Kereső toggle

Vizsgálat a boltokban

Romlott húsok

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Ismeretlen eredet? húsok és húskészítmények sokasága, szabálytalanul tárolt, megromlott vagy lejárt árukészletek, olykor a romlott húsból illegálisan előállított kolbászféleségek – egy kis "ízelítő" a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FVF) jelentéséből, amely az elmúlt hónapok során folytatott országos vizsgálat eredményeit tartalmazza. Az ellenőrzések során a hús és húskészítmények értékesítésének körülményeit vizsgálták

A hatósági ellenőrzések során – melyet ez év első negyedévében folytattak le országszerte 945 húsárut forgalmazó kereskedelmi egységben – 682 üzletben derültek ki komoly szabálytalanságok. A különféle húsáruk értékesítésének nem megfelelő körülményei igen károsan befolyásolják a minőséget is, az összkép lesújtó. A jelentés kitér arra is, hogy a rendszeres vizsgálatok dacára látványos javulás nem tapasztalható. Az ok nem annyira az eladók szakképzettségén, sokkal inkább hozzáállásán múlik – válaszolta kérdésünkre dr. Váczyné Kalász Ilona, a FVF vezető főtanácsosa. Azon például, hogy kiteszik-e az új árut a lejárt elé "kirakatnak", vagy engedély nélkül, szabálytalanul gyártanak-e például kolbászt a forgalmazók, így kívánván hasznosítani a lejárt minőségmegőrzési idej? húsféléket – amint erre több esetben is akadt példa. További súlyos és gyakori probléma a friss húsáru bolti lefagyasztása, illetve felengedtetése és frissként való árusítása. Az árut ugyanis csak a gyártó fagyaszthatja le, a forgalmazó ezt semmiképp nem teheti meg: a gyorsfagyasztott húst csakis gyorsfagyasztottan árusíthatja. Bolti szabálytalan fagyasztás miatt mintegy 700 kg, felengedett áru forgalmazása miatt pedig közel 300 kg húst, illetve húskészítményt vontak ki ezúttal a forgalomból. Továbbra is általános probléma az előredarált hús árusítása. Kérdésünkre, hogy mit jelent a termékeken az "előhűtött" címke, az illetékes úgy válaszolt: ez a szabályos elnevezése a friss, tehát nem fagyasztott, 0 és 5 fok között tárolt, illetve eladásra kínált húsnak. 

Megengedhetetlen kereskedelmi morál van jelen a piacon, amelynek szellemében a kereskedők bizonytalan eredetű, szabálytalanul tárolt, illegálisan gyártott termékek értékesítését végzik. Mintegy 3 tonna hús esetében az áruk eredetét nem tudták az ellenőrzöttek igazolni. Ide sorolhatók az illegális gyártásból származó termékek: közel 7 mázsa engedély nélküli gyártásból származó hús vagy húskészítmény további értékesítését tiltotta be a FVF. 

A címkézéssel gyakori probléma a feltüntetett 

információk hiányossága. Örökzöld téma a lejárt minőségmegőrzési/fogyaszthatósági idej? élelmiszerek forgalmazása, amire minden megyében szép számmal akadt példa. Az élelmezés-egészségügyi, élelmiszerbiztonsági előírások megsértésének súlyosságára tekintettel a vizsgált üzletek 8 százalékában hatósági állatorvosi ellenőrzést kellett kérni.

Olvasson tovább: