hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Brutality show Németkéren
Alávaló világ

2002. 09. 29.
"Kell ide vagy ezerötszáz cserép" – nézi a romos tetot az iparos. A ház, amely elott állunk, a paksi Kolompár Károlyék tulajdona. Két és fél millió forintért vásárolták meg, de a németkéri lakosok néhány óra leforgása alatt lakhatatlanná tették, hogy elvegyék Kolompárék kedvét a beköltözéstol. Meg kell hagyni, a falusiak "tiszteletre méltó" alapossággal dolgoztak: leszaggatták a cserepeket, bezúzták az ablakokat, megrongálták a kályhát, és a biztonság kedvéért a fürdokádat is átlyukasztották valami csákányszeru tárggyal. "Kíváncsi vagyok, mit kapnánk, ha mi csinálnánk ezt egy magyar házával" – mondta lapunknak néhány órával késobb Kolompár Vince. 

A Kolompár család Köllo Imre paksi rendorkapitánnyal Fotó: Somorjai L.

De ne szaladjunk ennyire elore. Ha már itt vagyunk Németkéren, ismerjük meg a helyiek álláspontját. Pongó Ignác, a cigány kisebbségi önkormányzat elnöke: "A dolog lényegét még nem mondta el senki. Paks város 1986-ban kitelepített száz-százhúsz romát Dunaszentgyörgyre, Faddra, Bagóhegyre. Ezek az emberek, amikor lelakták a házukat, visszacsorogtak Paksra. Szentgyörgyön a helyi lelkész szedett nekik össze közadakozással 620 ezer forintot, csak hogy elköltözzenek. Négy évvel ezelott megvették a Bedotanyát és az ott található házsort. Öt családról van szó, gyerekekkel együtt huszonöt fo, de ehhez csatlakozott még durván ötven távolabbi rokon, akik már utánuk jöttek, és akik be sincsenek jelentkezve." Innentol kezdve a történetnek két olvasata van. Az önkormányzat verziója szerint a négy év során a bedotanyai házak életveszélyessé váltak, ezért kellett a múlt héten ledózerolni oket. A romák szerint ki lehetett volna javítani a hibákat, a jegyzo csak azért küldte a dózerokat, hogy megszabaduljon tolük. 

Kolompár Károly és családja. Nyolcszáz ember ijedt meg Fotó: MTI

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!