Kereső toggle

Vágó István új műsora az áltudományokkal szemben

Hadüzenet a babonaságnak

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Vágó István annyira felháborodott az általa áltudományosnak nevezett tevékenységeken, hogy X-Aknák címmel tévéműsort indít ezek cáfolására. Ebben bírósági tárgyaláshoz hasonló formában szembesítik majd a különböző állításokat és a tényeket. A műsor vezetője, aki egyébként a magyar szkeptikusokat tömörítő Tényeket Tisztelők Társaságának (TTT) is elnökségi tagja, az RTL Klub engedélyével indítja a Magyar ATV-n fogható produkciót, amelynek első adása június 7-én lesz.Vágó István. Indul az X-aknák Fotó: MTI

– Vágó úr, ön mit ért áltudományok alatt? 

– Azokat a területeket nevezném áltudományoknak, ahol ugyan állítanak valamit, de tények, bizonyítékok nélkül. 

– Milyen konkrét tevékenységekre gondol?

– Több százat is fel tudnék sorolni: horoszkópok, mágia, jóslás, telepátia, telekinézis, teleportáció, számmisztika, boszorkányság, sátánizmus, alkímia, bibliai kódok, földsugárzás, varázsvessző, UFO-k, gabonakörök, Pi-víz, életkristály, Egely-kerék, vákuumenergia, örökmozgó, homeopátia, feng shui, transzcendentális meditáció, scientológia, dianetika, agykontroll, nyelvtanulás alvás közben, szemmel verés, szemmel rontás, levitáció… folytassam?

– Ízelítőül talán elég lesz ennyi. A felsoroltak közül több olyan terület is szembetűnik, amelyek a média révén igen elterjedtek Magyarországon, sőt Európában is, gondolok itt többek között az asztrológiára, a horoszkópokra. Nem tart attól, hogy az X-Aknák rengeteg ellenséget szerez majd Önnek?

– De igen. Tisztában vagyok azzal, hogy ellene megyek a nézők többségének, azt szeretném azonban, ha az emberek egy kicsit szkeptikusabbak lennének a tudománytalan nézetekkel szemben. Ha valaki azt állítja például, hogy másnap ne üljünk az autónkba, mert ebben az esetben valami baj fog történni, akkor mindenkiben feltámadjon a kétkedés és a kérdés: mire épül az ilyen kijelentés? Általában olyan gyanakvóak vagyunk mindenben, mégis ha valaki egy ilyen állítással jön elő: "Te a Vízöntő jegyében születtél, ezért pénzsóvár ember vagy", miért nem kérjük ki azonnal, hogy ezt meg mire alapozza? Miért ad hitelt az emberek nagy része egy ilyen állításnak? 


Tényeket Tisztelők Társasága

A Tényeket Tisztelők Társasága 1992-ben alakult a rendszerváltás után robbanásszerűen elterjedő áltudományok ellenpontjaként. A magyar szkeptikusok első elnöke Szentágothai János professzor, a nemzetközi hír? neuroanatómus volt. A társaság 1995 óta hagyományosan Székesfehérváron rendezi meg országos konferenciáját. A Természet Világa cím? tudományos folyóirat a Szkeptikus sarok rovatban és az évente egyszer megjelenő Szkeptikus lapokban közli az ilyen témájú cikkeket.

Olvasson tovább: