkormányzata 103 ezer – "nagyon menőnek (blue-chipnek) számító, értékes" – Richter-részvényt helyezett letétbe a K&H Equities Rt.-nél. (Csak mellékesen: ma mintegy kétmilliárd forintot érnének az önkormányzat számára ezek a részvények, ha meglennének.) Kulcsár titkársága negyedévenként annak rendje és módja szerint megküldte az elszámolást az önkormányzatnak: a részvények maradéktalanul megvannak. Valójában éppen az ellenkezője történt, ugyanis – az önkormányzat engedélye és megbízása nélkül – Kőbánya értékpapírjait "jó pénzért" eladták. Ha egy harmadik, ellenőrző fél – például az erre kitalált backoffice-részleg – is a szakma írott és íratlan szabályai, etikai normái alapján részt vett volna a tranzakciókban, akkor Kőbánya már az első részvényeladásnál értesült volna a csalásról.

"Gyakorlatilag kívülről úgy tűnt, hogy Rejtő E. Tibor után Kulcsár a második ember" – mesélte a Heteknek egy olyan férfi, aki több mint kétmilliárdnyi vagyont bízott a K&H Equitiesre. Mint a férfi elmondta: az első találkozó idején meglepődött Kulcsár Attila megjelenésén, de egyrészt
a névjegykártyája, másrészt a K&H rendezvényein való részvétele arról győzte meg, hogy a férfi nem lehet "kispályás". Példaként említette azt az úgynevezett belvárosi privátbankavatást, ahol a protokoll szerint úgy tűnt, hogy a K&H-ban Rejtő után Kulcsár következik. Budapesti gazdasági körökben elterjedt, hogy "ügyes fiú a Kulcsár", s ráadásul az ország második bankja áll mögötte – ecsetelte a pénze után futó férfi.

A K&H-ban egyébként egy csapat dolgozott Kulcsár irányítása alatt, tehát teljesen megdőlt az az állítás, hogy az egykori nagykanizsai pénzváltó egy magányos szélhámos. Persze nagy rejtély, hogy képzetlenül, a Közép-Európai Brókerképző Alapítvány hamis diplomájával hogyan tudott egy vidéki fiú ilyen magasra kapaszkodni. Ráadásul az elmúlt években – ahogy a híradásokból is kiderült – rutinosan mozgott a politikai és gazdasági elitben.

Több forrásból, többször ellenőrizve is úgy értesültünk, hogy Kulcsár felfutásának titka abban állt, hogy olyan partikat szervezett, ahol a gazdasági elit tagjai nagyon
könnyedén ismerkedhettek fiatal és vonzó külsej? lányokkal. Másrészt kitűnően ismerte főnökei ambícióit, akik közül az egyik – sokak szerint – szerette volna beérni az ország legnagyobb bankja vezetőjének gazdasági paramétereit és politikai-gazdasági befolyását.
A becsvágyból előzetes lett. 

A Népszabadságnak nyilatkozó hírforrások szerint Rejtő és Kulcsár bukását a Pannonplast-ügy kirobbanásakor a bank tulajdonosai által Budapestre küldött belga revizorok okozták. Megjelenésük megakadályozta az ügyben érintett banki dolgozókat és vezetőket a bűncselekményekre utaló bizonyítékok eltüntetésében. Kulcsár már kora tavasszal arról panaszkodott ismerőseinek, hogy ő sem tudja követni az egyes ügyfelek számlái közti átutalásokat. A napilap szerint Kulcsár a botrány kirobbanásakor egyik bizalmasának azt mondta: "Rejtővel összefogva egy év alatt rendbe hoztuk volna a dolgokat. A nagybefektetőkkel lenyelettük volna a veszteséget, és akkor folytatódik minden úgy, mint a botrány kirobbanása előtt."

Olvasson tovább: