Kereső toggle

Nem követik a korábbi gyakorlatot.

Beállítják a tévét

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Mondvacsinált ügynek tartja a közszolgálati televízió vezető posztjai körül zajló állítólagos koalíciós feszültséget mind Horn Gábor szabaddemokrata képviselő, a koalíciós kapcsolattartásért felelős államtitkár, mind Újhelyi István, az MSZP médiapolitikusa. A kuratóriumi ülésen kialakulhatott vita, de pártok közötti konfliktusról nincs szó – erősítette meg lapunknak mindkét képviselő. A televízió elnökének kiválasztását mindkét koalíciós partner azért tartja fontosnak, hogy ne ismétlődhessen meg az elmúlt négy év gyakorlata. "Szeretnénk, ha nem politikai komisszárok ülnének a magyar televízió meghatározó funkcióiban" – hangsúlyozta lapunknak Horn Gábor, aki mind Baló György, mind Rudi Zoltán személyét elfogadhatónak tartja a hírszerkesztői posztra ebből a szempontból is. MTV-székház. Mondvacsinált ügyek Fotó: MTI

"Nincsenek személyi kérdések az asztalunkon, amin össze lehetne veszni – szögezte le a Heteknek Újhelyi István –, egy szakmai és gazdasági szempontból mélyponton lévő televízión nem lehet marakodni." 

A szocialista politikus véleménye szerint a politika egyet tehet: bizonyos játékszabályokat feltételül szab, például hogy a gazdálkodásában legyen törvényes és racionális az MTV, valamint hogy a közszolgálatiságot és a pártatlanságot tartsa be. Minden egyéb a kuratórium és a menedzsment feladata. Újhelyi kifejezte: nem áll szándékukban létrehozni a szocialista változatát az előző kormányzati ciklus alatt kialakított gyakorlatnak, ami a jelenlegi szakmai, gazdasági válsághoz vezetett. Az átalakítás egyik előfeltételeként már távozott a televízió éléről a Fidesz-MPP által kinevezett Mendreczky Károly, a szintén kulcspozíciónak tekinthető hírszerkesztői állástól Csermely Péter vált meg, és távozott az MTV-től a közismerten elfogult HÉT cím? műsor szerkesztője, Siklósi Beatrix is.

Olvasson tovább: